Nyheder • 06/11/2024
USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump
Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Med dyb indsigt i internationale relationer og sikkerhedspolitik deler han her nogle perspektiver på, hvordan et nyt globalt landskab kan påvirke danske virksomheder, herunder det fynske erhvervsliv, der står over for både udfordringer og muligheder i en mere polariseret verden.
Ifølge Bartram betyder magtskiftet i USA med stor sandsynlighed, at vi går en global polarisering i møde, og at både lande og virksomheder vil blive tvunget til at vælge side.
Jeg ser kontur til en ny verdensorden, hvor man i stigende grad må positionere sig, ofte inden for regionale og ideologiske fællesskaber.
“Danmark kan for eksempel blive en del af en tættere alliance i Norden eller inden for udvalgte europæiske kredse. Der er bestemt potentiale for vækst i mange sektorer. Virksomheder, der forstår og prioriterer strategiske forhold, kan få et forspring,” siger Peter Bartram.
Den tidligere forsvarschef forventer blandt andet, at ligesindede nationer sandsynligvis vil samles i nye grupperinger, for i højere grad at fokusere på deres egne interesser og for at mindske afhængigheden af en global samhandel i en uforudsigelig verden
”Jeg tror ikke, at udviklingen betyder, at handlen med lande som Kina stopper eller reduceres markant på alle områder, men jeg kan godt se for mig, at samhandlen på udvalgte sektorer vil blive mindre i takt med, at vi reducerer vores afhængighed.”
Og så må danske virksomheder forvente stigende krav om transparens og omhyggelighed i valg af samarbejdspartnere, hvis de fortsat vil have en rolle på det amerikanske marked.”
Trumps USA og det nationale fokus – og mulighederne
Med Trump ved roret forventer Peter Bartram, at USA vil indtage en mere isolationistisk tilgang, der er præget af skarp fokusering på amerikanske interesser frem for internationale alliancer og organisationer. Alt tilsat en betydelig grad af uvished.
“I Trumps verden står USA i centrum – og han selv allerøverst – hvor hans handlinger vil afspejle et stærkt nationalt fokus. Trump har før vist, at han er handlingens mand, og for eksempel fik han på halvandet år NATO-landene til at øge deres forsvarsbudgetter markant ved at true med ikke at komme dem til hjælp skulle en krig opstå. Det havde hverken Bill Clinton, George Bush eller Barack Obama magtet. Han vil være villig til at tage drastiske midler i brug, som eksempelvis toldsatser og økonomiske sanktioner, for at beskytte amerikanske interesser, ligesom ’Inflation Reduction Act’ meget vel kan blive brugt til at sænke priserne på medicin (fra blandt andet danske virksomheder) og det vil helt sikkert få meget direkte konsekvenser for fynske virksomheder, der er afhængige af det amerikanske marked,” forudser Peter Bartram, som samtidig understreger, at Trumps ageren på sigt kan have en positiv effekt:
”Den geopolitiske situation er allerede skræmmende og demokratierne er truet fra flere sider. Hvis glidebanen fortsætter uden større ændringer, kan udviklingen være vanskelig at vende. Det synes som om verdenen har brug for at ’elektrochok’ – og det kan Trump muligvis levere.”