Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed – og med en stærk position i markedet og en tydelig etik i hverdagen arbejder man nu målrettet på at koble den daglige drift med en bredere bæredygtighedsdagsorden.
“Vi havde gjort os indledende overvejelser om ESG og bæredygtighed, men vi havde ikke de interne ressourcer til at løfte det alene.
Da Fynsk Erhverv kontaktede os om muligheden for at tage en klimaprojektleder i praktik, kendte jeg ikke programmet – men blev hurtigt overbevist. Og selvom vi først sagde ja til én, endte vi med to,” siger Jan Christian Klampe, salgsdirektør i Danren Bogdol.
De to praktikanter blev koblet på med et klart sigte. Danren Bogdol havde identificeret de overordnede temaer, men ikke de underliggende initiativer. Det blev praktikanternes opgave at omsætte intentioner til konkret struktur og handling.
“Vi havde brug for nogen, der kunne tage fat og drive det fremad. De hjalp os med at systematisere, fastlægge målepunkter og lægge en bund, vi kunne bygge videre på. Vi fik udarbejdet en klimavision, en code of conduct og en række konkrete leverancer,” siger Jan Christian Klampe.
Det hele foregik med faste statusmøder og en klar forventningsafstemning.
“Vi havde gjort os klart, hvad vi ville have ud af forløbet, og det tror jeg var afgørende. Det gjorde det lettere for både dem og os at holde retningen og sikre fremdrift,” siger han.
Det viste sig samtidig at være en styrke, at praktikanterne kom udefra – og ikke kendte til rengøringsbranchen.
“De var ikke farvede af vores måde at gøre tingene på og stillede spørgsmål, vi ikke selv var kommet i tanke om. Det gav et ekstra perspektiv. Og så havde de et netværk af andre klimaprojektledere, som de løbende sparrede med. Det var ikke bare to praktikanter – det var et helt fællesskab, vi fik adgang til,” siger Jan Christian Klampe.
Efter forløbet er der blevet nedsat en intern styregruppe, som mødes månedligt og arbejder videre med de igangsatte initiativer.
“Når året er omme, har vi et datagrundlag, vi kan bruge til at udarbejde en ESG-rapport. Det rækker både ind i det salgsmæssige – men også i forhold til eksisterende kunder, som begynder at stille krav. Vi er allerede i gang med at levere data til kunder som Odense Zoo,” siger han.
Kravene fra Odense Zoo er konkrete: De vil vide, hvad der bruges af kemi, hvordan doseringen foregår, hvilke mærkninger der er i spil, og hvad rengøringsløsningerne betyder for både miljø og mennesker.
“Vi skal kunne dokumentere, at vi bruger svanemærkede produkter, at vores doseringsanlæg fungerer, som de skal, og at vi har styr på vores procedurer. Det er ikke bare nice to have – det er nødvendigt for at kunne være med,” siger Jan Christian Klampe.
For Jan Christian Klampe har forløbet været en øjenåbner for, hvordan mindre virksomheder kan få tilført ressourcer og viden, hvis opgaven er klart defineret fra start.
“Vi er en lille til mellemstor virksomhed, og vi har ikke muskler til at hyre en fuldtidskonsulent.
Men vi kunne investere vores tid – og det har vist sig at være nok. Jeg har lært, at hvis du kan formulere en konkret problemstilling og et produkt, du gerne vil have løst, så kan et praktikforløb være enormt værdifuldt,” siger han.
Ifølge ham handler det ikke om at lave noget, der ser godt ud på papir – men om at skabe reel udvikling.
“Vi havde taget tilløb i et års tid og var opsatte på, at det ikke skulle blive greenwashing. Vi ville gøre noget mere – og det er vi kommet i gang med nu.”