Nyheder • 06/09/2024

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart

Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere.

Af samme grund har virksomheden valgt en strategi, hvor der både er stort fokus på at tiltrække lærlinge og på at sikre en høj medarbejdertilfredshed.

“Når vores lærlinge er færdige, står vi klar med en kontrakt på de første tre måneder som svend, og hvis de så har mere lyst til at prøve noget andet, er det selvfølgelig okay. Men vi håber da på, at de bliver, for vi vil helst beholde dem,” siger direktør Tue Christiansen, der understreger, at virksomheden ikke vil konkurrere om de ansatte med økonomiske tiltag.

Tue Christiansen, administrerende direktør Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S

“På den ene side kan vi ikke få alle de hænder, vi kunne bruge, men samtidig vil vi ikke konkurrere på lønnen, for den er steget meget. Det kan ikke nytte noget, for så er der ingen, som har råd til at få bygget længere,” fortæller direktøren, der også slår fast, at fremtiden i Kolster på alle måder afhænger af de ansatte:

”Styrken er, at det er en gammel virksomhed, der hele tiden er i et løbende generationsskifte. Vi er ikke en familievirksomhed, men der kommer nye, yngre ejere med ind løbende, og uanset hvor mange procenter, de har, har de lige så meget at skulle have sagt, og det er med til at holde virksomheden opdateret og relevant.”

Kvalitet og fleksibilitet sikrer opgaver

Fremtidsstrategien i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S følger derfor også en klar rød tråd, der kan opsummeres i ét ord: Kvalitet. Og det skal både ses i fagligheden, men også i forhold til medarbejdernes arbejdsforhold.

“For virksomheden er det utrolig vigtigt, at vores lærlinge bliver udlært bedst muligt, og samtidig lægger vi stor vægt på, at alle vores ansatte har det godt. Man arbejder mange timer om dagen, så derfor skal man også have det godt, når man er på job. Vi er overbeviste om, at det kommer virksomheden til gode,” konstaterer Tue Christiansen, der kan mærke, at strategien betaler sig tilbage på ordreblokken.

“Vi har nogle gode folk, og vi har ry for at lave tingene godt og rigtigt første gang, så vi har også et godt navn blandt arkitekter, professionelle bygherrer, kommunerne og i regionen. Virksomhedens fleksibilitet er, at vi ikke har låst os fast, og vi er gode til at flytte os, alt efter hvor opgaverne er,” siger Tue Christiansen, som også har indført fleksible mødetider, hvor det kan lade sig gøre.

“Mange af vores unge lærlinge er jo blevet svende, og så bliver de forældre. Desværre er der en tendens til, at daginstitutionerne lukker tidligt, og derfor har vi åbnet for, at man kan justere mødetider til glæde for både familierne og for os, hvis det kan lade sig gøre på projektet. Der er nogle af vores ansatte, som har fortalt mig, at de er hos Kolster, fordi de har mulighed for at flekse, så det hele hænger sammen i deres familie,” fortæller Tue Christiansen.

Familiearrangementerne samler holdet

Som et led i virksomhedens personalepleje har Kolster i en årrække afholdt personalearrangementer, hvor også de ansattes familier er inviteret. Og ifølge virksomhedens direktør har det beviseligt været en ubetinget succes.

“Omkring Grundlovsdag holder vi et grillarrangement, hvor der også er snolder, jordbærtærte og kaffe, og det er meget eftertragtet. Vi har også en sommerudflugt, hvor vi besøger en virksomhed, der har relation til os. Der var et år, hvor vi ikke kunne have konerne og kæresterne med. Det gav et stort ramaskrig, for de ville også se, hvad det var, vi render rundt og laver, så det sker ikke igen,” griner Tue Christiansen.

“Som mester synes jeg også, at det er rart at lære den anden halvdel og deres børn at kende.  Og jeg er overbevist om, at det bliver lettere at tale sammen, når man kender hinanden godt, hvis der skulle være problemer en dag.”

Lærlingene og de gode ‘vibes’

Foruden familiearrangementerne og fleksibiliteten er Kolster også kendt for deres lærlingeklub, Dyknaglerne, hvor virksomhedens yngste selv får mulighed for at lave sociale arrangementer.

Blandt de heldige er Thor Poulsen Harders, der har været i virksomheden i små to år og efter planen får sit svendebrev den 27. september. Han har sat stor pris på både det sociale og på sparringen i sin tid hos Kolster, hvor han også fortsætter efter endt uddannelse.

“Jeg har været superglad for at være ved Kolster, fordi her er styr på tingene. I vores lærlingeklub skal vi bare få en god idé til et fælles socialt arrangement, og så plejer vi at få det betalt. Det har gjort, at vi har det rigtig godt internt, og jeg har også et godt forhold til svendene,” siger Thor Poulsen Harders, som ikke mindst har været glad for udviklingsmulighederne:

“Det er fedt, at det er sat i system, at vi har samtaler med de lærlingeansvarlige, når vi skal på skolen. Så taler vi om, hvad man er god til, og hvad man måske ikke har prøvet så meget, så man kan træne det. Jeg havde for eksempel ikke lavet så mange tage, men så ændrede vi det, og det synes jeg er rart,” fortæller Thor Poulsen Harders videre.

Hans observationer suppleres af Patrick Vangsgaard Christiansen, der selv kom i gang med en tømreruddannelse ved et tilfælde.

“En ting, som jeg virkelig går op i, er, at jeg går glad på arbejde, og jeg synes, at vi bliver mødt med en positiv indstilling. Svendene er gode til at forklare tingene, og de har tålmodighed til, at vi lærer tingene ordentligt, så det giver en god vibe,” siger han.

“Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle i lære som tømrer, for jeg begyndte her som et sabbatår efter gymnasiet, hvor jeg også ville ud at rejse. Men så fandt jeg ud af, at det er sjovt at have ting i hænderne og være aktiv, og det skader aldrig at kunne et håndværk. Så efter planen er jeg færdig som svend i marts 2026,” fortæller Patrick Vangsgaard Christiansen, som netop har været med til at promovere faget på vegne af Kolster ved håndværksfestivalen ‘Craft-festivalen’ i Middelfart.

“Det var sjovt, og jeg tror, at vi havde mange kommende lærlinge forbi vores telt for at slå søm i træstubben og prøve, hvad en gipsskruemaskine kan. Der var også mange, der havde gode spørgsmål om, hvad der var fedt, og hvad man får ud af at være tømrerlærling, så det forsøgte jeg at svare på efter bedste evne,” slutter Patrick Vangsgaard Christiansen.

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Øget behov for fleksible løsninger giver vækst hos Strandlyst & Co. ApS

At skabe økonomisk stabilitet kræver fleksible løsninger og evnen til at tilpasse sig hurtigt. Det mener i hvert fald Kenneth Strandlyst, der står i spidsen for virksomheden Strandlyst & Co ApS

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri