Nyheder • 13/01/2025

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Aldrig har behovet for generationsskifte været større blandt små og mellemstore virksomheder. Mange virksomhedsejere nærmer sig pensionsalderen, og uden familiemedlemmer eller oplagte arvtagere risikerer virksomheder at stå uden ledelse. Sådan lyder analysen fra Jens Heimburger, der fra herregården Flintholm i Hundstrup driver Dansk Generationsskifte, som i dag har 10 porteføljesleskaber, hvoraf 4 i øvrigt har til huse på Fyn..

Der er et stort behov for generationsskifte.

“Mange ejere er på den anden side af 60, og hvis der ikke er familiemedlemmer eller andre klar til at tage over, kræver det en struktureret indsats,” fortæller Jens Heimburger, der desuden har noteret sig, at behovet også vokser blandt yngre virksomhedsejere.

“Vi ser, at mange sælger deres virksomheder tidligere, end de gjorde før.  Ejerne ofte er mellem 45 og 50 år, når de tager stikket hjem,” forklarer Jens Heimburger, der til sommer kan fejre 20-års jubilæum med at sikre virksomheders fremtid gennem velorganiserede generationsskifter.

Dansk Generationsskiftes model har til formål at føre virksomhederne sikkert videre – og på sigt til et videresalg, der styrker deres langsigtede udvikling. De overtager typisk 60-65 % af virksomheden, mens den tidligere ejer beholder 20-25 % og ofte fortsætter som rådgiver eller bestyrelsesmedlem. En ny direktør overtager driften og bliver medejer af 5-10 %.

Efter skiftet hjælper Dansk Generationsskifte med at styrke virksomheden gennem strategisk sparring og investeringer. Fokus er på at sikre en blød overgang, fastholde virksomhedens kultur og skabe vækst, så virksomheden står stærkt – både nu og fremover.

Især på Fyn har virksomheden hjulpet flere SMV’er, herunder Australian Body Care, Norteck, Polyglas i Nr. Broby og Carelink. “Vi har fire virksomheder i det fynske,” siger Jens Heimburger.

Men det handler ikke kun om at finde en køber. Et generationsskifte kræver det rette menneske til at tage over, understreger han

Det kritiske er, om vi kan lave det perfekte match

“Mange henvendelser handler om, at kandidater helst ikke vil flytte på grund af familie. Virksomhederne skal også passe til dem. De samtaler tager jeg gerne. Det er ikke bare lige til, men det lykkes gang på gang.”

Efter 20 år i branchen har Jens Heimburger udviklet en særlig tilgang. “Jeg vil hellere arbejde med en halvgod virksomhed, der måske er gået lidt i stå, hvis jeg kan finde den rette direktør, end en god virksomhed uden en god direktør.”

Dansk Generationsskifte oplever stor interesse fra direktørkandidater og har midlerne til at investere i nye projekter. “Sidste år købte vi to virksomheder, og vi forventer at købe tre til fire inden for de næste 18 måneder,” fortæller han.

Der forventes vedtaget nye, forbedrede vilkår for generationsskifte i familien i Folketinget primo 2025. De er designet til at lette generationsskifteprocessen og gøre det mere økonomisk fordelagtigt for familieejede virksomheder.  Dette til trods  forventes ændringerne ikke at have en synlig effekt på generationsskiftearbejdet i Dansk Generationsskifte. “Det bliver lettere at lave generationsskifte, men i mange af de virksomheder, vi overtager, sker det som regel uden for familien,” forklarer Jens Heimburger.

For de mange fynske virksomheder, der går med overvejelser om et generationsskifte, er der hjælp at hente. “Vi tager altid udgangspunkt i virksomhedens behov og finder den løsning, der skaber værdi for både ejeren og fremtiden,” siger Jens Heimburger.

 


Bliv opdateret på de nye, forbedrede vilkår for generationsskifte, som følge af det kommende lovforslag, der forventes fremsat i Folketinget i januar.

Webinar om nye forbedrede vilkår for generationsskifte 4. februar 2025 kl. 9.00-10.00 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri