Nyheder • 13/09/2021

Det skal være lettere at tænke grønt

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet.

Når jeg siger hockeystav, tænker du måske mest på en gymnastiksal fyldt med børn, der i svedlugtende overtrækstrøjer render rundt og slår til en lille, hvid kugle.

Men på det seneste er hockeystaven blevet et billede på, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling. Vi starter med små besparelser på CO2-udledningen, mens de store reduktioner skal findes senere, når der er blevet investeret i nye teknologier.

Dén tanke vil jeg gerne udfordre. For skal vi gå og vente på teknologier, der er på vej, når vi kan bruge dem, der allerede eksisterer?

Når jeg besøger virksomheder på Fyn, ser jeg eksemplerne i hobetal. Uanset om vi snakker gartnerier, robotter eller alt derimellem, arbejdes der hver dag på at gøre kloden grønnere. Men hvad er det værd, hvis lovgivningen ikke er klar til at tage imod løsningerne?

Jeg vil derfor hellere arbejde med den regulatoriske hockeystav. Den har ikke fokus på nye teknologier men på, hvordan vi på den mest effektive måde får ændret reglerne, så vi rent faktisk kan komme til at bruge de grønneste teknologier, efterhånden som de bliver udviklet ud fra princippet om, at det grønneste valg altid er det mest oplagte.

I EU bliver alle sejl sat ind på at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det gøres blandt andet med ’Fit for 55’-programmet, hvor alle EU’s relevante regulativer bliver strømlinet, så de kan hjælpe omstillingen på vej.

Her skal den regulatoriske hockeystav sikre, at markedet åbner sig for løsningerne – ikke omvendt.

Vi skal sørge for at gøre lovgivningen er fremtidssikker, så markedet kan omstille sig. Vi skal gøre det attraktivt at digitalisere de traditionelle sektorer, så vi kan få udbredt allerede eksisterende teknologier og effektivisere energiforbruget i landbruget, produktionsvirksomhederne, byggebranchen, transportsektorerne og andre traditionelle erhverv.

Samtidig skal vi skabe rammerne for eksport af gode løsninger. Vi skal sørge for, at den rette infrastruktur og de rigtige incitamenter til at dele løsninger med hinanden i Europa. Med de rette rammer, får vi de bedste betingelser for at kunne gå forrest og være rollemodeller og skabe eksportsucceser til en grønnere verden. Netop den del skal åbne op for, at vi kan inspirere og sælge løsningerne til udlandet.

For at lykkes kræver det, at vi ser bort fra partifarver og samarbejder på tværs af lande- og kommunegrænser.

Med den regulatoriske hockeystav skal vi slå hul på markedsmekanismerne, så de grønne løsninger kan brede sig meget hurtigere, end tilfældet er i dag.

Vi skal bruge energien bedre – måske kan du hjælpe?

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet. Siden jeg skrev sidst, er jeg blevet udpeget som min partigruppes forhandler af revideringen af energieffektiviseringsdirektivet (EED). Det er en stor opgave. Dels fordi energieffektivisering er noget af det mest oplagte: Energi, der ikke bruges, skal der ikke betales for, og det belaster ikke klimaet. Dertil er det […]

EU går til kamp mod tech-giganterne med nyt digitalt udspil

Online platforme som Facebook, Google og Amazon er efterhånden blevet en integreret del af vores allesammens hverdag. Vi holder kontakt med venner og familie gennem sociale medier og vores brug af e-handel sætter nye rekorder hvert år.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen