Debat • 18/02/2013

Med byen som vinder

Indledningsvis vil jeg gerne slå fast: Fynsk Erhverv bakker fuldstændig op om den planlagte byudvikling, som vil skabe bedre sammenhæng og større byfortætning i Odense City.
Målet er vi helt enige om, men desværre ikke midlet. Det skyldes vores alvorlige bekymring for de utilsigtede og meget dyre konsekvenser, som en total lukning af Th. B. Thriges gade (eller sågar en begrænset sivemulighed under jorden), vil have for detailhandlen og de såkaldte ’1.-sals-erhverv’ i City.
Allerede fra anlægsperiodens start i 2015 vil tilgængeligheden forringes kraftigt – og det vil utvivlsomt kunne mærkes på såvel top- som bundlinje i butikker, advokatkontorer, speciallægeklinikker m.fl.
I sidste ende vil det tvinge disse til at flytte ud fra City, fordi deres kunder vil kræve det. Ellers vil de nemlig lægge deres besøg eller konsultationer hos konkurrenter udenfor City, hvor adgangsforholdene er langt mere attraktive. Husk på, at til- og fravalg er kundernes suveræne afgørelse – ikke bystyrets.
Det er ikke Odense Byråd, der afgør, om City bliver levende. Det er borgerne og markedskræfterne. Tilgængelighed er i dag et væsentligt konkurrenceparameter – og nøglen til en levende og bæredygtig midtby. Det mener vi ikke, at det nuværende projekt tager tilstrækkelig højde for.
Men  det kan få det!

Debatten har nu raset i godt tre år, og vi noterer os med tilfredshed, at Odense Kommune i denne periode har revurderet den oprindelige Trafik- og Mobilitetsplan og lempet en række af de ellers meget restriktive trafikreguleringer. Der er kommet nye tal på bordet med ’Trafikplan 2013’, ligesom realismen omkring det reelle antal p-pladser i City er på vej.  Men i erindring om det overordnede mål:  ’En levende midtby’, forekommer det nu at være på sin plads at påberåbe os reel politisk vilje i Danmarks 3. største by. Hold fokus på den spændende byudvikling over jorden, men sørg for at fremtidssikre bymidten til de næste generationer ved at anlægge en regulær passage over eller under Th. B. Thriges Gade. Vis detailhandelen og de øvrige erhverv i midtbyen den anerkendelse, de fortjener ved at sikre byen maksimal tilgængelighed.  Og vis også de mange borgere, der bor på de nærliggende veje så meget respekt, at de ikke skal belastes af den trafik, som i modsat fald vil blive presset derud. En reel passage vil ganske vist kræve tilpasninger i det foreliggende projekt, men det vil kunne lade sig gøre uden at give køb på målet: ’Den levende midtby’ – tværtimod!  I modsat fald forsømmer man at fremtidssikre byen ved at lukke øjnene for de trafikbelastninger, som en simpel fremskrivning viser. Og så vil alternativet blive mange gange dyrere.
Den nye trafikplan viser nemlig, at hvis ikke der allerede fra starten af projektet anlægges en reel passage over/under Th. B. Thriges Gade, så venter der en trafikbelastning langt ud over det acceptable på flere strækninger allerede indenfor 10 år. Tages der ikke højde for dette, venter flere drastiske og bekostelige beslutninger, som udvidelse af vejanlæg eller indførelse af yderligere trafikdæmpende reguleringer. Begge dele med alvorlige konsekvenser for borgere og forretninger til følge. Udvidelse af vejanlæg vil ikke kunne gennemføres uden opkøb

Grib nu den historiske mulighed for at skabe en sammenhængende og levende midtby med optimal tilgængelighed og passage, som kan samle massiv opbakning blandt byens borgere og erhvervsliv.
Alle vil vinde, og vi vil kunne glæde os over et bystyre med format og evne til at udvise såvel visionært lederskab som rettidig omhu i relation til Odenses fremtid.

Det er Fynsk Erhvervs appel til Odense Byråd.

Jens Hempel-Hansen
Formand, Fynsk Erhverv

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]

Fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser i fokus

Engagementet var højt og stemningen god ved Viden til Vækst-Konferencen i september på Odense Teater.  Det var også et vigtigt tema, der var på agendaen og havde trukket flere end 200 fynske erhvervsledere til, nemlig fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser. Gik du glip af konferencen? Så kommer her nogle af pointerne: Psykologisk tryghed er en […]

Nyt Whitepaper afslører mod og handlekraft i fynske virksomheder

Det ligger dybt forankret i Fynsk Erhvervs DNA, at vi bidrager til hinandens udvikling og vækst ved at bringe værdifuld viden, erfaringer og kontakter i spil for hinanden på tværs af  virksomheder og ledelser. Det er dette Whitepaper et godt eksempel på.  Her møder du Lars Hedal, Mads Pedersen, Mogens B. Christensen, Michael Søndergaard, Kim Birkerød og Erik Sandberg - alle topchefer i spændende fynske virksomheder, der viser vejen til succes.

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Af samme grund […]

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma. ”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. […]

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.