Nyheder • 21/04/2021

FilmFyns succes smitter af på hele øen

Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen Retfærdighedens Ryttere i Faaborg-Midtfyn Kommune

Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen: Med FilmFyns støtte er det muligt for bl.a. spillefilm som Retfærdighedens Ryttere, der er produceret af Zentropa, at optage på locations på Fyn. Her ses instruktør Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2020.

2020 var på mange måder et sort år for dansk kulturliv på grund af diverse corona-nedlukninger, men ikke desto mindre viser den netop offentliggjorte årsrapport, at 2020 var et strålende år for filmfonden FilmFyn, der var involveret i 29 film- og tv-produktioner på Fyn. Og det smitter af på ejerkommunerne, der får direkte gavn af aktivitetsniveauet, når diverse filmhold smækker med klaptræet.

Når regnestykket gøres op, har filmproduktionerne således skabt en ekstra fynsk omsætning på 47,3 millioner kroner med ansættelse af lokale filmarbejdere, hotel, catering, transport, leje af filmudstyr med mere. Set i forhold til at de ni deltagende fynske kommuner samlet bidrog med 12 millioner til fondens budget, svarer det til, at hver støttekrone kom 3,9 gange igen.

Sådan blev pengene brugt
© FilmFyn: Slide fra årsrapporten

Fynsk Erhverv er med i ejerkredsen af FilmFyn, og ifølge selskabets direktør, Klaus Hansen, er koblingen mellem film og erhverv netop helt oplagt, fordi aktiviteterne fra filmproduktionen breder sig som ringe i vandet.

“Filmproduktion er et kulturerhverv, hvor der sker en blanding af offentlig støtte og private investeringer, og når der er så meget aktivitet, som der er på Fyn, er det klart, at der også er en stor afledt gevinst i det samarbejde, som sker i de lokalsamfund, hvor filmene bliver produceret, og det kan vi også dokumentere,” siger Klaus Hansen, der er overbevist om, at det fynske engagement kan kaste endnu mere af sig i fremtiden.

Når filmproducenterne skal søge støtte hos FilmFyn, er det et krav, at en del af optagelserne og aktiviteterne finder sted i en af ejerkommunerne, og det betyder, at det ikke kun er selve kameraarbejdet, der foregår på øen.

Når man lægger optagelser, postproduktion og udviklingsarbejde sammen, har der været 52 film- og tv-serier i gang på Fyn i 2020, og ifølge Klaus Hansen betyder FilmFyns succes og gode omdømme, at producenterne meget gerne arbejder på Fyn.

“Branchen er i voldsom vækst, og streaming-tjenesterne efterspørger mere og mere dansk indhold, så der er generelt et større potentiale, end der nogensinde før har været. Inden længe skal der igen laves et medieforlig, og der håber jeg, at vi kan få nogle flere støttekroner, for hvis vi kommer mere ind på markedet for tv-serier, kan der komme en fast kritisk masse af virksomheder, der etablerer sig her med special effects, udstyrsudlejning, droneflyvning, robotter og så videre,” siger Klaus Hansen og tilføjer, at Nordisk Film netop har etableret sig med en visual effekt-afdeling på Boltinggaard i Faaborg-Midtfyn Kommune.

På Boltinggaard blev der i 2020 også arbejdet på “Retfærdighedens Ryttere”, som blandt andre havde skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro og Lars Brygmann på rollelisten, men til den film blev der også optaget i Assens og sågar på Odense Rådhus, og den tendens er typisk for filmproduktionen, der gerne spreder aktiviteterne over hele øen.

“Fyn er generelt et meget attraktivt sted for filmproduktionen, fordi de bliver mødt på en anden og mere imødekommende måde, end de er vant til. Vi hører tit, at det er rart at komme til Fyn,” slutter Klaus Hansen.

Hele rapporten kan ses på FilmFyns hjemmeside her.

Henrik Neelmeyer repræsenterer Fynsk Erhverv i FilmFyns bestyrelse.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.