Debat • 06/05/2020

Forskellige hjælpebehov

Coronakrisen har i den grad slået benene væk under rigtigt mange virksomheder. Det er uden sammenligning det voldsomste, vi har set i nyere tid. Derfor var det meget betryggende, at regeringen var ude med klare forsikringer om, at man vil holde hånden under dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Ros til regeringen for disse klare udmeldinger.

Det synlige bevis på det er hjælpepakkerne. Her er lønkompensationsordningen helt central i forhold til, at virksomheder kan imødegå et stort omsætningstab. Men denne model passer dog ikke til alle brancher og typer af virksomheder.

Væksthusgartnerier, som arbejder med levende planter, passer ikke ind lønkompensationsordningen.  De nuværende planter skal passes hver dag, også selvom der ikke er afsætningsmuligheder lige nu.  Og de planter, der forhåbentligt kan afsættes om nogle få måneder, skal sættes i produktion nu osv.  Derfor er det ikke muligt at sende medarbejderne hjem med lønkompensation. Gør man det, så lukker man virksomheden.

Hvad er den indre logik i, at medarbejderne skal sendes hjem med fuld løn og uden kontakt til virksomheden, hvis virksomheden skal kunne opnå lønkompensation?

Hvorfor ydes der ikke i stedet tilskud til lønomkostningerne i virksomhederne, så vi fortsat kan gøre brug af medarbejdernes viden og arbejdskraft, opretholde produktionen og være klar til, når kunderne begynder at efterspørger vores planter igen?

Desværre fastholder regeringen, at alt kan løses via lønkompensationsordningen – og gør dermed en hel branche fortræd.

Som formand for henholdsvis Dansk Gartneri og Fynsk Erhverv er det yderst kritisk, at der ikke allerede er sket en tilpasning af hjælpepakkerne til de branchespecifikke forhold, som er gældende i bl.a. gartnerierhvervet. Med sine godt 10.000 beskæftigede incl. følgeerhvervene står vi her med et skræmmende eksempel på en branche, som risikerer at blive reduceret og siden udkonkurreret af de hollandske kolleger.

Så kære regering, tilpas ordningerne nu, så vi også har et stærkt gartnerierhverv på den anden side krisen.

 

Fælles debatindlæg i Børsen  6. maj 2020 af Jørgen Andersen, formand Dansk Gartneri og Henrik Neelmeyer, formand Fynsk Erhverv

Foto: Mette Krull

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.