Nyheder • 13/09/2021

Det skal være lettere at tænke grønt

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet.

Når jeg siger hockeystav, tænker du måske mest på en gymnastiksal fyldt med børn, der i svedlugtende overtrækstrøjer render rundt og slår til en lille, hvid kugle.

Men på det seneste er hockeystaven blevet et billede på, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling. Vi starter med små besparelser på CO2-udledningen, mens de store reduktioner skal findes senere, når der er blevet investeret i nye teknologier.

Dén tanke vil jeg gerne udfordre. For skal vi gå og vente på teknologier, der er på vej, når vi kan bruge dem, der allerede eksisterer?

Når jeg besøger virksomheder på Fyn, ser jeg eksemplerne i hobetal. Uanset om vi snakker gartnerier, robotter eller alt derimellem, arbejdes der hver dag på at gøre kloden grønnere. Men hvad er det værd, hvis lovgivningen ikke er klar til at tage imod løsningerne?

Jeg vil derfor hellere arbejde med den regulatoriske hockeystav. Den har ikke fokus på nye teknologier men på, hvordan vi på den mest effektive måde får ændret reglerne, så vi rent faktisk kan komme til at bruge de grønneste teknologier, efterhånden som de bliver udviklet ud fra princippet om, at det grønneste valg altid er det mest oplagte.

I EU bliver alle sejl sat ind på at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det gøres blandt andet med ’Fit for 55’-programmet, hvor alle EU’s relevante regulativer bliver strømlinet, så de kan hjælpe omstillingen på vej.

Her skal den regulatoriske hockeystav sikre, at markedet åbner sig for løsningerne – ikke omvendt.

Vi skal sørge for at gøre lovgivningen er fremtidssikker, så markedet kan omstille sig. Vi skal gøre det attraktivt at digitalisere de traditionelle sektorer, så vi kan få udbredt allerede eksisterende teknologier og effektivisere energiforbruget i landbruget, produktionsvirksomhederne, byggebranchen, transportsektorerne og andre traditionelle erhverv.

Samtidig skal vi skabe rammerne for eksport af gode løsninger. Vi skal sørge for, at den rette infrastruktur og de rigtige incitamenter til at dele løsninger med hinanden i Europa. Med de rette rammer, får vi de bedste betingelser for at kunne gå forrest og være rollemodeller og skabe eksportsucceser til en grønnere verden. Netop den del skal åbne op for, at vi kan inspirere og sælge løsningerne til udlandet.

For at lykkes kræver det, at vi ser bort fra partifarver og samarbejder på tværs af lande- og kommunegrænser.

Med den regulatoriske hockeystav skal vi slå hul på markedsmekanismerne, så de grønne løsninger kan brede sig meget hurtigere, end tilfældet er i dag.

Vi skal bruge energien bedre – måske kan du hjælpe?

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet. Siden jeg skrev sidst, er jeg blevet udpeget som min partigruppes forhandler af revideringen af energieffektiviseringsdirektivet (EED). Det er en stor opgave. Dels fordi energieffektivisering er noget af det mest oplagte: Energi, der ikke bruges, skal der ikke betales for, og det belaster ikke klimaet. Dertil er det […]

EU går til kamp mod tech-giganterne med nyt digitalt udspil

Online platforme som Facebook, Google og Amazon er efterhånden blevet en integreret del af vores allesammens hverdag. Vi holder kontakt med venner og familie gennem sociale medier og vores brug af e-handel sætter nye rekorder hvert år.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri