Nyheder • 21/10/2022

FV22: Sæt taksterne ned på Storebælt og afvikl gælden

Det er helt uacceptabelt, at borgere og virksomheder skal betale kunstigt høje broafgifter for at køre over Storebæltsbroen, fordi politikerne disponerer over milliardstore udbytter fra Sund & Bælt til finansiering af projekter andre steder i landet. Det tangerer særbeskatning. Det er de fynske virksomhederne enige i. Det viser en dugfrisk stikprøve i Det fynske Erhvervspanel.

Senest har partierne bag Infrastrukturaftalen 2035 disponeret over 7,9 mia. kr. til realisering af aftalen. Et beløb, der burde være hentet fra den fælles kasse og i stedet være anvendt til at afdrage på gælden.

Denne praksis bør ophøre med øjeblikkelig virkning, og broafgifterne helt afskaffes, når broanlægget er tilbagebetalt. Herefter bør omkostningerne til vedligeholdelse m.v. afholdes af Staten, og de 21 km over Storebælt sidestilles med øvrige motorvejsstrækninger i Danmark.

Indtil da bør broafgifterne reduceres, så vi kan få realiseret det vækstpotentiale, som eksisterer over en bred front – erhvervsmæssigt, kulturelt, socialt m.fl. i Storebæltsregionen og imellem Øst- og Vestdanmark, præcis som vi ser det ske i Lillebæltsregionen.

Det vil være en betydelig forbedring af erhvervslivets rammevilkår og dermed understøtte virksomhedernes konkurrencekraft. Og det vil danne grobund for yderligere vækst og investeringer og styrke mobiliteten i en tid, hvor der er kamp om arbejdskraften.  Resultatet vil også være et positivt afkast i form af øgede skatteindtægter.  Skatteindtægter, der går i den fælles kasse, og som kan anvendes til de mange påtrængende infrastrukturinvesteringer rundt omkring i landet.

Det betyder også, at broafgifterne over Storebælt i fremtiden alene skal fastsættes i forhold til at sikre afvikling af gælden og vedligeholdelse af anlægget – og ikke holdes kunstigt oppe for f.eks. at finansiere andre infrastrukturprojekter eller sikre økonomien i fremtidige broprojekter.  Det må finansieres af den fælles kasse.

Det nyvalgte folketing bør tage det ansvar på sig og få rettet op på den fejlslagne kurs.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen