Nyheder • 13/01/2025

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Aldrig har behovet for generationsskifte været større blandt små og mellemstore virksomheder. Mange virksomhedsejere nærmer sig pensionsalderen, og uden familiemedlemmer eller oplagte arvtagere risikerer virksomheder at stå uden ledelse. Sådan lyder analysen fra Jens Heimburger, der fra herregården Flintholm i Hundstrup driver Dansk Generationsskifte, som i dag har 10 porteføljesleskaber, hvoraf 4 i øvrigt har til huse på Fyn..

Der er et stort behov for generationsskifte.

“Mange ejere er på den anden side af 60, og hvis der ikke er familiemedlemmer eller andre klar til at tage over, kræver det en struktureret indsats,” fortæller Jens Heimburger, der desuden har noteret sig, at behovet også vokser blandt yngre virksomhedsejere.

“Vi ser, at mange sælger deres virksomheder tidligere, end de gjorde før.  Ejerne ofte er mellem 45 og 50 år, når de tager stikket hjem,” forklarer Jens Heimburger, der til sommer kan fejre 20-års jubilæum med at sikre virksomheders fremtid gennem velorganiserede generationsskifter.

Dansk Generationsskiftes model har til formål at føre virksomhederne sikkert videre – og på sigt til et videresalg, der styrker deres langsigtede udvikling. De overtager typisk 60-65 % af virksomheden, mens den tidligere ejer beholder 20-25 % og ofte fortsætter som rådgiver eller bestyrelsesmedlem. En ny direktør overtager driften og bliver medejer af 5-10 %.

Efter skiftet hjælper Dansk Generationsskifte med at styrke virksomheden gennem strategisk sparring og investeringer. Fokus er på at sikre en blød overgang, fastholde virksomhedens kultur og skabe vækst, så virksomheden står stærkt – både nu og fremover.

Især på Fyn har virksomheden hjulpet flere SMV’er, herunder Australian Body Care, Norteck, Polyglas i Nr. Broby og Carelink. “Vi har fire virksomheder i det fynske,” siger Jens Heimburger.

Men det handler ikke kun om at finde en køber. Et generationsskifte kræver det rette menneske til at tage over, understreger han

Det kritiske er, om vi kan lave det perfekte match

“Mange henvendelser handler om, at kandidater helst ikke vil flytte på grund af familie. Virksomhederne skal også passe til dem. De samtaler tager jeg gerne. Det er ikke bare lige til, men det lykkes gang på gang.”

Efter 20 år i branchen har Jens Heimburger udviklet en særlig tilgang. “Jeg vil hellere arbejde med en halvgod virksomhed, der måske er gået lidt i stå, hvis jeg kan finde den rette direktør, end en god virksomhed uden en god direktør.”

Dansk Generationsskifte oplever stor interesse fra direktørkandidater og har midlerne til at investere i nye projekter. “Sidste år købte vi to virksomheder, og vi forventer at købe tre til fire inden for de næste 18 måneder,” fortæller han.

Der forventes vedtaget nye, forbedrede vilkår for generationsskifte i familien i Folketinget primo 2025. De er designet til at lette generationsskifteprocessen og gøre det mere økonomisk fordelagtigt for familieejede virksomheder.  Dette til trods  forventes ændringerne ikke at have en synlig effekt på generationsskiftearbejdet i Dansk Generationsskifte. “Det bliver lettere at lave generationsskifte, men i mange af de virksomheder, vi overtager, sker det som regel uden for familien,” forklarer Jens Heimburger.

For de mange fynske virksomheder, der går med overvejelser om et generationsskifte, er der hjælp at hente. “Vi tager altid udgangspunkt i virksomhedens behov og finder den løsning, der skaber værdi for både ejeren og fremtiden,” siger Jens Heimburger.

 


Bliv opdateret på de nye, forbedrede vilkår for generationsskifte, som følge af det kommende lovforslag, der forventes fremsat i Folketinget i januar.

Webinar om nye forbedrede vilkår for generationsskifte 4. februar 2025 kl. 9.00-10.00 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]