Debat • 06/05/2020

Debat: Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Corona-krisen trækker nu dybe spor hen over erhvervslivet.  Fire ud af 5 fynske virksomheder, store som små, er ramt hårdt på omsætningen, og hele brancher er tvangslukkede.

De statslige hjælpepakker til trods så kan vi konstatere, at de ikke er tilstrækkelige, og det tager for lang tid at få hjælpen udbetalt. Det er ganske få procent, der i skrivende stund har modtaget den statslige støtte. Så den barske virkelighed for virksomhederne i denne branche ser med al tydelighed ud som følger: Ingen kunder, ingen omsætning, men et hårdt pres på likviditeten. Det er en farlig kombination med en truende udløbsdato. Vi står i virksomhederne fortsat med en række faste omkostninger, aflyste ordre og udskudte tiltag, og stilheden er larmende i de lange hotelgange og mennesketomme restauranter.

Nye tal fra Danmarks Statistik visea også med al tydelighed, at disse erhverv uden sammenligning er hårdest ramt af alle erhverv i landet.  91% af hotellerne har haft en omsætningsnedgang på over 75% den seneste måned, og stort set alle hoteller er det, de selv formulerer som ’meget påvirket’.  Det samme gælder restauranterne. Her melder 42% om en lignende omsætningsnedgang.  Det er dog lykkedes for en række restauranter at generere nogen omsætning ved at sælge takeaway.

Derfor har vi brug for handling nu.  En klar plan og retning for genåbning af vores samfund, suppleret med en række tiltag, der kan få danskerne til igen at bruge penge og få omsætningen tilbage, ikke mindst i turist- og oplevelseserhvervet.

Med en klar plan og retning for genåbning af vores samfund vil vi alle med fornyet styrke rette energi og fokus på vores virksomheder og forberede os på igen at kunne tage imod gæsterne. Og tilliden til fremtiden vil stille og roligt begynde at overtrumfe frygten, hvilket igen vil sætte gang i forbruget.  Og ved sideløbende at iværksætte en række yderligere tiltag, kan vi understøtte en hurtig genstart af økonomien.

For turisme- og oplevelseserhvervets vedkommende haster det derfor med at få nedsat momsen på hotelophold og restaurantbesøg samt indført fradrag for hotelophold og restaurationsbesøg a la Bolig-/jobordningen.

Derudover vil det være et stærkt signal til danskerne og gøre det langt mere attraktivt at holde sommerferie rundt i Danmark, hvis broafgiften på Storebæltsbroen suspenderes i sommermånederne. Endelig vil det være gunstigt for forbruget at udbetale de feriepenge, som er blevet indefrosset i forbindelse med ny ferielov.

Vi har i Fynsk Erhverv netop taget temperaturen på corona-krisens indvirkning på det fynske erhvervsliv. Og resultatet er præsenteret for og fremsendt til de fynske folketingspolitikere, inklusiv en lang række konstruktive forslag til tiltag, der kan forbedre og tilpasse hjælpepakkerne til de enkelte branchers særlige vilkår. Og en række nye som kendte forslag til tiltag, der kan stimulere væksten over en bred kam.

Derfor denne appel til Christiansborg om at påtage sig det politiske lederskab og levere på de mange konstruktive forslag, som bl.a. Fynsk Erhverv på vegne af de fynske virksomheder har fremsat – og hellere i dag end i morgen.

To ud af 3 fynske hoteller holder helt lukket lige nu og på den sidste tredjedel er der masser af ledige hotelværelser.  Så også en kraftig opfordring til de fynske kommuner om at leje disse værelser og konferencefaciliteter og stille dem til rådighed som nye ’fjernarbejdspladser’ og møderum for deres ledere og ansatte til erstatning for diverse spiseborde og loftsværelser i private hjem, som i snart to måneder har været den daglige hjemmearbejdsplads for mange kommunalt ansatte.

 

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 2.5.2020 af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.