Debat • 20/01/2022

Mens vi venter på reformerne……

Et nyt år ligger foran os, og med det nye år åbner der sig nye muligheder for de fynske virksomheder.

Dansk økonomi er på rekordtid gået fra minusvækst og masser af tabte arbejdspladser til en absolut højkonjunktur. Aktuelt har vi kurs mod den måske højeste vækst i 15 år i omegnen af de 5 pct. i 2021, hvilket klart slår alle prognoser, de hårde restriktioner og nedlukninger taget i betragtning.

Optimismen er derfor i behold i erhvervslivet, og vi skal i virksomhederne høste gevinsterne og turde gribe de nye muligheder, der skaber afsættet for den fremtidige vækst. Men vi må ikke blive fartblinde og undlade at forholde os til de bump, vi møder på vejen nu. For de bump ser ikke ud til at forsvinde sådan lige med det første.

Manglen på arbejdskraft er nu så udtalt, at der er tale om en reel vækstbarriere. Derfor skal vi i virksomhederne forholde os til denne udfordring og finde nye måder at få løst opgaverne på.

Ellers risikerer vi, i vores iver efter at betjene vores kunder og imødekomme efterspørgslen, at trække unødigt hårde veksler på vores nuværende medarbejdere over for lang tid, med dårligt arbejdsklima, sygemeldinger og opsigelser til følge.

Vi må få bugt med pseudoarbejdet og finde nye veje her og nu, der kan afbøde den aktuelle mangel på arbejdskraft. F.eks. kan vi med garanti i alle virksomheder optimere og effektivisere en række procedurer og arbejdsgange og herigennem få frigjort tid og ressourcer til andre opgaver. Ofte kan medarbejderne pege på de oplagte muligheder, og gevinsterne er lige til at plukke. Og det kan være hensigtsmæssigt at få kigget ind i, om vi reelt får anvendt de ressourcer og kompetencer, vi allerede har i medarbejderstaben optimalt, om der kan løftes endnu flere opgaver gennem efter-/videreuddannelse. Og det kan være en mulighed selv at uddanne flere (voksen-)lærlinge og elever, rekruttere nye medarbejdere med andre uddannelsesbaggrunde/-niveauer end hidtil og måske kigge ud over landets grænser efter nye medarbejdere.

Det kan også være oplagt at kigge ind i mulighederne for at implementere nye teknologier. F.eks. kontorrobotter, der kan klare en række manuelle rutineopgaver og frigøre tid til andre, vigtige opgaver. Andre former for digitalisering og automatisering kan også være relevante, ligesom mulighederne for at outsource specifikke opgaver kan være løsningen på arbejdskraftproblemet her og nu.

Generelt er det en god idé at slå de ledige jobs op, så potentielle ansøgere kan se, at der er jobmuligheder i virksomheden, og netværket kan arbejde for en. Endelig er det afgørende også at arbejde med virksomhedens kommunikation og omdømme.

I den skærpede konkurrence om arbejdskraften er det et vilkår at blive valgt til og fra, alt efter hvor attraktiv en arbejdsplads, vi er. Det handler om forhold som gode jobs og kolleger, god ledelse, en fornuftig løn og fleksibilitet i hverdagen. Men det handler også om, hvordan vi forholder os til den grønne omstilling, og om vi tager samfundsansvar.

Der er pres på virksomhederne lige nu – det gælder ledelse, medarbejdere, kunder, leverandører m.fl.  Hele forsyningskæden er under pres. Det er udfordrende, spændende – og skræmmende.  For manglen på arbejdskraft er ikke et forbigående problem, demografien taler sit tydelige sprog. Der er derfor også brug for ekstraordinære indsatser fra de nyvalgte kommunalbestyrelser og byråd og fra jobcentrene – og for effektfulde reformer fra regering og folketing, så det kan blive tilstrækkelig attraktivt at være en aktiv del af arbejdsstyrken og tage del i arbejdsfællesskabet.  Og det haster …

Godt nytår.

Klumme i Erhverv+ den 20. januar 2022 af direktør Jytte Reinholdt.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri