Nyheder • 05/05/2022

Fynsk eksport til hele verden trods forhindringer

Den internationale handel har i de sidste par år været hårdt presset. En verdensomspændende epidemi med dertil hørende lockdowns, stigende råvarepriser, forsinkede leverancer, afspærringen af Suez-kanalen, og nu krigen i Ukraine.  

Men hvordan står det egentlig til med eksporten i de fynske virksomheder? 

Omkring 13% af de fynske virksomheder eksporterer til udlandet, hvilket er en anelse under landsgennemsnittet. Iflg. de seneste tal fra Danmarks Statistik udgør eksporten i gennemsnittet 27 % af omsætningen i de fynske virksomheder. Det er 10 procentpoint mindre end landsgennemsnittet.  

De fynske virksomheder eksporterer i høj grad til nærmarkederne inden for EU og Skandinavien, men eksporterer også udenfor EUs grænser, hvor det især er markederne i Mellemøsten og Asien, der trækker de fynske produkter. I perioden primo 2019 til ultimo april 2022 fordeler antallet af udstedte oprindelsescertifikater til de to markeder sig således, at 62% blev udstedt til Mellemøsten og 28% til Asien.  

Hvor går eksporten til? 

Ser man på en top-10 liste over lande som fynske virksomheder får lavet oprindelsescertifikater til i overstående periode, ser den således ud: 

  1. Kuwait 
  2. Kina 
  3. Tyrkiet 
  4. Saudi Arabien 
  5. De forenende Arabiske Emirater 
  6. Indien 
  7. Qatar 
  8. Egypten 
  9. Vietnam 
  10. Yemen 

Værd at bemærke er det, at nr. 11 på listen er til Rusland. Iflg. tal fra Eksportbarometeret fra marts 2022 forventer eksportvirksomhederne på landsplan også stor fremgang i eksporten til Kina, Mellemøsten samt resten af Asien.  

Hvilke barrierer opleves der? 

25 % af de fynske virksomheder anser logistiske udfordringer som en barriere for øget internationalisering og eksport. Disse tal kan iflg. flere kilder blive meget højere, da coronarestriktioner i verdens største containerhavn i Shanghai risikerer at blive en massiv flaskehals. Det vil give udfordringer for eksporten på verdensplan, da havnen bruges til mere end en fjerdedel af Kinas im- og eksport.  

Hårde coronarestriktioner fra de kinesiske myndigheder, krav til lokale lastbilchauffører om negativ coronatest og bureaukratisk tunge tilladelser lægger stort pres på infrastrukturen, og på nuværende tidspunkt ligger der allerede omkring 500 containerskibe, som venter på at komme i havn og aflaste.  

Mange danske virksomheder forsøger at omdirigere transporten, men hvis restriktionerne implementeres i andre kinesiske havne, er det sandsynligt at ophobningerne og forsinkelserne på varer og råmateriale bliver større end Ever Givnes blokade af Suez-kanalen i 2021. 

_________________________________ 

Interesseret i at vide mere, hvordan det går med eksporten i de fynske virksomheder? Så læs Det fynske Vækstbarometer 2021 her.  

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri