Nyheder • 10/10/2022

FV22: Løsning på vej – dog først i 2029

Der er nu udsigt til en løsning på de trafikale udfordringer, som både virksomheder, ansatte og beboere i området omkring erhvervsområdet i Højme lever med dagligt. En løsning, der påregnes gennemført i forbindelse med udvidelsen af den fynske motorvej syd om Odense, og som forventes færdig i 2029.

Det var det positive budskab, som transportminister Trine Bramsen kom med, da hun fredag den 9. september 2022 lagde vejen forbi logistikvirksomheden Alex Andersen Ølund A/S.

Op til folketingsvalget i 2019 deltog selvsamme Trine Bramsen i en paneldebat ved et velbesøgt valgmøde hos GASA i samme erhvervsområde. Her satte Fynsk Erhverv bl.a. fokus på de massive udfordringer for virksomhederne med adgang til/fra motorvejen. En paneldebat, som efterfølgende har været fulgt op af møder på virksomhederne i erhvervsområdet med forskellige folketingspolitikere, fynske såvel som jyske, herunder tidligere transportministre, borgmester og rådmand i Odense Kommune og flere af de berørte virksomheder.

Kort før sommerferien var en mindre delegation fra Fynsk Erhvervs bestyrelse i Transportministeriet til møde med transportministeren, hvor også dette projekt var på agendaen. Og løbende har den fynske motorvej og behovet for ekstra tilslutningsanlæg været drøftet med de fynsk valgte folketingspolitikere.

Fynsk Erhverv har stædigt fastholdt fokus på nødvendigheden af at få løst denne udfordring, og derfor var det en god melding fra transportministeren.

Projektet er – ligesom udvidelsen af den fynske motorvej syd om Odense – en del af Infrastrukturaftalen 2035 og har således bred politisk opbakning.

De fynske virksomheder peger i en dugfrisk undersøgelse forud for valgudskrivelsen på, at det er vigtigt netop at få de 14 km syd om Odense udbygget til tre spor i hver retning langt tidligere, end det er planlagt og at få dimensioneret adgangsforholdene til de fynske motorveje, så de kan klare den massive trafik.

Desværre er udvidelsen af den fynske motorvej syd om Odense først fastsat til opstart i 2025. Da et nyt tilslutningsanlæg skal gennemføres i forbindelse med udvidelsen af de næste 14 kilometer syd om Odense, har det lange udsigter for både virksomheder, ansatte og beboere, før de lange køer og tunge lastvognstog gennem boligområderne er væk.

Vi vil i Fynsk Erhverv følge disse projekter helt til dørs og lægge pres på for at få projekterne fremrykket.  Derudover er det vigtigt, at det bliver de rigtige og fremtidssikrede løsninger, der vælges.

I forhold til trængselsproblemerne ved erhvervsområdet i Højme vil den rigtige løsning være et nyt tilslutningsanlæg mellem afkørsel 52 og 53, dimensioneret til modul- og duovogntog.  Og i forhold til A43 på Svendborg-motorvejen vil den rigtige løsning være en udbygning af det eksisterende tilslutningsanlæg.

Det er oplagt for de fynske folketingskandidater at få sat fokus på erhvervslivets udfordringer og fokusere på disse fynske projekter – for virksomhederne, de ansatte, beboerne – for miljøet.

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Nordic Greens vil knække koden til flere pressende problematikker, som f.eks. stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider. Nu har ejer og administrerende direktør, Mads Petersen, med sit fokus på nye, digitale systemer og bæredygtighed transformeret hele Nordic Greens produktion og revolutioneret hele branchen.

Velfungerende teams er nøglen til succes hos Mag Larsen Service

Når de ansatte i den fynske transportvirksomhed Mag Larsen Service er på vejene, er der ofte brug for både de helt store målestokke og de helt små skydelærer. Virksomheden løser alle former for specialtransporter, men står især stærkt inden for eskort til transport af vindmøller til det svenske marked, og den opgave kræver masser af […]

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan. Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø […]

Vidt forskellige brancher lærer af hinanden i cykelnetværk

Selvom man er helt grøn på en racercykel og ikke har nogen erfaringer med at ligge i læ bag andre cykelryttere i et felt, kan man sagtens få fuldt udbytte – både fagligt og fysisk – af Fynsk Erhvervs Business Challenge cykelnetværk. Det kan Line Svindt, der er karriererådgiver i Magistrenes A-kasse i Odense, bevidne, […]

Vi skal gøre os fortjent til fremtidens arbejdskraft

Dagsordenerne er mange i virksomhederne - fra grøn omstilling og rapporteringskrav til digitalisering, usikkerhed i leverandørkæderne, manglende efterspørgsel osv. Der er dog ingen tvivl om, at øverst på listen over udfordringer både på kort og længere sigt står manglen på kvalificerede medarbejdere.

Formandens sommerhilsen

Sommerferien nærmer sig, og Fynsk Erhvervs bestyrelsesformand, Henrik Neelmeyer, sender her sin sommerhilsen med ønsket om en rigtig god sommer til det fynske erhvervsliv og anbefalinger til en sommerferie uden for mange afbrydelser.

VELUX strategiske fokus på psykologisk tryghed handler om af høste værdien af øget diversitet og forbedret kreativitet

Med omkring 2.500 ansatte i Danmark, 11.500 medarbejdere globalt samt solide regnskaber med positive resultater år efter år, er vinduesproducenten VELUX en af landets helt store virksomheder. Men selvom tingene har gået godt i lang tid, er der altid plads til forbedring, hvilket bliver understreget af Senior Director HR, Jon Holst-Christensen, der i 2024 har […]