Debat • 29/04/2021

Kommuner bremser væksten

Vi er godt på vej tilbage i mange af de fynske virksomheder efter periodemæssige nedlukninger og omfattende restriktioner som følge af coronapandemien. Og en stor del af erhvervslivet, herunder ikke mindst vores produktionsvirksomheder, bygge/anlægsvirksomhedere, transportvirksomheder og den del af detailhandelen, der står for dagligvarer og hus/have-projekterne derhjemme har været travlt beskæftiget hele tiden.

Den positive nyhed er, at undersøgelser i Fynsk Erhverv viser, at 2 ud af tre fynske virksomheder forventer uændret eller højere omsætning i 2021 end i 2020.

Et typisk tegn på at tilliden til fremtiden er ved at genfinde sig er, når der opføres nye boliger og erhvervsbyggeri eller bygges til det eksisterende. Denne investeringslyst skaber omsætning og beskæftigelse først hos arkitekten, entreprenøren og byggefirmaerne, dernæst i virksomhederne som følge af f.eks. udvidet produktion. Derfor er det kritisk og helt uacceptabelt, når virksomheder i flere fynske kommuner oplever urimeligt lange sagsbehandlingstider i forbindelse med ansøgning om byggetilladelser.  Der er opstillet nationale servicemål, og de skal som minimum overholdes.  Ellers vil kommunerne stå i vejen for den positive udvikling og vækst i virksomhederne og i samfundet som helhed.

Vi hører mange forklaringer på denne situation, men uanset hvad, så er det i sidste ende et politisk ansvar at få dette løst her og nu, bl.a. ved tilførsel af de nødvendige kompetencer og ressourcer på byggesagskontorerne.

Fynsk Erhverv appellerer derfor til, at de fynske kommuner prioriterer minimalt bureaukrati, korte sagsbehandlingstider og en udpræget servicekultur i mødet med virksomhederne, især på de områder, hvor kommunen er myndighed og dermed har monopol på at behandle virksomhedernes henvendelser og ansøgninger.

Her har virksomhederne ikke mulighed for at vælge anden ’leverandør’, og det er ikke mindst i mødet her, at kommunerne skal demonstrere deres erhvervsvenlighed i praksis.

Her, som på andre områder, vil det være en god idé at kigge ind i, hvordan de fynske kommuner, der klarer sig bedst, har tilrettelagt og prioriteret myndighedsopgaven.  Både Assens, Middelfart, Nordfyns og Svendborg kommuner har i 2020 været i stand til at udstede byggetilladelser hurtigere end de 50 dage, som servicemålet fastlægger indenfor industri- og lagerbygninger.  Så hent inspiration her – og prioritér myndighedsområderne.

Debatindlæg af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Nordic Greens vil knække koden til flere pressende problematikker, som f.eks. stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider. Nu har ejer og administrerende direktør, Mads Petersen, med sit fokus på nye, digitale systemer og bæredygtighed transformeret hele Nordic Greens produktion og revolutioneret hele branchen.

Velfungerende teams er nøglen til succes hos Mag Larsen Service

Når de ansatte i den fynske transportvirksomhed Mag Larsen Service er på vejene, er der ofte brug for både de helt store målestokke og de helt små skydelærer. Virksomheden løser alle former for specialtransporter, men står især stærkt inden for eskort til transport af vindmøller til det svenske marked, og den opgave kræver masser af […]

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan. Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø […]

Vidt forskellige brancher lærer af hinanden i cykelnetværk

Selvom man er helt grøn på en racercykel og ikke har nogen erfaringer med at ligge i læ bag andre cykelryttere i et felt, kan man sagtens få fuldt udbytte – både fagligt og fysisk – af Fynsk Erhvervs Business Challenge cykelnetværk. Det kan Line Svindt, der er karriererådgiver i Magistrenes A-kasse i Odense, bevidne, […]

Vi skal gøre os fortjent til fremtidens arbejdskraft

Dagsordenerne er mange i virksomhederne - fra grøn omstilling og rapporteringskrav til digitalisering, usikkerhed i leverandørkæderne, manglende efterspørgsel osv. Der er dog ingen tvivl om, at øverst på listen over udfordringer både på kort og længere sigt står manglen på kvalificerede medarbejdere.

Formandens sommerhilsen

Sommerferien nærmer sig, og Fynsk Erhvervs bestyrelsesformand, Henrik Neelmeyer, sender her sin sommerhilsen med ønsket om en rigtig god sommer til det fynske erhvervsliv og anbefalinger til en sommerferie uden for mange afbrydelser.