Nyheder • 31/03/2025

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind.

Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem er der kamp om.

“Vi siger nej til arbejde, fordi vi simpelthen ikke har folk nok. Så når vi kan ansætte tre mere, så er det ikke bare dejligt – det kan også mærkes direkte på bundlinjen. Det er sund forretning,” siger Tue Christiansen med henvisning til, at han netop har ansat tre nye kolleger i virksomheden.

For ham er arbejdet med at tiltrække og fastholde medarbejdere ikke en personalefunktion – det er en afgørende ledelsesdisciplin. Og noget, han har haft fokus på i årevis.

“Helt grundlæggende har vi i mange år gjort alt, hvad vi kunne komme i tanke om for at være en attraktiv arbejdsplads. Det er blevet en fast del af vores DNA,” siger Tue Christiansen.

Det arbejde har båret frugt. Senest er tre nye tømrere begyndt – to relativt nyudlærte og en erfaren. Og det er ikke nogen, han selv har skullet jagte:

De har hørt fra andre i branchen, at Kolster er et godt sted at være. Og det er jo fantastisk. Det er faktisk den bedste form for anerkendelse, man kan få.

En af grundene til, at Kolster formår at tiltrække dygtige håndværkere, er den fleksibilitet, virksomheden tilbyder. Arbejdstiderne er tilpasset medarbejdernes liv på en måde, der tilgodeser alle parter.

“Vi har indført fleksible arbejdstider, og det ved jeg, at mange af vores medarbejdere sætter stor pris på. Det er ikke noget, man ser mange steder i branchen,” siger Tue Christiansen, der ved, at ordningen særligt er populær blandt medarbejdere med små børn.

“Det betyder meget, at de kan hente deres børn i ordentlig tid. Det får familielivet til at hænge bedre sammen – og det gør os mere attraktive,” siger han.

Kolster har også et aktivt fokus på involvering og udvikling. Nye tiltag skabes ofte i samspil med medarbejderne, og lærlingene spiller en vigtig rolle.

“Vi udvikler hele tiden nye medarbejdertiltag, og vores lærlinge er selv med til at finde på. Jeg betaler – men det er dem, der fører det videre i hverdagen,” siger Tue Christiansen, der også peger på en anden faktor som en del af forretningens succes:

Tillid er en bærende værdi, og virksomheden arbejder ud fra princippet om frihed under ansvar.

“Mange af mine folk arbejder meget selvstændigt. De vokser med opgaven, når de får lov at drive hverdagen selv. Det tror jeg, at mange sætter pris på,” siger Tue Christiansen.

Han deltager i paneldebatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april sammen med Stine Wolf Randrup fra Novo Nordisk og Benjamin Ravn fra Royal Unibrew/Albani. Temaet er “Fra KPI til CPR – når mennesker betyder mere end tal” med oplæg fra Alexandra Krautwald. Paneldebatten fokuserer på, hvordan vi skaber sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn i fremtiden.

 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri

Øget behov for fleksible løsninger giver vækst hos Strandlyst & Co. ApS

At skabe økonomisk stabilitet kræver fleksible løsninger og evnen til at tilpasse sig hurtigt. Det mener i hvert fald Kenneth Strandlyst, der står i spidsen for virksomheden Strandlyst & Co ApS