Debat • 17/05/2017

Fremtidens arbejdsmarked stiller krav til nye kompetencer

Vi kigger ind i en fremtid, hvor især digitalisering og hastighed vil stille nye krav til virksomhedens ledelse  og ansatte. Det handler bl.a. om faglige kvalifikationer på et højt niveau, digital forståelse og indsigt og personlige kompetencer i særdeleshed. Alt sammen krav, der skal sikre virksomhederne et strategisk forspring i forhold til konkurrenterne.

Det er en udfordring for den nuværende arbejdsstyrke, men også for de mange børn og unge, som er på vej igennem folkeskolen og uddannelsessystemet. For dem er forventningen, at op mod 2/3 af de jobs, de skal bestride, endnu ikke eksisterer. I takt hermed vil adskillige af de jobs, vi kender i dag, være nedlagt og udkonkurreret af andre professioner, robotter eller helt har tabt sin værdi, fordi nye produkter eller løsninger har overtaget markedet.

Derfor har Fynsk Erhverv nu rettet blikket mod folkeskolen, fordi fremtidens medarbejdere befinder sig her. Det er afgørende, at vi får opstillet de rette læringsmål og indrettet folkeskolen, så vores børn får et digitalt mindset og  stærke kompetencer til at forstå og begå sig på de nye (programmerings-)sprog samt kunne mestre den hastige udvikling, uden at miste fodfæstet eller gå ned med stress.

Følgende debatindlæg Børnene i robotbyen er bragt i Fyens Stiftstidende tirsdag den 16. maj – i samarbejde med børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R):

Debatindlæg: Børnene i robotbyen

Af børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) og direktør i Fynsk Erhverv Jytte Reinholdt

Efter sommerferien begynder ca. 1600 børn i 0. klasse på en af Odenses folkeskoler. Når vi spørger dem, hvad de vil være, når de bliver store, nævner de job, vi kender i dag. Men undersøgelser peger på, at op mod 65 % af dem vil ende i job, der endnu ikke eksisterer, og rigtig mange af de job, vi kender i dag, forsvinder eller kommer til at kræve noget helt andet. Det er digitaliseringen og robotteknologi, der er den primære årsag. Selvkørende biler kommer til at overflødiggøre buschaufføren, men også fremtidens advokater og håndværkere vil få hjælp af robotter til dele af deres arbejde, til gengæld kommer det til at betyde, at de skal kunne betjene robotten. Det betyder også, at vi skal uddanne vores børn til en fremtid, vi ikke kender.

I Odense er vi helt i front, når det kommer til robotteknologi. Nogle af landets største og mest innovative virksomheder ligger i Odense. Vi har skrevet os ind i fremtiden. Men skal vi fastholde vores førerposition, skal vi skabe rammerne for, at vores børn og unge bliver i stand til at træde ind på fremtidens arbejdsmarked og udvikle det næste. Vi oplever allerede nu virksomheder, der har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det er samtidig med, at vi i Odense har landets anden højeste ledighed. Men de ledige kan ikke det, der bliver efterspurgt. Den virkelighed skal vi tage bestik af og sørge for, at de børn, der vokser op nu, kan det, fremtiden kalder på. De er de næste borgere i byen. Vi har alle en fælles forpligtelse til at bygge dem op, så de kan mestre den fremtid, der er deres – både deres arbejdsliv og livet i almindelighed. Vores udgangspunkt er, at alle borgere skal have kvalifikationer og personlige kompetencer, der gør dem attraktive – ikke mindst for det lokale arbejdsmarked.

Men hvordan klæder vi børnene på til en fremtid, vi ikke kender? Udover stærke faglige kvalifikationer handler det bl.a. om at stimulere deres nysgerrighed og styrke deres evner til at samarbejde, tage initiativ og skabe nyt. I vores optik kræver det også et tættere samarbejde mellem virksomheder, dagtilbud og skole.

Børnene i Odense er heldigt stillet, fordi de vokser op i landets førende robotby. Det skal vi udnytte, så de, fra de er helt små, får praktiske erfaringer med at anvende teknologi, udvikle og eksperimentere. Mange virksomheder, herunder it- og robotvirksomheder, har allerede forskellige samarbejder med skoler og børnehaver. Det er rigtig godt. Men vi kan gøre det bedre. Vores børns fremtid må ikke være afhængig af, om de går på en folkeskole, der er helt med på den teknologiske udvikling. Teknologiforståelse og digital dannelse skal ind med modermælken hos alle børn og unge.

Derfor vil vi som hhv. børn- og ungerådmand i Odense og direktør for Fynsk Erhverv tage initiativ til, at der bliver udviklet relevante læringsforløb, der skal sikre, at alle børn og unge får de kompetencer, som det 21. århundrede kalder på. Selvfølgelig med afsæt i det, der allerede sker, og den viden, byens innovative virksomheder, uddannelsesinstitutionerne og vores lærere og pædagoger har. Vi vil også arbejde for flere partnerskaber mellem dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der skal sikre, at vi om 10 og 15 år er på forkant med udviklingen.

I Odense har vi alle mulighederne for, at vores børn kan blive særligt dygtige til det, fremtiden kalder på. Den mulighed skal vi gribe og sikre, at børnene i robotbyen Odense bliver godt rustet til at træde ind i og være med til at skabe fremtiden.

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]

Fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser i fokus

Engagementet var højt og stemningen god ved Viden til Vækst-Konferencen i september på Odense Teater.  Det var også et vigtigt tema, der var på agendaen og havde trukket flere end 200 fynske erhvervsledere til, nemlig fremtidens arbejdskraft og attraktive arbejdspladser. Gik du glip af konferencen? Så kommer her nogle af pointerne: Psykologisk tryghed er en […]

Nyt Whitepaper afslører mod og handlekraft i fynske virksomheder

Det ligger dybt forankret i Fynsk Erhvervs DNA, at vi bidrager til hinandens udvikling og vækst ved at bringe værdifuld viden, erfaringer og kontakter i spil for hinanden på tværs af  virksomheder og ledelser. Det er dette Whitepaper et godt eksempel på.  Her møder du Lars Hedal, Mads Pedersen, Mogens B. Christensen, Michael Søndergaard, Kim Birkerød og Erik Sandberg - alle topchefer i spændende fynske virksomheder, der viser vejen til succes.

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Af samme grund […]

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma. ”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. […]

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder