Nyheder • 03/03/2023

Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft

De danske klimamål er ambitiøse og kræver endnu mere handling, end hvad vi har set til dato, for at vi kan nå at opfylde dem. Det slår Klimarådet fast i den årlige statusrapport, der netop er udkommet.

Danmarks klimamål skal sikre, at udledningen af drivhusgasser reduceres med 50 % frem til 2025, 70 % frem til 2030 og 100 % i 2050.  Den nye regering vil endda fremrykke tidspunktet for de 100 % til 2045 for så i 2050 at nå 110%.

En ting er ambitiøse mål og politik. En anden ting er at omsætte disse til konkrete handlinger. Kort sagt at implementere politikken. Det har som så ofte før vist sig vanskeligere end forudset. Ikke mindst fordi vi er i gang med en historisk omstilling, som hverken lovgivning eller myndigheder ikke er gearet til at håndtere.

Det sværeste – og allervigtigste – står altså tilbage.

De ambitiøse mål i sig selv redder ikke verden – slet ikke sammenholdt med, at Danmarks udledning udgør 0,1% af den samlede globale udledning. Men de ambitiøse mål, politikken og de konkrete handlinger skal dels gøre Danmark til foregangsland, dels styrke danske virksomheders konkurrencekraft og dels sikre beskæftigelsen fremadrettet, bl.a. ved at vi viser vejen for den grønne omstilling gennem ændret adfærd og produktion samt gennem nye teknologier – med et betydeligt eksportpotentiale.  Det kræver politisk handlekraft her og nu.

Som produktionsvirksomhed med stort energiforbrug er det frustrerende f.eks. at blive bremset af bl.a. bureaukratiet, når man er klar til at skifte gassen ud med solceller el. andet. Og som vognmand kan det være svært at forstå rationalet i, at vareleverancerne til bymidten skal leveres i små elbiler, når antallet af disse mangedobles i forhold til en enkelt lastvogn med gældende EU-norm.  Ligeledes for familievirksomheden, der igennem generationer har drevet en god forretning på samme matrikel, men som ikke kan få lov til at omstille sig ved bl.a. at recycle diverse materialer med henblik på genanvendelse i næste projekt, fordi virksomheden ligger i landzone.

Der er masser af forhold, der kan bremse os, men uanset logikken – eller mangel på samme – er det som virksomhed vigtigt at tage ansvaret på sig og sortere, optimere, effektivisere, investere  (fortsæt selv) i det omfang, der kan spares CO2.

Det kræver både handlekraft og risikovillighed i den enkelte virksomhed, men sender også et klart signal til omverdenen om samfundsansvar, ressourcebevidsthed og bæredygtig forretning.

Hvilken leverandør, samarbejdspartner, kunde, bank m.fl. vil ikke blot bemærke det, men belønne det??? Og hvilket talent vil ikke finde sådanne virksomheder langt mere attraktive end dem, der ’trækker den’, til afgifter, lovkrav og EU-direktiver m.fl. tvinger dem i en mere bæredygtig retning???

Fynsk ErhvervsTopmøde den 29. marts sætter vi fokus på netop ’Bæredygtig Business’, idet vi viser vejen fra ord til handling.  Vi har samlet en håndfuld eksperter, nemlig professor Annabeth Aagaard, der forsker i digital og bæredygtig forretningsudvikling og fire eksperter fra lokale virksomheder, der alle har grebet handsken og viser vejen.

Vi afholder også informationsmøde den 19.april  om Go Green-netværkene, der henvender sig til alle fynske virksomheder, som er klar til at dokumentere de grønne tiltag i det første klimaregnskab.

Og den 20. april vender Annabeth Aagaard tilbage til Fyn sammen med et stærkt team af forskere og eksperter, når vi inviterer til dagsseminar i Gentænk NU!-projektet. Det bliver en hel dag, fyldt med viden, værktøjer og netværk.

Hold dig orienteret og tilmeld dig direkte på www.fynskerhverv.dk.

På gensyn i Fynsk Erhverv – så er du godt på vej!

Interview: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

Når Fynsk Erhverv inviterer til topmøde 18. april, skal de fynske virksomhedsledere med fordel smøge ærmerne op, spidse ørerne og tage hul på en ny æra med innovativt samarbejde og videndeling. Det mener innovationsekspert Mads Thimmer.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.