Nyheder • 06/11/2024

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem, som mange danskere oplever. Det er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. Fænomenet kaldes for “The Great Exhaustion”, der beskriver voksnes udbredte følelse af træthed, udmattelse og overvældelse. Og ifølge Den Nationale Sundhedsprofil oplever hele 21,7 % af befolkningen at være “meget generet” af træthed inden for de seneste 14 dage. Til sammenligning lå tallet i 2010 på 15,1 %. (kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2023)

For at komme problemet til livs tilbyder speciallægerne og stifterne af Lucia Care, Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving, en række foredrag, der sætter fokus på danskernes udfordringer med træthed. Her tager de udgangspunkt i videnskabeligt baserede indsigter og praktiske råd, der skal hjælpe medarbejdere med at vende træthed til overskud i arbejdslivet.

Det er tydeligt, at denne træthed, både mentalt og fysisk, er et problem for virksomhederne, lederne og for de enkelte medarbejdere.

“Produktiviteten, arbejdsglæden og lysten til at gå på arbejde daler. Der er kortere vej til sygemelding, og der er andre symptomer, som kommer i kølvandet, når du ikke har overskud og mangler energi som f.eks. hovedpine, søvnproblemer, stress og andre kropslige symptomer. Derfor skal der fokus på dette, bl.a. gode rammer og en anden arbejdsmiljø-indsats. Det er afgørende at have fokus på de fire ben som kost, bevægelse, søvn og de-stress” udtaler Nanna Kirkebjerg.

Lucia Care Clinic kombinerer konventionel medicin med integrative metoder og er den eneste af sin slags i Norden. Derudover er Lucia Care også en succesfuld hudplejeserie, der kombinerer naturmedicinske traditioner med moderne dermatologi.

Eksklusivt foredrag viser vejen

Og den 4. december 2024 har partnervirksomheder i Fynsk Erhverv mulighed for at blive klogere på træthed, når Lucia Care inviterer til eksklusivt foredrag. Her får deltagerne praktiske værktøjer til at øge både produktiviteten, kreativiteten og arbejdsglæden – ikke kun på arbejdspladsen, men også i det personlige liv.

Nanna og Christian sætter bl.a. skarpt på spørgsmålet “Hvad bygger det sundeste, mest bæredygtige og handlekraftige arbejdsliv egentlig på?”. Her trækker de på forskeren Dan Buettners teorier om de blå zoner, der sætter fokus på, at folk lever længst og sundest med stærke fællesskaber, naturlig kost, daglig bevægelse og meningsfuldt arbejde. Samtidig ser de på fordelene ved en menneske-centreret tilgang til at skabe motivation og resultater i et ambitiøst arbejdsmiljø:

Jeg har set i mit arbejde som leder og militær cheflæge for mange udsendte, hvor meget menneske-centreret indsats og et smittende, ambitiøst arbejdsmiljø gør for arbejdsindsatsen.

“Og hvordan glæden ved at arbejde øges på den måde med små tiltag indenfor motivation, anerkendelse og arbejdsmiljø. Her er det også vigtigt at anerkende, at kost, motion, destress og søvn bidrager til billedet og fokus på helheden hos den enkelte ansatte, det private regi og energien, der bruges udenfor arbejdet, skal også indgå i analysen omkring træthed og arbejdsglæde” fremhæver Christian Bøving og fortsætter:

“Er arbejdet noget, der kun tager energi, eller tilføres der energi, når vi er på arbejdet? Her kan laves mange stærke ændringer, hvis man har analyseret ressource og belastninger hos den enkelte, ligesom man skal oplyse og uddanne medarbejderne i selv at lave den analyse på dem selv, så de kan komme ud af deres kroniske træthed, lave energi og omprioritere i livet. I foredraget kommer vi bl.a. ind på disse analyser.”

Oplever du medarbejdere eller kollegaer, der har problemer med træthed, så kommer Nanna Kirkebjerg her en lille smagsprøve på, hvad deltagerne får med fra foredraget den 4. december:

Lær at analyserer dig selv og dine medarbejder i forhold til overskud og energi.

“Kortlæg deres og dine egne ressourcer og belastninger og implementér disse indsigter på arbejdspladsen med resultat i fysisk og mentalt overskud både hos den enkelte medarbejder ligesom hos lederne. Dette vil smitte af i hele virksomheden, både med øget trivsel og produktivitet og give vedvarende bæredygtig arbejdsglæde”.

Du kan tilmelde dig foredraget: Boost produktiviteten og arbejdsglæden her.

_______________________________

Om founderne bag Lucia Care:

Nanna Kirkebjerg er speciallæge i almen medicin og founder af Lucia Care, der er en privatklinik for personer med stress og udbrændthed. Lucia Care Clinic kombinerer konventionel medicin med integrative metoder og er den eneste af sin slags i Norden. Nanna har desuden en international uddannelse i naturmedicin.
Lucia Care er også en succesfuld hudplejeserie, der kombinerer naturmedicinske traditioner med moderne dermatologi. Serien sælges i dag i Danmark og er på vej til det tyske marked via Amazon.

Christian Gerhard Bøving  er speciallæge i almen medicin og co-founder af Lucia Care. Christian har arbejdet som læge både i Danmark og udlandet, blandt andet i samarbejde med de danske specialstyrker. Han er en engageret formidler af redskaber til at styrke mental og fysisk sundhed og har desuden været lægefaglig ekspert på TV2.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]