Nyheder • 12/01/2016

Fra NASA til soveværelset: 5,2 milliarders overskud på 10 år

Aarup-virksomheden Dan Foam var i seneste regnskabsår den virksomhed, der havde størst overskud per medarbejder og samtidig den virksomhed med det næststørste samlede overskud på Fyn. Det er dermed den fynske virksomhed, som i alt har haft størst overskud det seneste årti. “Det kræver et vedvarende fokus på både teknologisk innovation og medarbejdere,” udtaler adm. direktør for Dan Foam, Kasper Lundgaard Sørensen, til Fynsk Erhverv. 

Madrasfabrikken Dan Foam, som producerer skummadrasser under brandnavnet Tempur, havde i seneste regnskabsår det næsthøjeste overskud i alt på Fyn og det højeste overskud per medarbejder – hhv. 498 mio. kr. og 1.805.000 kr.

Det seneste årti har virksomheden været på førstepladsen over fynske virksomheder med årets højeste overskud syv gange og på andenpladsen tre gange – og har i perioden haft et samlet overskud på i alt 5,2 milliarder kroner.

– Vi har igennem alle årene haft konsekvent fokus på effektiviseringer, ressourceforbrug og på at forbedre driften i virksomheden, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, adm. direktør for Dan Foam, og fortsætter:

– Som eksempel har vi ikke udbygget fabrikken i Aarup siden 2004, selvom efterspørgslen er steget rigtig meget. Vi har i stedet optimeret driften.

Kasper Lundgaard Sørensen fortæller, at for Dan Foam hviler opskriften på succesen på nogle simple hjørnesten.

– En kraftig satsning på at fastholde og tiltrække de bedste medarbejdere og på løbende teknologisk innovation. Vi har i forlængelse af det også haft stort fokus på produktudvikling – på at videreudvikle skummet og madrasdesignet. Vores produktportefølje er udvidet kraftigt de sidste 10 år.

Begyndte med NASA
Dan Foam er bedst kendt under brandnavnet Tempur og i andre steder af verden som Sealy. Virksomhedens historie har sit udspring tilbage i firserne, da den amerikanske rumfartsadministration NASA frigav et særligt trykabsorberende materiale udviklet til astronauter til offentligheden.  Materialet var temperaturfølsomt og fordelte astronauternes kropsvægt jævnt.

Over næsten 10 år udviklede TEMPUR-forskere materialet, så det kunne bruges i madrasser og hovedpuder.

I 1991 blev de første TEMPUR-madrasser solgt, og siden er virksomheden kun vokset.

I dag har Dan Foam to fabrikker i USA til det Nord- og Sydamerikanske marked og fabrik i Aarup til resten af verden – og har ca. 300 ansatte. Virksomheden er en del af den amerikanske Tempur Sealy International Inc.-koncern.

– Vi eksporterer til over 80 lande, og det danske marked er kun en meget lille del af forretningen. Vi ser uden tvivl os selv som en international virksomhed, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen.

– Når vi har nået en størrelse, hvor vi kan være til stede på så mange markeder, så giver det en større stabilitet og sikkerhed. Det er sjældent, efterspørgslen falder på alle markeder samtidig, siger han.

Den gode, danske arbejdskraft
Dan Foam er glade for at ligge i Aarup på Fyn, men som eksporttung virksomhed er beliggenheden mindre vigtig end for mange andre.

– Vi er meget glade for vores placering og vores fynske rødder. Vi begynder dog at kunne mærke små udfordringer mht. rekruttering af især specialister og andre højtuddannede. Det er både en national udfordring – om der uddannes kandidater nok inden for de rigtige felter – og en lokal udfordring for os i den fynske provins. Om vi kan lokke de bedste hoveder hertil, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, og slutter:

– Det er en væsentlig problemstilling, for vi er meget glade for den gode, danske arbejdskraft. Vi kan noget særligt herhjemme, specielt med samarbejde, som det er svært at finde andre steder.

 

 

 

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.