Nyheder, Tips og gode råd • 08/10/2014

Derfor er en professionel bestyrelse en god idé

Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en professionel bestyrelse til sin virksomhed, ikke mindst set fra en banks synspunkt. Direktør i Spar Nord i Odense, Jesper Fruerlund, fortæller, hvorfor pengeinstitutter godt kan lide bestyrelser.

Dansk Erhverv, ASNET Board,  RSM plus og Spar Nord holdt tirsdag formiddag i fællesskab oplæg i Fynsk Erhverv. Emnet var ‘Skab vækst og bedre bundlinje med en aktiv bestyrelse’, og oplægsholderne kom bl.a. rundt om, hvordan banker kigger på en virksomheds ledelsesstruktur, når de skal foretage kreditvurderinger.

Jesper Fruerlund, direktør i Spar Nord i Odense, fortalte efter oplæggene til Fynsk Erhverv, hvordan en virksomhed med en professionel bestyrelse som regel er en fordel set med en banks øjne.

– Fra bankens synspunkt vurderer vi først og fremmest en virksomheds økonomiske nøgletal, herunder strategier og budgetter samt troværdigheden af disse. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke går ind og blander os i, hvordan en virksomhed drives eller laver sine forretninger, men vi har en holdning til det.

– Bankfolk vurderer således ikke, om eventuelle nye produkter eller markeder er en god ide, men vi ser på virksomhedens historik, strategi, økonomi, konkurrenceparametre og dermed ledelse og personer i bestyrelsen for at vurdere, om vi ønsker at finansiere virksomheden. Her kan en professionel bestyrelse være et vigtigt tegn på, at man har styr på fremtiden. Det er afgjort noget, vi kigger efter og vurderer på, fortæller Jesper Fruerlund.

Særligt hos de familieejede
Jesper Fruerlund vil ikke vurdere, hvornår det præcist er en god idé for en virksomhed at begynde at tænke i en professionel bestyrelse, men det kan typisk være en god idé at implementere det gradvist med nye, udefrakommende bestyrelsesmedlemmer, da det især for familieejede virksomheder kan være en udfordring, at man nu pludselig har fået nye kræfter ind, som man skal dele ansvar og indflydelse med.

– Det er svært at give præcise indikationer på, hvornår en virksomhed har brug for en professionel bestyrelse, hvornår den er stor nok osv., men generelt vil jeg vurdere, at det i langt de fleste tilfælde er en fordel – især hvis man spreder sin forretning ud på flere forskellige områder og markeder eller står foran eventuelle opkøb eller generationsskifte, fortæller Jesper Fruerlund.

“Det er svært at give præcise indikationer på, hvornår en virksomhed har brug for en professionel bestyrelse, hvornår den er stor nok osv., men generelt vil jeg vurdere, at det i langt de fleste tilfælde er en fordel.”

– Herhjemme har vi  mange ejerledede virksomheder, som jeg lige vil understrege, at der bestemt ikke er noget galt med. Men her kan det nok især være svært for ejerne at give slip på magten over forskellige aspekter af deres virksomhed, fordi det er deres livsværk. Det kan være en hindring for at få en professionel bestyrelse. Det har jeg fuld forståelse for – for en ting er at tale om følelser, noget andet er forretning. Men i disse forretninger kan følelser og forretning hænge sammen og dermed være en hæmsko for udvikling og vækst.

– Der ses ofte problemer med generationsskifte i familieejede virksomheder, da der måske for sent er tænkt på en efterfølger, eller fordi meget af forretningen faktisk står og falder med kundernes loyalitet overfor ejeren. Her kan en professionel bestyrelse være behjælpelig med kvalificeret rådgivning på et tidligt tidspunkt, og det kan være med til at indgyde tillid til virksomhedens fremtidige drift og sundhed hos såvel banken som kunderne.

– Det kan også være svært for virksomheder,  som det går godt for, at se formålet med en professionel bestyrelse – for det kører jo fint. Men ambitionsniveauet må gerne være højere, og tænk hvis der findes et uudnyttet potentiale i virksomheden?

Det gode bestyrelsesmedlem
Netop fordi, en profession bestyrelse skal fungere som kvalificeret sparringspartner til ledelsen, er det også vigtigt, at bestyrelsen består af medlemmer med deres meningers mod.

– Et bestyrelsesmedlem er ikke nødvendigvis enig med virksomhedsejeren. Kan han tværtimod få ejeren til at ligge søvnløs om natten og tænke på de stillede spørgsmål, er det ikke nødvendigvis en ulempe. Det er ikke sikkert, bestyrelsesmedlemmet  har ret eller får sin vilje i alting, men han sørger i hvert fald for, at der er blevet tænkt meget grundigt over alle beslutninger. Uenighed om et konkret emne i bestyrelsen er ikke nødvendigvis en dårlig kombination, men kemi og respekt skal være til stede. Når beslutningerne forelægges bank, medarbejdere eller andre interessenter skal virksomheden fremstå enige, siger Jesper Fruerlund.

“Kommer man som virksomhedsejer til dette punkt, er man allerede godt på vej, og her kunne Fynsk Erhverv være et godt sted at fortsætte. Her er jo en lind strøm af kvalificerede ledere indenfor alle tænkelige brancher.”

– Den største udfordring for ejerledede virksomheder er nok erkendelsesfasen. Og det er fuldt ud forståeligt. Som stifter og ejer skal man opleve og erkende et gab i kompetencen og dermed ønske dette gab lukket med en kvalificeret person i bestyrelsen eller i ejerkredsen. Kommer man som virksomhedsejer til dette punkt, er man allerede godt på vej, og her kunne Fynsk Erhverv være et godt sted at fortsætte. Her er jo en lind strøm af kvalificerede ledere indenfor alle tænkelige brancher, slutter Jesper Fruerlund.

Har du brug for løbende sparring, advisory board eller professionel bestyrelse, så kontakt Fynsk Erhvervs direktør, Jytte Reinholdt jre@fynskerhverv.dk.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.