Debat • 06/05/2020

Debat: Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Corona-krisen trækker nu dybe spor hen over erhvervslivet.  Fire ud af 5 fynske virksomheder, store som små, er ramt hårdt på omsætningen, og hele brancher er tvangslukkede.

De statslige hjælpepakker til trods så kan vi konstatere, at de ikke er tilstrækkelige, og det tager for lang tid at få hjælpen udbetalt. Det er ganske få procent, der i skrivende stund har modtaget den statslige støtte. Så den barske virkelighed for virksomhederne i denne branche ser med al tydelighed ud som følger: Ingen kunder, ingen omsætning, men et hårdt pres på likviditeten. Det er en farlig kombination med en truende udløbsdato. Vi står i virksomhederne fortsat med en række faste omkostninger, aflyste ordre og udskudte tiltag, og stilheden er larmende i de lange hotelgange og mennesketomme restauranter.

Nye tal fra Danmarks Statistik visea også med al tydelighed, at disse erhverv uden sammenligning er hårdest ramt af alle erhverv i landet.  91% af hotellerne har haft en omsætningsnedgang på over 75% den seneste måned, og stort set alle hoteller er det, de selv formulerer som ’meget påvirket’.  Det samme gælder restauranterne. Her melder 42% om en lignende omsætningsnedgang.  Det er dog lykkedes for en række restauranter at generere nogen omsætning ved at sælge takeaway.

Derfor har vi brug for handling nu.  En klar plan og retning for genåbning af vores samfund, suppleret med en række tiltag, der kan få danskerne til igen at bruge penge og få omsætningen tilbage, ikke mindst i turist- og oplevelseserhvervet.

Med en klar plan og retning for genåbning af vores samfund vil vi alle med fornyet styrke rette energi og fokus på vores virksomheder og forberede os på igen at kunne tage imod gæsterne. Og tilliden til fremtiden vil stille og roligt begynde at overtrumfe frygten, hvilket igen vil sætte gang i forbruget.  Og ved sideløbende at iværksætte en række yderligere tiltag, kan vi understøtte en hurtig genstart af økonomien.

For turisme- og oplevelseserhvervets vedkommende haster det derfor med at få nedsat momsen på hotelophold og restaurantbesøg samt indført fradrag for hotelophold og restaurationsbesøg a la Bolig-/jobordningen.

Derudover vil det være et stærkt signal til danskerne og gøre det langt mere attraktivt at holde sommerferie rundt i Danmark, hvis broafgiften på Storebæltsbroen suspenderes i sommermånederne. Endelig vil det være gunstigt for forbruget at udbetale de feriepenge, som er blevet indefrosset i forbindelse med ny ferielov.

Vi har i Fynsk Erhverv netop taget temperaturen på corona-krisens indvirkning på det fynske erhvervsliv. Og resultatet er præsenteret for og fremsendt til de fynske folketingspolitikere, inklusiv en lang række konstruktive forslag til tiltag, der kan forbedre og tilpasse hjælpepakkerne til de enkelte branchers særlige vilkår. Og en række nye som kendte forslag til tiltag, der kan stimulere væksten over en bred kam.

Derfor denne appel til Christiansborg om at påtage sig det politiske lederskab og levere på de mange konstruktive forslag, som bl.a. Fynsk Erhverv på vegne af de fynske virksomheder har fremsat – og hellere i dag end i morgen.

To ud af 3 fynske hoteller holder helt lukket lige nu og på den sidste tredjedel er der masser af ledige hotelværelser.  Så også en kraftig opfordring til de fynske kommuner om at leje disse værelser og konferencefaciliteter og stille dem til rådighed som nye ’fjernarbejdspladser’ og møderum for deres ledere og ansatte til erstatning for diverse spiseborde og loftsværelser i private hjem, som i snart to måneder har været den daglige hjemmearbejdsplads for mange kommunalt ansatte.

 

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 2.5.2020 af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv

Rutineret netværker beriges af forskelligheden i sin netværksgruppe i Fynsk Erhverv

I mere end 15 år har Dennis Larsen været fast netværksmedlem Fynsk Erhverv, men han er langt fra færdig med at udvikle sig i fællesskab med ligesindede.

Bæredygtighed er en hjørnesten i Damixa

Fynskfødte Damixa nærmer sig hundrede år, men er en topmoderne virksomhed. Og at være topmoderne i 2023 handler i høj grad om fokus på bæredygtighed

Tue Mantoni: Virksomhedens rolle i samfundet er vigtig

Ifølge Tue Mantoni, der er tidligere CEO i Bang & Olufsen og motorcykelgiganten Triumph samt tidligere bestyrelsesformand i Vækstfonden, bør alle erhvervsledere have fokus på, hvilken rolle deres virksomhed kan spille i samfundet i 2023. “Man skal selvfølgelig levere værdi til sine aktionærer, men man skal også tænke på, hvordan man kan appellere og kommunikere […]

Tag en bestyrelsesuddannelse og skab større værdi

Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du mulighed for at deltage i Bestyrelsesuddannelsen for SMV-virksomheder ved Aarhus Universitet, endda på favorable vilkår. Igennem de senere år har tæt på 40 fynske erhvervsledere gjort brug af denne partnerfordel, og alle uden undtagelse har gennemført uddannelsen med stor begejstring for både form, indhold og netværket.

Nordeas frivillige arbejde er et “win-win”

I de seneste har tre har de ansatte i banken Nordea haft mulighed for at bruge to arbejdsdage hvert år på at arbejde frivilligt i en god sags tjeneste. En del ansatte i Odense-afdelingen er tilknyttet frivilligcenter Odense - et samarbejde alle parter er godt tilfreds med.

FormueFyn satser på smarte IT-løsninger og godt netværk

Selvom FormueFyn var Danmarks første fondsmælgerselskab, så er moderne teknologi, netværk og nytænkning fortsat en meget vigtig del af hverdagen i forretningen. 

Software-eksperter får sparring til nyansættelser

Da Viking Software havde brug for nye kompetencer til deres marketingafdeling, så skete matchet gennem Fynsk Erhvervs Next Talent forløb - to gange.

Nyt, grønt projekt gør bæredygtighed mere målbar for Automation Lab i Svendborg

I Svendborg-virksomheden Automation Lab har der i de senere år været skarpt fokus på at skrue op for bæredygtigheden og ned for klimaaftrykket. I den forbindelse har virksomheden været testkanin på et nyt tiltag, der nu skal gøre det lettere for alle virksomheder at måle udviklingen på de bæredygtige tiltag. Værktøjet bliver nu rullet ud […]

Focus Advokater: Gode HR-værktøjer understøtter forretningen

Digitalisering af HR-processen hjælper Focus Advokater til at bruge ressourcerne mere fordelagtigt med HR-ONs systemer.