Nyheder • 07/05/2025

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 2. september, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige, selvom kunstig intelligens er inde i en rivende udvikling.

Vejlø har med bogen ”Argumenter for mennesker ” taget afsæt i, hvordan vi som art kan bevare vores relevans i en fremtid domineret af teknologi og kunstig intelligens. Med udgangspunkt i både filosofi, forskning og science fiction fremhæver hun, at mennesket fortsat har afgørende kvaliteter, som maskinerne ikke kan kopiere, og den pose åbner hun yderligere for ved arrangementet i Cortex Park.

“Jeg håber, deltagerne får nogle aha-øjeblikke – at de ser muligheder i kunstig intelligens, som de måske ikke havde tænkt på før, og samtidig bliver bevidste om det ansvar, der følger med,” siger Christiane Vejlø.

Tilmeld dig arrangementet her

Hun understreger, at AI kan overskue store datamængder, finde mønstre og lave udregninger på en måde, vi aldrig selv ville kunne, men at det er i detaljerne og de menneskelige nuancer, forskellen – og meget af værdien – opstår.

“Situationsfornemmelse, mavefornemmelse, timing og empati er områder, hvor maskinerne er fuldstændig uduelige

– og samtidig områder, der kan være knald eller fald for, om man leverer et godt produkt,” siger Christiane Vejlø, der understreger, at maskiner kan være langt overlegne, når det kommer til at analysere og regne, men de forstår til gengæld ikke verden, som mennesker gør.

“Vores intelligens handler ikke kun om at regne hurtigt. Den er kropslig; vi mærker tyngdekraften, vi fornemmer, når noget er vådt, og vi tager højde for, at regn både kan være godt og skidt. Det er en anden form for beregning, som maskiner slet ikke kan håndtere,” siger Christiane Vejlø, der gang på gang støder på begrænsninger, der afslører, hvor fundamentalt anderledes maskiner er.

“Jeg har for eksempel endnu ikke fundet nogen, der kan generere et billede med ægte øjenkontakt. Mennesker kan fornemme det med det samme, og selvom lige præcis den udfordring sjældent vil være kritisk, er det et billede på udfordringen,” siger Christiane Vejlø, der også advarer mod at lade kunstig intelligens føre til en bølge af middelmådighed.

“Hvis du bare går med det første resultat, får du det samme som alle andre. Verden er allerede oversvømmet med middelmådighed, men det særlige kræver, at du tweaker, tilpasser og arbejder videre med resultatet, indtil du rammer det, du vil have, og det er der, menneskerne kommer ind i billedet,” siger Christiane Vejlø.

Samtidig peger hun på, at adgangen til og forståelsen for kunstig intelligens er skævt fordelt, hvilket vil få konsekvenser for fremtidens konkurrenceevne.

“Fremtiden er her allerede – den er bare ulige fordelt.

AI er lettere at bruge end nogensinde før, men dem, der ikke tager det til sig, risikerer meget hurtigt at sakke bagud,” siger Christiane Vejlø, der spår om en fremtid, hvor specialisering, erfaring og evnen til kritisk at bruge teknologien bliver en klar konkurrencefordel.

“Tid er den hårdeste valuta, vi har, så vi skal forvalte den ordentligt, og her er AI en meget værdifuld sparringspartner og et godt redskab. Men det bliver aldrig en ligeværdig afløser for menneskers dømmekraft og intuition. De kan opføre sig som os, men de er ikke os,” siger Christiane Vejlø.

Tilmeld dig arrangementet her

 

Optimismen i fynsk erhvervsliv

Halvdelen af de fynske virksomheder forventer øget omsætning i løbet af de næste 12 måneder – og 8 ud af 10 forventer øget omsætning i løbet af de næste tre år. Den øgede omsætning skal hentes på nye kunder, hvilket indikerer stigende konkurrence. Det viser en ny undersøgelse i Det fynske Erhvervspanel, som Fynsk Erhverv […]

Lars Erik Nielsen har løftet Uretek med dokumentation, faglig vækst og ansvarlighed

Middelfart-virksomheden Uretek har som speciale at etablere og styrke fundamenter under alt fra private boliger til komplekse byggerier. Og at Ureteks eget fundamentet er solidt, er netop bevist med et fornemt regnskab for 2024 – og en solid vækst i indeværende år. “Vi er kommet stærkt fra start i 2025, og som det ser ud […]

Stærke pointer og skarpe trends på Den Fynske E-handelskonference 2025

Temaet for konferencen var ’Tættere på kunderne’, og dagen bød på inspirerende oplæg, praktiske erfaringer og strategiske perspektiver.

Tim Frank Andersen: AI-udviklingen kræver handling nu – virksomheder risikerer at falde bagud

Mange virksomheder tøver stadig med AI, men ifølge teknologi- og AI-ekspert kan den tøven blive dyr, når konkurrenterne rykker hurtigt frem

Anne Dyrehauge bliver ny direktør i Fynsk Erhverv

Fynsk Erhverv har ansat 36-årige Anne Dyrehauge som ny direktør. Hun tiltræder stillingen den 1. juni 2025 og afløser Jytte Reinholdt, der efter eget ønske fratræder efter 17 succesfulde år på posten.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.