Nyheder • 05/07/2021

Professionel bestyrelse vigtig for Odense Katedralskole 

Foto © André Dekker, Odense Katedralskole

Med en historie, der rækker 737 år tilbage i tiden, er Odense Katedralskole mildt sagt solidt forankret i det fynske uddannelsessystem, og listen over lokale notabiliteter, som er uddannet på skolen, begynder med Hans Tausen i 1505.

Med andre ord hviler et historisk ansvar på skuldrene af rektor Lone Bjørndal Thomsen, der mere end et halvt årtusinde efter Hans Tausen er den, der skal sikre, at eleverne bliver forberedt bedst muligt på, hvad fremtiden bringer – og på, hvad de skal bringe til fremtiden.

Ud over de opgaver der pålægges fra Børne- og Undervisningsministeriet, skal Lone Bjørndal Thomsen og skolens lærerkollegium tilpasse undervisningen til hverdagens udfordringer, og i den henseende spiller de faglige sparringspartnere en vigtig rolle.

“Vores bestyrelse har blandt andet repræsentanter fra grundskolen, fra SDU og fra Børne-Unge-afdelingen i Odense Kommune, og derfor er det vigtigt, at vi også har erhvervslivet repræsenteret gennem Fynsk Erhverv. Vi kommer let til at sidde i vores egen boble, når uddannelsesfolk taler med uddannelsesfolk, og det er utrolig vigtigt, at vi også får blikket udefra med,” siger Lone Bjørndal Thomsen.

Fokus rettes mod eleverne

Ifølge skolens rektor er det eksterne syn på uddannelsen særligt vigtigt, når politiske beslutninger skal føres ud i livet.

“Når der er nye skolereformer, går uddannelsesfolk straks i gang med praktikken: Hvad betyder det for skemaændringer, for time-fag-fordeling, for udbud af fag og så videre, for det er et stort arbejde at få organisationen ændret. Men det vigtigste er jo, hvad eleverne får ud af det hele, og her er det meget værdifuldt, at vores bestyrelsesmedlem fra Fynsk Erhverv altid – med blikket udefra – spørger ind til elevernes udbytte,” fortæller rektoren for Odense Katedralskole, som er glad for, at elevernes almene dannelse også sikres i forhold til deres senere færd:

Der er en grænse for, hvor meget vi kan differentiere os, men jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi altid sikrer os det positive blik på, hvad eleverne egentlig skal kunne, når de kommer videre. Det betyder måske ikke så meget, hvilke fag man har haft, hvis bare man har lært, at det hele livet er gavnligt at være vedholdende, når man skal tilegne sig ny viden, og det skal vi som skole være med til at påvirke, uanset hvilke KPI’er vi aktuelt bliver målt på.

“Det er relativt nyt, at man har bestyrelser i skolesystemet, men det er det jo ikke i erhvervslivet, og derfor er det klart, at der er en masse at hente, når vi har bestyrelsesmedlemmer, som har masser af erfaring på det område,” lyder det videre fra Lone Bjørndal Thomsen, som tilføjer, at bestyrelsens råderum er alt andet end statisk:

“Vores beslutningskompetencer pendulerer noget med politikken. På et tidspunkt besluttede amterne, at skolerne skulle være selvejende, og på det tidspunkt var der rige muligheder for at opdyrke egne studieretninger. Som det er nu, kan vi vælge mellem nogle faste studieretninger, som ministerierne har opstillet, men det er klart, at vi stadig har mulighed for at vægte vores prioriteter, og der er bestyrelsens arbejde vigtigt.”

Fynsk Erhvervs repræsentant i bestyrelsen ved Odense Katedralskole er Bo Damgård, Bo Damgaard Consulting.

Foto: Rektor Lone Thomsen taler til dimittenderne fra Odense Katedralskole. © André Dekker, Odense Katedralskole

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk