Nyheder • 12/01/2016

Fra NASA til soveværelset: 5,2 milliarders overskud på 10 år

Aarup-virksomheden Dan Foam var i seneste regnskabsår den virksomhed, der havde størst overskud per medarbejder og samtidig den virksomhed med det næststørste samlede overskud på Fyn. Det er dermed den fynske virksomhed, som i alt har haft størst overskud det seneste årti. “Det kræver et vedvarende fokus på både teknologisk innovation og medarbejdere,” udtaler adm. direktør for Dan Foam, Kasper Lundgaard Sørensen, til Fynsk Erhverv. 

Madrasfabrikken Dan Foam, som producerer skummadrasser under brandnavnet Tempur, havde i seneste regnskabsår det næsthøjeste overskud i alt på Fyn og det højeste overskud per medarbejder – hhv. 498 mio. kr. og 1.805.000 kr.

Det seneste årti har virksomheden været på førstepladsen over fynske virksomheder med årets højeste overskud syv gange og på andenpladsen tre gange – og har i perioden haft et samlet overskud på i alt 5,2 milliarder kroner.

– Vi har igennem alle årene haft konsekvent fokus på effektiviseringer, ressourceforbrug og på at forbedre driften i virksomheden, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, adm. direktør for Dan Foam, og fortsætter:

– Som eksempel har vi ikke udbygget fabrikken i Aarup siden 2004, selvom efterspørgslen er steget rigtig meget. Vi har i stedet optimeret driften.

Kasper Lundgaard Sørensen fortæller, at for Dan Foam hviler opskriften på succesen på nogle simple hjørnesten.

– En kraftig satsning på at fastholde og tiltrække de bedste medarbejdere og på løbende teknologisk innovation. Vi har i forlængelse af det også haft stort fokus på produktudvikling – på at videreudvikle skummet og madrasdesignet. Vores produktportefølje er udvidet kraftigt de sidste 10 år.

Begyndte med NASA
Dan Foam er bedst kendt under brandnavnet Tempur og i andre steder af verden som Sealy. Virksomhedens historie har sit udspring tilbage i firserne, da den amerikanske rumfartsadministration NASA frigav et særligt trykabsorberende materiale udviklet til astronauter til offentligheden.  Materialet var temperaturfølsomt og fordelte astronauternes kropsvægt jævnt.

Over næsten 10 år udviklede TEMPUR-forskere materialet, så det kunne bruges i madrasser og hovedpuder.

I 1991 blev de første TEMPUR-madrasser solgt, og siden er virksomheden kun vokset.

I dag har Dan Foam to fabrikker i USA til det Nord- og Sydamerikanske marked og fabrik i Aarup til resten af verden – og har ca. 300 ansatte. Virksomheden er en del af den amerikanske Tempur Sealy International Inc.-koncern.

– Vi eksporterer til over 80 lande, og det danske marked er kun en meget lille del af forretningen. Vi ser uden tvivl os selv som en international virksomhed, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen.

– Når vi har nået en størrelse, hvor vi kan være til stede på så mange markeder, så giver det en større stabilitet og sikkerhed. Det er sjældent, efterspørgslen falder på alle markeder samtidig, siger han.

Den gode, danske arbejdskraft
Dan Foam er glade for at ligge i Aarup på Fyn, men som eksporttung virksomhed er beliggenheden mindre vigtig end for mange andre.

– Vi er meget glade for vores placering og vores fynske rødder. Vi begynder dog at kunne mærke små udfordringer mht. rekruttering af især specialister og andre højtuddannede. Det er både en national udfordring – om der uddannes kandidater nok inden for de rigtige felter – og en lokal udfordring for os i den fynske provins. Om vi kan lokke de bedste hoveder hertil, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, og slutter:

– Det er en væsentlig problemstilling, for vi er meget glade for den gode, danske arbejdskraft. Vi kan noget særligt herhjemme, specielt med samarbejde, som det er svært at finde andre steder.

 

 

 

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.