Nyheder • 06/09/2024

De yngste skal sikre fremtiden i tømrerfirma

Foto: Lasse Gade Bonde og Patrick Vangsgaard Christiansen fra Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S på Craft-festival i Middelfart

Middelfart: Ligesom i resten af byggebranchen har ledelsen i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S for længe siden set skriften på væggen: Middelfart-virksomhedens fremtidsudsigter står og falder med evnen til at fastholde og tiltrække nye medarbejdere.

Af samme grund har virksomheden valgt en strategi, hvor der både er stort fokus på at tiltrække lærlinge og på at sikre en høj medarbejdertilfredshed.

“Når vores lærlinge er færdige, står vi klar med en kontrakt på de første tre måneder som svend, og hvis de så har mere lyst til at prøve noget andet, er det selvfølgelig okay. Men vi håber da på, at de bliver, for vi vil helst beholde dem,” siger direktør Tue Christiansen, der understreger, at virksomheden ikke vil konkurrere om de ansatte med økonomiske tiltag.

Tue Christiansen, administrerende direktør Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S

“På den ene side kan vi ikke få alle de hænder, vi kunne bruge, men samtidig vil vi ikke konkurrere på lønnen, for den er steget meget. Det kan ikke nytte noget, for så er der ingen, som har råd til at få bygget længere,” fortæller direktøren, der også slår fast, at fremtiden i Kolster på alle måder afhænger af de ansatte:

”Styrken er, at det er en gammel virksomhed, der hele tiden er i et løbende generationsskifte. Vi er ikke en familievirksomhed, men der kommer nye, yngre ejere med ind løbende, og uanset hvor mange procenter, de har, har de lige så meget at skulle have sagt, og det er med til at holde virksomheden opdateret og relevant.”

Kvalitet og fleksibilitet sikrer opgaver

Fremtidsstrategien i Tømrer- og Snedkerfirma Kolster A/S følger derfor også en klar rød tråd, der kan opsummeres i ét ord: Kvalitet. Og det skal både ses i fagligheden, men også i forhold til medarbejdernes arbejdsforhold.

“For virksomheden er det utrolig vigtigt, at vores lærlinge bliver udlært bedst muligt, og samtidig lægger vi stor vægt på, at alle vores ansatte har det godt. Man arbejder mange timer om dagen, så derfor skal man også have det godt, når man er på job. Vi er overbeviste om, at det kommer virksomheden til gode,” konstaterer Tue Christiansen, der kan mærke, at strategien betaler sig tilbage på ordreblokken.

“Vi har nogle gode folk, og vi har ry for at lave tingene godt og rigtigt første gang, så vi har også et godt navn blandt arkitekter, professionelle bygherrer, kommunerne og i regionen. Virksomhedens fleksibilitet er, at vi ikke har låst os fast, og vi er gode til at flytte os, alt efter hvor opgaverne er,” siger Tue Christiansen, som også har indført fleksible mødetider, hvor det kan lade sig gøre.

“Mange af vores unge lærlinge er jo blevet svende, og så bliver de forældre. Desværre er der en tendens til, at daginstitutionerne lukker tidligt, og derfor har vi åbnet for, at man kan justere mødetider til glæde for både familierne og for os, hvis det kan lade sig gøre på projektet. Der er nogle af vores ansatte, som har fortalt mig, at de er hos Kolster, fordi de har mulighed for at flekse, så det hele hænger sammen i deres familie,” fortæller Tue Christiansen.

Familiearrangementerne samler holdet

Som et led i virksomhedens personalepleje har Kolster i en årrække afholdt personalearrangementer, hvor også de ansattes familier er inviteret. Og ifølge virksomhedens direktør har det beviseligt været en ubetinget succes.

“Omkring Grundlovsdag holder vi et grillarrangement, hvor der også er snolder, jordbærtærte og kaffe, og det er meget eftertragtet. Vi har også en sommerudflugt, hvor vi besøger en virksomhed, der har relation til os. Der var et år, hvor vi ikke kunne have konerne og kæresterne med. Det gav et stort ramaskrig, for de ville også se, hvad det var, vi render rundt og laver, så det sker ikke igen,” griner Tue Christiansen.

“Som mester synes jeg også, at det er rart at lære den anden halvdel og deres børn at kende.  Og jeg er overbevist om, at det bliver lettere at tale sammen, når man kender hinanden godt, hvis der skulle være problemer en dag.”

Lærlingene og de gode ‘vibes’

Foruden familiearrangementerne og fleksibiliteten er Kolster også kendt for deres lærlingeklub, Dyknaglerne, hvor virksomhedens yngste selv får mulighed for at lave sociale arrangementer.

Blandt de heldige er Thor Poulsen Harders, der har været i virksomheden i små to år og efter planen får sit svendebrev den 27. september. Han har sat stor pris på både det sociale og på sparringen i sin tid hos Kolster, hvor han også fortsætter efter endt uddannelse.

“Jeg har været superglad for at være ved Kolster, fordi her er styr på tingene. I vores lærlingeklub skal vi bare få en god idé til et fælles socialt arrangement, og så plejer vi at få det betalt. Det har gjort, at vi har det rigtig godt internt, og jeg har også et godt forhold til svendene,” siger Thor Poulsen Harders, som ikke mindst har været glad for udviklingsmulighederne:

“Det er fedt, at det er sat i system, at vi har samtaler med de lærlingeansvarlige, når vi skal på skolen. Så taler vi om, hvad man er god til, og hvad man måske ikke har prøvet så meget, så man kan træne det. Jeg havde for eksempel ikke lavet så mange tage, men så ændrede vi det, og det synes jeg er rart,” fortæller Thor Poulsen Harders videre.

Hans observationer suppleres af Patrick Vangsgaard Christiansen, der selv kom i gang med en tømreruddannelse ved et tilfælde.

“En ting, som jeg virkelig går op i, er, at jeg går glad på arbejde, og jeg synes, at vi bliver mødt med en positiv indstilling. Svendene er gode til at forklare tingene, og de har tålmodighed til, at vi lærer tingene ordentligt, så det giver en god vibe,” siger han.

“Jeg havde egentlig ikke tænkt, at jeg skulle i lære som tømrer, for jeg begyndte her som et sabbatår efter gymnasiet, hvor jeg også ville ud at rejse. Men så fandt jeg ud af, at det er sjovt at have ting i hænderne og være aktiv, og det skader aldrig at kunne et håndværk. Så efter planen er jeg færdig som svend i marts 2026,” fortæller Patrick Vangsgaard Christiansen, som netop har været med til at promovere faget på vegne af Kolster ved håndværksfestivalen ‘Craft-festivalen’ i Middelfart.

“Det var sjovt, og jeg tror, at vi havde mange kommende lærlinge forbi vores telt for at slå søm i træstubben og prøve, hvad en gipsskruemaskine kan. Der var også mange, der havde gode spørgsmål om, hvad der var fedt, og hvad man får ud af at være tømrerlærling, så det forsøgte jeg at svare på efter bedste evne,” slutter Patrick Vangsgaard Christiansen.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]