Nyheder • 23/06/2022

Fynske virksomheder holder øje med udviklingen i Kina

Mens de fleste danskere ikke længere skænker Covid19 mange tanker i deres hverdag, så er situationen uændret og kaotisk i forhold til de virksomheder, som på den ene eller anden måde er afhængige af kinesiske samarbejdspartnere.

Derfor var spørgelysten også stor, og der blev lyttet koncentreret blandt de fremmødte, da direktør og indehaver i China Experience ApS, Peter Lisbygd, delte ud af sin førstehåndsviden om Kina ved China Business Update, som blev arrangeret af EY i samarbejde med Fynsk Erhverv.

Og ifølge hovedpersonen er der rigtigt mange gode grunde til at holde øje med, hvad der sker i Kina.

Det vigtigste virksomhederne kan gøre i øjeblikket i den nuværende geopolitiske situation, er at holde sig rigtig godt orienteret og sørge for at have flere muligheder.

Jeg kender mange danske virksomheder, som producerer i Kina, og mange af dem er begyndt at se på andre muligheder i andre lande så som Vietnam. Ikke fordi de nødvendigvis er på vej væk, men fordi det i dag er åbenlyst, at man skal have en plan B og en plan C,” rådede Peter Lisbygd, der har fulgt Kina fra tætteste hold i mere end 15 år og indtil for nyligt har boet i landet.

“Det er et land, som vi alle sammen skal forholde os til på godt og ondt, og i øjeblikket er der mange udfordringer. Der har været flere corona-nedlukninger, der er udfordringer med at få varer ind og ud af landet på grund af høje fragtrater og pres på forsyningskæderne generelt,” fortalte Peter Lisbygd, der også pointerede, at alverdens virksomheder over de seneste årtier har lagt flere og flere æg i den kinesiske kurv.

Når de her kriser kommer, så bliver vi pludselig opmærksomme på, hvor afhængige og hvor forbundne vi er i verden.

Kina er jo gået hen og blevet verdens fabrikshal, og selvom der er ting, der er ved at rykke ud af Kina, så er vi alle sammen ekstremt påvirket af, hvad der foregår i Kina,” lød det videre fra oplægsholderen, der ikke havde svært ved at komme i tanke om et meget konkret kinesisk baseret problem, som har ramt hele verden.

“Et eksempel er de her mikrochips, semiconductors, som er i alle elektroniske apparater. Lige fra mobiltelefoner og spilkonsoller til havemaskiner og meget andet, som vi ikke kan få, fordi lagerne er tømte. Så på alle mulige leder og kanter spiller Kina en central rolle i vores hverdag og især i erhvervslivet,” konstaterede Peter Lisbygd videre.

Revisionshuset EY lagde lokaler til arrangementet i det helt nye Odense-hovedkvarter i Cortex Park, og associate director, Michael B. Damsgaard, var godt tilfreds med, at de fremmødte repræsentanter for de fynske virksomheder fik puttet masser af håndgribelig viden i rygsækken:

“Som sparringspartner og revisionsselskab for en lang række fynske virksomheder, store som små, er det oplagt for os at lægge hus til arrangementer, hvor beslutningstagerne bliver bedre rustet til de udfordringer, som de møder i deres hverdag. I dag var udgangspunktet Kina og de muligheder og risici, der kommer i samhandlen med Kina, men vi kan jo også se de mange afledte effekter, der kommer af forskellige kriser, og derfor er det vigtigt for os at være med til at stille skarpt på de ting, der rører sig rundt om i verden,” sagde Michael B. Damsgaard.

__________________________

Vil du vide mere om, hvordan det går med eksporten i de fynske virksomheder? Så læs Det fynske Vækstbarometer 2021 her

Dystre toner og gode råd fra Topmødet 2022

Der er ingen grund til at være optimistisk omkring verdenssituationen. Men der er god grund til at handle på den. Til Fynsk ErhvervsTopmøde gik økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Philipp Schröder på scenen for at give sit syn på verdens tilstand.

Helge Munk modtager Tietgenprisen 2022

Ved Fynsk ErhvervsTopmøde onsdag den 16. november fik Helge Munk under middagen overrakt Tietgenprisen.  Tietgenprisen, der er Fyns ypperste erhvervspris og har været uddelt hvert år siden 2005, tilfalder en visionær, fynsk erhvervsleder m/k, som har gjort sig særligt bemærket.

Ny satsning giver gladere kunder hos Micro Technic

Next Talent-projekt sikrer, at Micro Technics kunder bliver bedre informeret omkring igangværende projekter

Udfordringerne står i kø, mens vi venter på ny regering

Valgkampen er ovre, stemmerne talt op og de politiske sonderinger og forhandlinger om en ny regering er i gang. 16 fynske medlemmer af det nye folketing står klar til at tage fat, og der er nok at tage fat på, for udfordringerne står i kø. Der er sendt mange løfter afsted under valgkampen, og nu […]

Kriserne kan gøre dig til en bedre leder

Covid19, krigen i Ukraine og klimakrisen tvinger ledere til at uddelegere og handle hurtigere. Tina Moe gør os klogere til Fynsk ErhvervsTopmøde den 16. november, men kommer allerede her med nogle få, gode råd.

Vi er flyttet til Cortex Business Park

Vi er flyttet fra de historiske lokaler på Albani Torv 4 i Odense centrum til Cortex Business Park, Cortex Park Vest 4, st., Odense M. Du kan fortsat kontakte os på tlf.nr. 66 14 47 14 eller mail: info@fynskerhverv.dk.

FV22: Virksomhederne efterlyser handling og reformer

Valgkampen er ovre, stemmerne talt op og de politiske sonderinger og forhandlinger om en ny regering er gået i gang . Under valgkampen har vi adresseret de ønsker og behov, som det fynske erhvervsliv pegede på kort for valgudskrivelsen.  Og vi følger op på de udfordringer, der står i vejen for de fynske virksomheders udvikling […]

FV22: Ryd ud i bureaukratiet

De fynske virksomheder bruger for meget tid på at finde rundt i tunge bureaukratiske systemer og omfattende krav og reguleringer, og det opleves af mange som ’skudt langt over målet’ eller som spild af tid. Det viser en stikprøve kort før, at valget blev udskrevet den 5. oktober. Derfor efterlyser Fynsk Erhverv en målrettet indsats […]

FV22: Digital infrastruktur en forudsætning for vækst

Digitalisering, data og intelligente løsninger udvikler sig hurtigt og spiller en stadig større rolle for virksomhedernes indtjeningsevne og konkurrencekraft. Digitalisering er kort sagt en vækstdriver. Forudsætningen for at kunne profitere af de nyeste digitale teknologier er en mobil- og internetforbindelse i verdensklasse. Derfor er den digitale infrastruktur i dag at betragte som kritisk infrastruktur på […]