Debat • 12/11/2019

Debat: Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft og risikovillighed

FN's 18. mål Fynsk Erhverv

I 2015 vedtog FN 17 ambitiøse verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden. Med verdensmålene peger FN på, at social-, økonomisk- og miljømæssig udvikling er tæt forbundet og kræver en integreret indsats. Grundtanken med verdensmålene er, at vi skal kunne leve et godt liv i dag samtidig med, at vi giver verden videre i en ordentlig stand, så vores børn og børnebørn kan leve et ligeså godt liv i fremtiden.   Yderst sympatisk og værd at engagere sig i.

Regeringen og dens støttepartier har formuleret et nationalt mål om at udlede 70% mindre CO2 og andre klimagasser i 2030, end vi gjorde i 1990. Et ambitiøst mål, som får opbakning over en bred kam i Folketinget og i befolkningen.

Skal vi for alvor sætte fart i den bæredygtige omstilling og opfylde dette nationale mål i 2030, så vil vi gerne fra Fynsk Erhvervs side foreslå endnu et mål. Lad os kalde det mål nr. 18, nemlig det mål, der appellerer til ’handlekraft og risikovillighed’.

Dette mål nr. 18 er det, der skal sikre, at nye, innovative løsninger, der taler ind i den bæredygtige omstilling, får en let og uhindret adgang til markedet og bliver reelt efterspurgt og anvendt i stedet for de mere traditionelle løsninger. Det kræver, at der er nogle forbrugere, virksomheder, offentlige institutioner og ikke mindst bygherrer m.fl., der tør vise handlekraft og risikovillighed og vælge de nye produkter og løsninger. Og det er også dette mål, der skal sikre, at myndigheder og politikere får ryddet op i gamle sædvaner og fjernet de lovgivningsmæssige barrierer, der står i vejen for denne omstilling.

I takt med de stadigt stigende mængder vedvarende energi som f.eks. vind og sol, der kommer ind i energisystemerne, er der basis for at samtænke energisystemerne på en ny måde. Den bedste og mest effektive måde at udnytte dette energipotentiale på og udvikle nye teknologiske løsninger, er ved at samarbejde på tværs af værdikæden – med et klart kommercielt sigte.

Derfor er en række fynske virksomheder gået sammen i et udviklingskonsortium i Fynsk Erhverv med det formål at samarbejde om innovation og udvikling af nye bæredygtige energiløsninger, der sikrer optimal udnyttelse og genbrug af energi via eksisterende anlæg og produkter. Her deles ny viden og idéer og arbejdes med konkrete løsninger og projekter, der kan udvikles og produceres til markedet. Man skal ikke opholde sig ret længe sammen med disse driftige erhvervsledere for at fornemme den handlekraft og risikovillighed, de mobiliserer. De har set markedspotentialet og de nye forretningsmuligheder. Men de står også overfor nogle faktuelle barrierer, som kræver, at også de politiske beslutningstagere lokalt og nationalt bringer mål nr. 18 i anvendelse.

De fynske kommuner har netop været vært ved et Grønt Topmøde, som var startskuddet til en fælles Grøn Vision for Fyn. I Fynsk Erhverv ser vi gerne, at en sådan fælles, fynsk retning og vision på én og samme tid baner vejen for vækst i virksomhederne og sikrer en mere bæredygtig udvikling. Så lad os udleve de 17 verdensmål og med mål nr. 18 gøre Fyn til Danmarks mest bæredygtige region.


Fynsk klumme, bragt i Erhverv+ 4.november 2019
Af Jytte Reinholdt, Direktør i Fynsk Erhverv

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.