Nyheder • 05/02/2024

Odense Havn: 2024 bliver endnu et år med fokus på udvikling

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner.

Odense Havn har en ambition om, at arealerne hvor det gamle Lindøværft i sin tid lå, også i fremtiden skal være arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa. Det var temaet i forbindelse med havnen nytårsreception, hvor mere end 70 deltagere på tværs af erhvervsliv, kommuner og medlemmer af folketinget, markerede det nye år på Odense Havn.

Annoncering af nye udviklingsplaner

Både Torben Lortentzen, CEO fra Lindø Offshore Renewables Center (LORC) og havnedirektør, Carsten Aa fra Odense Havn, brugte lejligheden til at annoncere nye planer for udviklingen på Odense Havn.

Fra LORC blev tilhørerne præsenteret for nyheden om et helt nyt testcenter på Odense Havn til en værdi af 300 mio. kr. Det nye testcenter skal sikre, at virksomheden i fremtiden kan tilbyde testfaciliteter til vindmøllebranchen og kunderne på Odense Havn, som dækker behovet de næste 10 år frem. Med Erhvervsminister Morten Bødskov ved sin side, understregede Torben Lorentzen, at udviklingen mod større vindmøller langt fra er toppet, og at faciliteter til at teste og udvikle større møller bliver afgørende for, at udviklingen kommer til at ske i Danmark.

Herefter præsenterede Carsten Aa havnens udviklingsplaner, der kan gøre Odense Havn til Nordeuropas største knudepunkt for produktion af komponenter til havvindmøller. Hvis havnen også i fremtiden skal være attraktiv for de mange danske og internationale virksomheder, der hver dag producerer dele til havvindmøller, så er en udvidelse af havnens areal og sejlrende i Odense Fjord nødvendig. Havnedirektøren pegede utvetydigt på behovet for mere plads som den vigtigste forudsætning for havnens videre udvikling:

”En vigtig forudsætning for den positive udvikling, vi har set på Odense Havn over de seneste år er, at vi kan tilbyde de rette rammer og faciliteter til små og store virksomheder. Det sikrer Danmark en styrkeposition inden for havvind. Den position er udfordret. For inden længe mangler vi plads. Vindmøllerne bliver større og større, der skal produceres flere, og det skal gå hurtigere. Hvis vi skal indfri ambitionerne for den grønne omstilling, skal produktionsfaciliteterne følge med, og der er behov for større kapacitet og bedre infrastruktur i de danske produktionshavne. Derfor har vi fremlagt en plan, som er vores bud på, hvordan vi her på Odense Havn kan bidrage til at løse problemet.”

Odense kan blive Nordeuropas knudepunkt for havvind

Planerne for en balanceret havneudvidelse er et vigtigt skridt på vejen mod indfrielsen af Danmarks klimaambitioner, Europas forsyningssikkerhed og jobskabelsen på Fyn og i resten af Danmark. Over de kommende år skal der opstilles mere end 20.000 havvindmøller i Nord- og Østersøen. Det stiller helt enormt store krav til de havne, hvor møllerne skal produceres og udskibes, fordi de er blevet for store til at blive transporteret på land.

Her kan udviklingen at Odense Havn bidrage til at forløse meget store potentialer – ikke bare for den grønne omstilling. Hvis udviklingsplanerne for Odense Havn føres ud i livet, kan Odense Havn i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. 6.000 medarbejdere vil hver dag gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

Klart signal om politisk opbakning

Efter besøget kaldte Erhvervsminister, Morten Bødskov, udviklingen på Odense Havn for imponerende, og fremhævede Odense Havn som et omdrejningspunkt for dansk grøn industriproduktion. Med testcenter i verdensklasse og produktion af gigantiske møller. Samt ikke mindst en kilde til masser af arbejdspladser.

Forud for nytårskuren fik en delegation af fynske erhvervsledere fra Fynsk Erhverv en rundvisning på havnearealerne, hvor vi udover ovenstående udvidelsesplaner også fik en præsentation af LSP Centret, der udspringer fra Mærsk McKinney Instituttet ved SDU og med en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på 90 millioner kroner forventes at stå klar i de nye bygninger i 2025 på Odense Havn.

Large Structure Production Centret (LSP) skaber nye robotløsninger i en skala, der aldrig er set før. Disse teknologier er lavet til industrier, der tidligere har kæmpet for at implementere robotteknologi, så som søfarts- bygge- og energisektoren

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.