Nyheder • 13/09/2021

Det skal være lettere at tænke grønt

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet.

Når jeg siger hockeystav, tænker du måske mest på en gymnastiksal fyldt med børn, der i svedlugtende overtrækstrøjer render rundt og slår til en lille, hvid kugle.

Men på det seneste er hockeystaven blevet et billede på, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling. Vi starter med små besparelser på CO2-udledningen, mens de store reduktioner skal findes senere, når der er blevet investeret i nye teknologier.

Dén tanke vil jeg gerne udfordre. For skal vi gå og vente på teknologier, der er på vej, når vi kan bruge dem, der allerede eksisterer?

Når jeg besøger virksomheder på Fyn, ser jeg eksemplerne i hobetal. Uanset om vi snakker gartnerier, robotter eller alt derimellem, arbejdes der hver dag på at gøre kloden grønnere. Men hvad er det værd, hvis lovgivningen ikke er klar til at tage imod løsningerne?

Jeg vil derfor hellere arbejde med den regulatoriske hockeystav. Den har ikke fokus på nye teknologier men på, hvordan vi på den mest effektive måde får ændret reglerne, så vi rent faktisk kan komme til at bruge de grønneste teknologier, efterhånden som de bliver udviklet ud fra princippet om, at det grønneste valg altid er det mest oplagte.

I EU bliver alle sejl sat ind på at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det gøres blandt andet med ’Fit for 55’-programmet, hvor alle EU’s relevante regulativer bliver strømlinet, så de kan hjælpe omstillingen på vej.

Her skal den regulatoriske hockeystav sikre, at markedet åbner sig for løsningerne – ikke omvendt.

Vi skal sørge for at gøre lovgivningen er fremtidssikker, så markedet kan omstille sig. Vi skal gøre det attraktivt at digitalisere de traditionelle sektorer, så vi kan få udbredt allerede eksisterende teknologier og effektivisere energiforbruget i landbruget, produktionsvirksomhederne, byggebranchen, transportsektorerne og andre traditionelle erhverv.

Samtidig skal vi skabe rammerne for eksport af gode løsninger. Vi skal sørge for, at den rette infrastruktur og de rigtige incitamenter til at dele løsninger med hinanden i Europa. Med de rette rammer, får vi de bedste betingelser for at kunne gå forrest og være rollemodeller og skabe eksportsucceser til en grønnere verden. Netop den del skal åbne op for, at vi kan inspirere og sælge løsningerne til udlandet.

For at lykkes kræver det, at vi ser bort fra partifarver og samarbejder på tværs af lande- og kommunegrænser.

Med den regulatoriske hockeystav skal vi slå hul på markedsmekanismerne, så de grønne løsninger kan brede sig meget hurtigere, end tilfældet er i dag.

Vi skal bruge energien bedre – måske kan du hjælpe?

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet. Siden jeg skrev sidst, er jeg blevet udpeget som min partigruppes forhandler af revideringen af energieffektiviseringsdirektivet (EED). Det er en stor opgave. Dels fordi energieffektivisering er noget af det mest oplagte: Energi, der ikke bruges, skal der ikke betales for, og det belaster ikke klimaet. Dertil er det […]

EU går til kamp mod tech-giganterne med nyt digitalt udspil

Online platforme som Facebook, Google og Amazon er efterhånden blevet en integreret del af vores allesammens hverdag. Vi holder kontakt med venner og familie gennem sociale medier og vores brug af e-handel sætter nye rekorder hvert år.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.