Nyheder • 05/02/2024

Odense Havn: 2024 bliver endnu et år med fokus på udvikling

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner.

Odense Havn har en ambition om, at arealerne hvor det gamle Lindøværft i sin tid lå, også i fremtiden skal være arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa. Det var temaet i forbindelse med havnen nytårsreception, hvor mere end 70 deltagere på tværs af erhvervsliv, kommuner og medlemmer af folketinget, markerede det nye år på Odense Havn.

Annoncering af nye udviklingsplaner

Både Torben Lortentzen, CEO fra Lindø Offshore Renewables Center (LORC) og havnedirektør, Carsten Aa fra Odense Havn, brugte lejligheden til at annoncere nye planer for udviklingen på Odense Havn.

Fra LORC blev tilhørerne præsenteret for nyheden om et helt nyt testcenter på Odense Havn til en værdi af 300 mio. kr. Det nye testcenter skal sikre, at virksomheden i fremtiden kan tilbyde testfaciliteter til vindmøllebranchen og kunderne på Odense Havn, som dækker behovet de næste 10 år frem. Med Erhvervsminister Morten Bødskov ved sin side, understregede Torben Lorentzen, at udviklingen mod større vindmøller langt fra er toppet, og at faciliteter til at teste og udvikle større møller bliver afgørende for, at udviklingen kommer til at ske i Danmark.

Herefter præsenterede Carsten Aa havnens udviklingsplaner, der kan gøre Odense Havn til Nordeuropas største knudepunkt for produktion af komponenter til havvindmøller. Hvis havnen også i fremtiden skal være attraktiv for de mange danske og internationale virksomheder, der hver dag producerer dele til havvindmøller, så er en udvidelse af havnens areal og sejlrende i Odense Fjord nødvendig. Havnedirektøren pegede utvetydigt på behovet for mere plads som den vigtigste forudsætning for havnens videre udvikling:

”En vigtig forudsætning for den positive udvikling, vi har set på Odense Havn over de seneste år er, at vi kan tilbyde de rette rammer og faciliteter til små og store virksomheder. Det sikrer Danmark en styrkeposition inden for havvind. Den position er udfordret. For inden længe mangler vi plads. Vindmøllerne bliver større og større, der skal produceres flere, og det skal gå hurtigere. Hvis vi skal indfri ambitionerne for den grønne omstilling, skal produktionsfaciliteterne følge med, og der er behov for større kapacitet og bedre infrastruktur i de danske produktionshavne. Derfor har vi fremlagt en plan, som er vores bud på, hvordan vi her på Odense Havn kan bidrage til at løse problemet.”

Odense kan blive Nordeuropas knudepunkt for havvind

Planerne for en balanceret havneudvidelse er et vigtigt skridt på vejen mod indfrielsen af Danmarks klimaambitioner, Europas forsyningssikkerhed og jobskabelsen på Fyn og i resten af Danmark. Over de kommende år skal der opstilles mere end 20.000 havvindmøller i Nord- og Østersøen. Det stiller helt enormt store krav til de havne, hvor møllerne skal produceres og udskibes, fordi de er blevet for store til at blive transporteret på land.

Her kan udviklingen at Odense Havn bidrage til at forløse meget store potentialer – ikke bare for den grønne omstilling. Hvis udviklingsplanerne for Odense Havn føres ud i livet, kan Odense Havn i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. 6.000 medarbejdere vil hver dag gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

Klart signal om politisk opbakning

Efter besøget kaldte Erhvervsminister, Morten Bødskov, udviklingen på Odense Havn for imponerende, og fremhævede Odense Havn som et omdrejningspunkt for dansk grøn industriproduktion. Med testcenter i verdensklasse og produktion af gigantiske møller. Samt ikke mindst en kilde til masser af arbejdspladser.

Forud for nytårskuren fik en delegation af fynske erhvervsledere fra Fynsk Erhverv en rundvisning på havnearealerne, hvor vi udover ovenstående udvidelsesplaner også fik en præsentation af LSP Centret, der udspringer fra Mærsk McKinney Instituttet ved SDU og med en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på 90 millioner kroner forventes at stå klar i de nye bygninger i 2025 på Odense Havn.

Large Structure Production Centret (LSP) skaber nye robotløsninger i en skala, der aldrig er set før. Disse teknologier er lavet til industrier, der tidligere har kæmpet for at implementere robotteknologi, så som søfarts- bygge- og energisektoren

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri