Debat • 19/04/2022

Energipolitik er mere end sikkerhedspolitik

Vi har hørt det siden 24. februar, hvor Putin sendte bevæbnede styrker over grænsen til Ukraine: Energipolitik er sikkerhedspolitik. Siden har Vesten som bekendt indført flere bølger af restriktioner mod Rusland som modsvar på den helt uacceptable aggression.

Med regeringens nye energiudspil ’Danmark kan mere II’ er grønne løsninger og mere vedvarende energi svaret på, hvordan Danmark og Europa bliver uafhængige af Ruslands sorte gas. Et udspil, der skal øge tempoet i den grønne omstilling og give os langt mere grøn strøm, hurtig udfasning af gasfyr og mere grøn gas. Men også et udspil uden mange tal og konkrete initiativer.

Danmark skal f.eks. firedoble den samlede produktion af vedvarende energi på land frem mod 2030. Og Nordsøens enorme havvindspotentiale skal høstes, derfor er forberedelserne til flere energiøer allerede sat i gang.

Udspillet består af i alt 5 spor, der tilsammen skal accelerere den grønne omstilling i Danmark og Europa:

  • Mere grøn varme. Naturgas skal udfases
  • Mere grøn gas. Mere gas til Europa
  • Mere grøn strøm
  • Grøn skattereform, herunder CO2-afgift
  • Grønne, danske løsninger skal omstille Europa.

Med finansminister Nicolai Wammens ord på pressemødet er det et udspil, der skal fremskynde den grønne omstilling – og som alle skal bidrage til. Derfor kunne han heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at åbne nogle af de forlig, der er indgået før den 24. februar 2022, for at finde den nødvendige finansiering, herunder den store Infrastrukturaftale 2035.

”Det er stærkt bekymrende i min optik,” siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv. ”Tidshorisonten på Infrastrukturaftalen 2035 er i forvejen alt for lang for så vidt angår de fynske infrastrukturprojekter. Hvis f.eks. udvidelsen af den fynske motorvej syd om Odense til de tre spor udskydes endnu mere, og hvis ikke der bliver etableret en ny til-/frakørsel i tilknytning til det store erhvervs- og boligområde i Odense SV, så vil væksten blive bremset i endnu længere tid.

Det vil ramme ikke bare de fynske virksomheder, men samfundet generelt og staten i kraft af de skatter og afgifter, som vil mangle i statskassen.

Så for at blive i energipolitikkens retorik, så lad os bygge vindmøller i stedet for læhegn og på en og samme tid understøtte væksten og den grønne omstilling i samfundet, så vi hurtigst muligt bliver uafhængige af den russisk gas”.

Læs hele udspillet Danmark kan mere II via dette link.

Gør-det-selv med effektive software-robotter

Hvis din virksomhed martres af gentagne, kedelige og tidsrøvende arbejdsprocesser, der tager tid fra medarbejderne, er der rigtigt godt nyt. Den moderne teknologi gør det nemlig muligt at automatisere rigtig meget, og faktisk er værktøjerne nu blevet så nemme at arbejde med, at de ansatte selv kan sætte systemerne op. Det fortæller Jesper Hansen, der […]

Klimapilot klædte virksomhed bedre på til grøn omstilling

Mathias Høck har bekræftet vognmandsvirksomheden Peder Olsen & Søn i, at nytænkning kan være lønsomt

Det fynske Vækstbarometer 2023

Det fynske Vækstbarometer 2023 er klar. Her er viden og inspiration fra de fynske virksomheder til at realisere yderligere potentiale og skabe en positiv udvikling og vækst i virksomhederne i fremtiden.

Trængte budgetter flytter aben videre til virksomhederne

De kommunale budgetter for 2024 er på agendaen i de fynske kommuner lige nu og traditionen tro er der besparelser og omprioriteringer i sigte. Det giver god mening i mange tilfælde, men det går sjældent stille af sig.

Tempur-direktør anbefaler øget fokus på sikkerhed

Selv om man er ret sikker på, at man har sine sikkerhedsforanstaltninger godt på plads, kan det ikke skade at blive klogere

Mindeord om Preben Nielsen

Æresmedlem i Fynsk Erhverv, Preben Nielsen, er gået bort. Empatisk, nærværende, lyttende og vidende – et skattet medlem i foreningen gennem rigtig mange år.

Gratis værktøjer og ressourcer til at sikre normal drift under kommende kriser

35 fynske virksomheder fik kort før sommerferien fyldt deres værktøjskasse, da de deltog i seminaret “Beyond the Crisis”. Bag overskriften “Beyond the Crisis” gemmer sig et omfattende projekt, som  Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (GTS-Institut) netop har afsluttet.  Projektet har det formål at blive klogere på, hvordan man sikrer fortsat drift under kriser. Vi har […]

Vigtigt at kunne trykprøve ideer i sit netværk

Muligheden for faglig sparring og idéudvikling står øverst på listen når Martin Murrekilde skal fortælle om værdierne i et HR-netværk

Klimaregnskaber sikrer virksomheder et forspring

Den 29. august indleder Udvikling Assens, Totalbankens og Fynsk Erhverv i fællesskab forløbet “GO GREEN – Lav dit første klimaregnskab”