Debat • 31/12/2015

Nytårskronik: Velkommen til en ny epoke

Af Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv

2015 har været et år, der på flere fronter har varslet nye tider. Ny udfordringer og nye muligheder.

Kigger vi ud i den store verden, kan vi se tilbage på et år med voldsomme konflikter og terroraktioner, der også ramte Europa og Danmark. Som konsekvens steg presset på Europas ydre grænser betydeligt i 2015, og mange af os kan fortsat kalde forfærdelige billeder frem på nethinden. Vi blev i 2015 for alvor udfordret på vores sammenhængskraft – og på vores tryghed og tillid til hinanden.

Kigger vi på Fyn og det fynske erhvervsliv, får vi nogle andre billeder frem på nethinden. Virksomhederne har fået etableret sig på et nyt fundament efter kriseårene. De har alle gjort sig nogle erfaringer og står stærkere nu end før. Mange har skåret deres forretning til og skærpet fokus på kerneprodukterne, andre har købt op eller er fusioneret for at opnå kritisk masse. Nogle er rykket tættere sammen i værdikæden og samarbejder i klynger, mens andre trives med dyb specialisering i egen nieche. Det går sådan set ganske fornuftigt rundt omkring i de fleste brancher og virksomheder. Lave renter – og oliepriser – og en stigende investeringslyst både i den offentlige og private sektor betyder større aktivitet. Og vi hører om imponerende vækstrater i det fynske. Fælles for de fynske virksomheder er deres positive forventninger til det nye år, der betyder stigende efterspørgsel efter dygtige og velkvalificerede medarbejdere på alle niveauer – fra faglært til højtuddannet specialist.

Det generelle billede er positivt, om end det spænder bredt. Men der er behov for konstant politisk fokus på det fynske erhvervsklima, for at virksomhederne kan styrke deres produktivitet, udvikle sig og skabe vækst. Den vækst, der er forudsætning for kvaliteten i den offentlige velfærd. Lad mig derfor pege på tre konkrete forhold, som vi gerne ser de fynske borgmestre og folketingspolitikere stiller sig i fælles front for i 2016, fordi de har stor indflydelse på de fynske virksomheders konkurrencekraft nu og i fremtiden: ’Adgang til viden og kvalificeret arbejdskraft’, ’en velfungerende infrastruktur’ og ’færre økonomiske byrder’.

Der er udsigt til et attraktivt jobmarked på Fyn, og det bliver afgørende for væksten, at det lykkes at tiltrække de mange, dygtige medarbejdere, ledere og specialister med den viden, erfaring og det mind-set, som de fynske virksomheder efterspørger. Derfor skal vi for alvor have ’brandet’ Fyn som et attraktivt sted at arbejde og bo. Med udsigt til knap 400 statslige jobs på Fyn de kommende år vil der være gode karrieremuligheder – også for ægtefællerne, hvis vi viser dem de fantastiske muligheder, der ligger i at bosætte sig midt i Danmark, i den skønneste natur – og aktivt bidrage i en landsdel i udvikling.

Den fynske motorvej er presset til det yderste på sin kapacitet, og der sker for mange uheld. Alligevel lyder beskeden fra Christiansborg: ”Der er ingen penge til udvidelsen.” Det er naturligvis kortsigtet og helt uholdbart – det bremser mobiliteten, samhandelen og væksten. Samme negative effekt har de høje broafgifter over Storebælt, dog er problematikken en anden. Her er kapaciteten i top, men taksterne den reelle barriere.

For erhvervslivet vil det være attraktivt at få harmoniseret de kommunale skatter, afgifter og gebyrer på samme lave niveau i alle fynske kommuner. Det vil lette de økonomiske byrder på de fynske virksomheder, gøre Fyn til en attraktiv erhvervsregion, samtidig med at den indbyrdes konkurrence mellem kommunerne elimineres. Så vil virksomheder uden for Fyn finde det fynske erhvervsklima og samarbejde attraktivt og etablere sig her. Det samme gælder borgerne, dvs. arbejdskraften. Det handler populært sagt om at gøre ’kagen større’, så vi kan styrke fundamentet for den fynske velfærd.

Jeg tror, at 2015 bliver det år, hvor vi for alvor slap kriseretorikken og holdt op med at sammenligne med tiden før og efter kriseårene. Forandringerne tager fart, og den tid, hvor man kunne tage bestik af fremtiden ved at kigge i bakspejlet, er for længst forpasset. En række megatrends vil påvirke vores samfund og udfordre os alle – men samtidig åbne nye muligheder. Klimaforandringerne adresserer f.eks. nye måder at leve, forbruge og producere på. Den voksende globalemiddelklasse vil efterspørge en lang række produkter og ydelser, som fynske virksomheder vil byde ind på i skarp konkurrence med resten af verden. Og digitaliseringen vil for alvor skubbe til vores måde at interagere på og til de traditionelle forretningsmodeller – og nye, agile konstellationer vil opstå.

Ved udgangen af 2015 kan vi nu definitivt trække en streg i sandet og rette blikket mod en ny epoke. En ny virkelighed er ved at indfinde sig, med masser af nye udfordringer og muligheder – og med ’vindstyrker’, der overstiger enhver metereologs fantasi. Lad os derfor bygge vindmøller sammen – i stedet for læhegn. Lad os demonstrere den fynske sammenhængskraft, så vi kan få sat den fynske region på landkortet og sikre Fyn en attraktiv position i den ny virkelighed. Sammen står vi stærkest.

Godt nytår, Fyn.

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]

Fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser i fokus

Engagementet var højt og stemningen god ved Viden til Vækst-Konferencen i september på Odense Teater.  Det var også et vigtigt tema, der var på agendaen og havde trukket flere end 200 fynske erhvervsledere til, nemlig fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser. Gik du glip af konferencen? Så kommer her nogle af pointerne: Psykologisk tryghed er en […]

Nyt Whitepaper afslører mod og handlekraft i fynske virksomheder

Det ligger dybt forankret i Fynsk Erhvervs DNA, at vi bidrager til hinandens udvikling og vækst ved at bringe værdifuld viden, erfaringer og kontakter i spil for hinanden på tværs af  virksomheder og ledelser. Det er dette Whitepaper et godt eksempel på.  Her møder du Lars Hedal, Mads Pedersen, Mogens B. Christensen, Michael Søndergaard, Kim Birkerød og Erik Sandberg - alle topchefer i spændende fynske virksomheder, der viser vejen til succes.

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Af samme grund […]

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma. ”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. […]

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder