Nyheder • 20/10/2023

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet.

Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for viden om affalds- og ressourceindustrien.

Der er masser af nye krav på vej på miljøområdet, og det ligger helt fast, at alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til de nye regler.

“Alternativet er administrativt eller fysisk tilsyn, påbud og i sidste ende bøder, hvis der ikke er styr på affaldsstrømmen,” siger Ole Strøm, der samtidig understreger, at den nye lovgivning også giver muligheder for de vågne og fremsynede virksomheder.

“Vi har rigtig god dialog med mange producenter, som har valgt at vende affaldshåndteringen til noget positivt. Vi har haft et fynsk gartneri, hvor vi håndterer de vækstmåtter, som de bruger til tomatdyrkning. Dem er der et ret stort volumen på, og når vi får skilt plastik, stenuld og rodfraktionen i forskellige fraktioner for at genanvende så meget som muligt, ender de med en betydeligt mindre regning, end de ellers havde fået. Hvis deres konkurrenter ikke tænker på samme måde, så får de en oplagt konkurrencefordel ud af anstrengelserne,” fortæller Ole Strøm, som sammen med sine kollegaer meget gerne går i dialog med virksomhederne allerede på idéplan.

Opmærksomheden omkring genanvendelse og bæredygtighed har aldrig været større, og det er ubetinget godt.

“Det er dog ikke altid, at de gode initiativer giver mening, når de bliver ført ud i livet, men det kan vi være med til at ændre på,” siger Ole Strøm og fremviser en tilsyneladende miljørigtig isoleringsmåtte som et eksempel.

“Man kan se, at indholdet er halmstrå, og det ved vi alle sammen er komposterbart, men omkring er der et andet materiale. Det betyder, at sådan en måtte ryger i forbrændingen i stedet for genanvendelse. Det er ærgerligt for miljøet, og det bliver ærgerligt for virksomhederne med de nye regler, fordi det bliver dyrere for dem,” forklarer Ole Strøm.

De mere end 30 års rådgivererfaring på området har ikke undgået at sætte spor hos Ole Strøm, og når han viser rundt på Marius Pedersens anlæg på Odense Havn, er der ikke mange skridt mellem de observationer, som fynske virksomhedsledere med fordel kunne lade sig inspirere af:

“I den her bunke med metal kan vi se, at der også ligger en del spraydåser, og det er helt klassisk. Problemet for virksomhederne er, at det er farligt affald,  og det skal håndteres sådan. Hvis der er for meget af den slags fejlsortering, så bliver det dyrere at aflevere. Det kan undgås med mere uddannelse af de ansatte, men måske også ved en anden organisering, hvor der bliver opsat beholdere specifikt til den slags,” foreslår Ole Strøm, før han peger på en række snehvide paller af papir.

“De her filtre kommer fra en stor sydfynsk producent, hvor vi har lavet en aftale, som betyder, at de kan gå lige ind i som genanvendelse i stedet for at blive til småt brændbart, og det er ubetinget en fordel både for miljøet og for virksomhedens økonomi,” lyder det videre.

 

 

 

 

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri