Nyheder • 08/11/2021

Vi skal bruge energien bedre – måske kan du hjælpe?

Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet.

Siden jeg skrev sidst, er jeg blevet udpeget som min partigruppes forhandler af revideringen af energieffektiviseringsdirektivet (EED). Det er en stor opgave. Dels fordi energieffektivisering er noget af det mest oplagte: Energi, der ikke bruges, skal der ikke betales for, og det belaster ikke klimaet. Dertil er det den mest omkostningseffektive måde at reducere CO2-udslippet på. Det er smart.

Men der er mere godt at sige om EED: Der skabes arbejdspladser hos dem, der producerer energieffektive løsninger (Danmark især) og dem, der renoverer boliger, bygninger, virksomheder, transportsektoren, landbruget og alle andre sektorer rundt omkring i EU. Med energieffektivisering skabes de grønne jobs, som erstatter dem, vi skal have lukket i de sorte og klimaskadelige produktionsmodeller.

Derudover skaber energieffektiviseringer en masse andre såkaldte ’eksternaliteter’: Sundere boliger, arbejdspladser (her har coronaen givet ventilation en renæssance, som vi ikke må lade være med at bruge i klimaets tjeneste), renere luft og mere støjsvage miljøer. De skaber også mere socialt bæredygtige byer og kvarterer. Og så kan energieffektiviseringsprojekter rundt om i EU blive et levende showroom for resten af verden, som kan se, hvordan man gør og hvilke mange værdier, der skabes. Der er bare lige det problem – eller der er faktisk to problemer, som jeg især gerne vil fremhæve her:

For det første har Kommissionen ikke regnet bredt og grundigt nok på de mange fordele, der er ved en stærkere anvendelse af et opdateret EED. De blafrer i luften uden objektive kalkuler, som vi i Europa-Parlamentet havde forventet det. Det har jeg nu påpeget over for energikommissæren, og selv er jeg i gang med at lede efter troværdige beregninger, der viser de åbenlyse ’businesscases’, så EED-projekter kan få endnu flere initiativtagere og så myterne om at den, der finansierer selve effektiviseringen, ikke også er med til at høste af alle frugterne.

For det andet skal vi have fundet balancen mellem højere målsætninger for EED uden at dette mål bremser de nødvendige investeringer i mere bæredygtige byer og transportformer. Det koster jo mere energi til at begynde med – men ikke så meget, som hvis vi ikke gør noget på lang sigt.

Indtil forhandlingerne starter vil jeg gerne høre fra dig, hvis du har en af de løsninger, vi alle får gavn af.

Det skal være lettere at tænke grønt

Når jeg siger hockeystav, tænker du måske mest på en gymnastiksal fyldt med børn, der i svedlugtende overtrækstrøjer render rundt og slår til en lille, hvid kugle.

EU går til kamp mod tech-giganterne med nyt digitalt udspil

Online platforme som Facebook, Google og Amazon er efterhånden blevet en integreret del af vores allesammens hverdag. Vi holder kontakt med venner og familie gennem sociale medier og vores brug af e-handel sætter nye rekorder hvert år.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

Tid til at ’tanke op’…

Forandringer er blevet hverdag, og uforudsigelighed et vilkår. Derfor skal vi tænke i nye måder at drive og udvikle vores virksomheder på. Gennem dit partnerskab har du en række muligheder, der styrker dig som leder og din virksomhed.