Nyheder • 10/12/2020

UK forlader EU – er din virksomhed klar til konsekvenserne?

Forhandlingerne mellem EU og UK har nu, totalt set, stået på i næsten fire år. Her to uger før overgangsperiodens afslutning, svinger det endelige resultat stadig mellem en aftale eller ingen aftale. Nationalbanken har i november udgivet et indeks for økonomisk usikkerhed. Dette viser en sammenhæng mellem politisk, økonomisk usikkerhed og økonomisk nedgang. Derfor vil Fynsk Erhverv gerne være med til at mindske usikkerheden og de økonomiske konsekvenser for så mange virksomheder som muligt.

Fynsk Erhverv har spurgt medlemsvirksomhederne
Når vi i Fynsk Erhverv har talt med medlemsvirksomhederne om Brexit, og hvordan det kommer til at påvirke forretningerne, er netop usikkerheden et vigtigt emne. Spørgsmålene er mangeartede og uafklarede. Hvordan kommer en ny britisk CE-mærkning til at se ud? Kopierer de den europæiske CE-mærkning 1:1 eller kommer der nye krav? Hvordan vil valutakurserne reagere – og hvad vil det have af indflydelse på den britiske efterspørgsel? Kommer der toldbarrierer – og hvis ja, hvem skal så betale for de ekstra omkostninger, som en øget administration vil give? Skal man helt omlægge sin forretning og finde nye eksportmarkeder?

Der kommer ændringer i handlen med UK, uanset en eventuel aftale
Uagtet om der kommer en aftale 5 minutter i midnat eller ej, kommer der til at ske grundlæggende ændringer i handlen mellem EU og UK, da UK vil figurere som et tredjeland, udenfor EU. Hvis ikke man finder frem til en aftale, kommer der automatisk restriktioner på samhandlen. Her bl.a.

  • Restriktioner på indrejse af personer og varer mellem EU og UK
  • Indførelse af toldformaliteter og toldkontrol af varer
  • Forøget administrative krav, bl.a. på udstedelse af nye EORI-numre, som toldmyndighederne bruger ifm. genkendelse af registrerede eksportører, dokumentation af oprindelsesland vedr. varer til indførelse i EU og UK, nye udstedelser af licenser og certifikater mm.
  • Restriktioner på tjenesteydelser, bl.a. inden for finansielle tjenesteydelser, transport, audiovisuelle medier og energitjenester

Yderligere information om de ramte områder kan findes på Europa Kommissionens tjekliste.

Da restriktioner på samhandelen mellem EU og UK afhænger af, om der kommer en aftale, opfordrer Fynsk Erhverv til, at de fynske virksomheder holder sig orienterede hos relevante parter, for at mindske usikkerheden efter d. 1. januar 2021:

Fynsk Erhverv klar til at hjælpe digitalt med eksportdokumenterne?
UK’s nye status som tredjeland betyder også, at danske virksomheder, som handler med UK, skal have lavet eksportdokumenter – det gælder både oprindelsescertifikater og ATA carneter. Vi betjener i dag de fynske virksomheder med påtegning af diverse eksportdokumenter til 3. lande.

Vi står derfor klar til også at hjælpe de fynske virksomheder digitalt med eksportdokumenterne til UK efter 1. januar.  Læs mere her.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.