Debat • 06/05/2020

Forskellige hjælpebehov

Coronakrisen har i den grad slået benene væk under rigtigt mange virksomheder. Det er uden sammenligning det voldsomste, vi har set i nyere tid. Derfor var det meget betryggende, at regeringen var ude med klare forsikringer om, at man vil holde hånden under dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Ros til regeringen for disse klare udmeldinger.

Det synlige bevis på det er hjælpepakkerne. Her er lønkompensationsordningen helt central i forhold til, at virksomheder kan imødegå et stort omsætningstab. Men denne model passer dog ikke til alle brancher og typer af virksomheder.

Væksthusgartnerier, som arbejder med levende planter, passer ikke ind lønkompensationsordningen.  De nuværende planter skal passes hver dag, også selvom der ikke er afsætningsmuligheder lige nu.  Og de planter, der forhåbentligt kan afsættes om nogle få måneder, skal sættes i produktion nu osv.  Derfor er det ikke muligt at sende medarbejderne hjem med lønkompensation. Gør man det, så lukker man virksomheden.

Hvad er den indre logik i, at medarbejderne skal sendes hjem med fuld løn og uden kontakt til virksomheden, hvis virksomheden skal kunne opnå lønkompensation?

Hvorfor ydes der ikke i stedet tilskud til lønomkostningerne i virksomhederne, så vi fortsat kan gøre brug af medarbejdernes viden og arbejdskraft, opretholde produktionen og være klar til, når kunderne begynder at efterspørger vores planter igen?

Desværre fastholder regeringen, at alt kan løses via lønkompensationsordningen – og gør dermed en hel branche fortræd.

Som formand for henholdsvis Dansk Gartneri og Fynsk Erhverv er det yderst kritisk, at der ikke allerede er sket en tilpasning af hjælpepakkerne til de branchespecifikke forhold, som er gældende i bl.a. gartnerierhvervet. Med sine godt 10.000 beskæftigede incl. følgeerhvervene står vi her med et skræmmende eksempel på en branche, som risikerer at blive reduceret og siden udkonkurreret af de hollandske kolleger.

Så kære regering, tilpas ordningerne nu, så vi også har et stærkt gartnerierhverv på den anden side krisen.

 

Fælles debatindlæg i Børsen  6. maj 2020 af Jørgen Andersen, formand Dansk Gartneri og Henrik Neelmeyer, formand Fynsk Erhverv

Foto: Mette Krull

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

Tid til at ’tanke op’…

Forandringer er blevet hverdag, og uforudsigelighed et vilkår. Derfor skal vi tænke i nye måder at drive og udvikle vores virksomheder på. Gennem dit partnerskab har du en række muligheder, der styrker dig som leder og din virksomhed.