Nyheder • 04/12/2023

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Ventherm blev grundlagt i 1983 som producent af malerkabiner til autolakeringsbranchen, men specialisering og innovation har flyttet fokus mod industrien, hvor opgaverne i dag tæller installationer, målrettet tog, vindmøllefundamenter og -vinger fra meget store kunder, og ordrerne vælter ind fra alle kontinenter.

Hårdt arbejde, langsigtet planlægning og fokuserede strategier er, udover et stærkt team, en god del af forklaringen på, hvorfor makkerparret har bragt Ventherm til det sted, hvor den oprindeligt familieejede virksomhed står nu:

”Sammen med min tvillingebror overtog jeg virksomheden fra min far i 2006, og vi drev den indtil 2019, hvor Rune kom til. Jeg kunne have valgt selv at købe min bror ud, men jeg besluttede, at hvis virksomheden skulle løftes til næste skridt, havde jeg brug for kompetencer ude fra,” siger direktør Allan Hansen, der aldrig har fortrudt, at han tilbød sin tidligere forretningsforbindelse medejerskab.

”Da Rune kom med, havde vi en lang dialog, hvor vi blev enige om fremtidsplanerne og om strategien, og vi besluttede os for altid at drive virksomheden, som om den er til salg. Det er den ikke, men der skal være orden i penalhuset, og vi tager os sammen hver dag.” fortæller Allan Hansen, som ved siden af revisoruddannelsen også trækker på sin fortid som kontrakt- og holdspiller i fodboldklubben OB.

”Netop det at Rune har lod i virksomheden, har betydet en hel masse for vores udvikling, som jeg ikke havde kunnet løfte alene. Vi knokler benhårdt, vi er et team, og vi vil begge to vinde. Hver dag,” fortæller Allan Hansen, der er uddannet revisor, og naturligt nok derfor har påtaget sig ansvaret for, at den daglige drift er sat i system på en måde, der ikke levner plads til overraskelser.

Innovation i samarbejde med kunderne

Det velordnede penalhus er ikke kun en fordel for overblikket og mavefornemmelsen hos virksomhedens revisoruddannede direktør, men også det helt grundlæggende fundament for salgsdirektør Rune Lund Bendixen, som med den tryghed i organisationen for alvor kan rulle sine håndværksmæssige kundskaber ud i dialogen med kunderne.

”Jeg er uddannet kleinsmed, og jeg har en grundlæggende faglig indsigt i, hvordan installationerne fungerer, og den sparring er en stor del af forklaringen på vores innovation. Vi vinder mange af vores opgaver på kundernes tillid, fordi de kan høre, at vi ved, hvad vi taler om. En stor del af vores projekter er lange, og vi kan også rådgive omkring brandsikkerhed og miljøhensyn,” fortæller Rune Lund Bendixen, der suppleres af Allan Hansen:

Vores kunder er typisk store internationale virksomheder, og der er det en konkurrenceparameter, at vi kender alle relevante regler, og at vi kan levere de data, der skal til, når det kommer til dokumentationen af løsningerne, fortæller direktøren.

Han nævner den norske energikoncern Aker Solutions som et kundeeksempel, hvor Ventherm i tæt samspil med Akers egne eksperter har produceret en partnerorienteret løsning, hvor vindmøllefundamenter males fuldautomatisk, hvilket både økonomisk og miljømæssigt er en særdeles god idé.

”Når vi kan hjælpe kunderne med at spare op mod 83% af deres energi ved at gå fra manuelt arbejde til automation, bliver virksomhedernes grønne investeringer til en god forretning, og det er på alle måder fedt,” konstaterer Rune Lund Bendixen, der ikke har problemer med at finde kunder, der er enige i den konklusion.

Solid dokumentation og store skulderklap

Ud over en nøje struktureret tilbudsproces, der gør det muligt for Ventherm hurtigt at besvare kundernes forespørgsler, har Broby-virksomheden også systematiseret al dokumentation og

alle sikkerhedsbeskrivelser på en måde, der er blevet lagt mærke til hos kunderne.

”For ikke så længe siden var vi med på et projekt omkring en vindmøllefabrik til 3 milliarder, hvor vores bidrag langt fra var det største. Men da det hele stod færdigt, blev Ventherm fremhævet og fik en pris som bedste leverandør på sikkerhed i projektet. Det skyldes i høj grad, at vores dokumentation er i orden. Når en stor kunde siger, at vi er ’Best in class’, er det noget, der giver genlyd,” siger Allan Hansen, der suppleres af sin udadvendte makker:

”Det er jeg sgu stolt af – det giver næsten kuldegysninger. Det betyder jo også, at jeg ikke er så bange for at slå armene ud på et nyt projekt og sige, at ’Det her kan vi også godt klare’, for det har vi jo bevist talrige gange. Vi skal nok finde ud af det,” konstaterer Rune Lund Bendixen, der igen skynder sig at sende en stor del af roserne videre til sine kollegaer:

Der er ingen i Ventherm, der sidder med magten alene, og vi har stor gensidig respekt.

“Vi har en ledergruppe på fem personer, og generelt arbejder vi på tværs i high performance teams, hvor vi kender hinandens kompetencer, så vi ved, at vi supplerer hinanden godt. Med projekter i den størrelsesorden, som vi arbejder med, er der ingen, der kan træffe alle de rigtige beslutninger alene.”

Fra én blandt mange til international markedsleder

Foruden beslutningen om at have en meget struktureret tilgang til den enkelte kunde, har Ventherm over en periode på mere end 15 år stødt rykket sig fra at være en blandt mange i Danmark til i dag at have meget få internationale konkurrenter i en specifik niche.

”Ventherm havde også et godt produkt i min fars tid, men grundlæggende var det svært at differentiere sig fra de mange konkurrenter på andet end pris. Derfor skiftede vi i 2006 fokus mod industrilakering, for det er der ikke så mange, der kan – og slet ikke i Danmark. Det betød selvfølgelig, at var længere mellem kunderne, og derfor vendte vi også blikket ud mod eksportmarkedet. Og det er den udvikling, som vi arbejder videre på i dag, hvor vi med tiden er blevet endnu stærkere i en niche, hvor vi kan skille os meget positivt ud,” siger Allan Hansen med en mild underdrivelse.

Til trods for at mange virksomheder har oplevet krise, har makkerparret i Broby propfyldte ordrebøger, og det gør det svært at bevare pessimismen, selvom de internationale målsætninger inden for vindenergi ser ud til at blive forsinket.

Vi har en vild pipeline, og som det ser ud nu, kommer vi til at vækste med yderligere 75% i 2024.

“Offshore vind skal efter planen være femdoblet i 2031, og det tror vi ikke på med den nuværende udvikling, men selv hvis det bare bliver fordoblet, ser vi også frem mod en god tid,” konstaterer Allan Hansen, der sammen med sin forretningsmakker har fuld opbakning fra virksomhedens professionelle bestyrelse i strategien, som blandt andet indebærer, at Ventherm også fremover vil have hovedkvarter i mægtige Broby:

”På et tidspunkt overvejede vi, om vi skulle ud at se efter lidt finere forhold, men vi kom frem til, at der ikke var forretning i det. Vi er med til at sætte Broby på verdenskortet, og mange af vores ansatte bor inden for et kvarter fra virksomheden. Vi er ikke langt fra motorvejen eller Odense, og hvis der skulle komme en krise igen, så er det rart at have en lav husleje,” lyder det videre.

Hvis du har lyst til at se inden for dørene hos Ventherm, fortæller Rune Lund Bendixen på indstillingsvideoen til Årets Ejerleder 2023, som du kan se lige her:

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

 

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]