Nyheder • 06/09/2024

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Foto: Ard Jongsma

Henrik Neelmeyer, der gennem sine mere end 13 år som direktør for det historiske Egeskov Slot på Fyn, har haft en klar vision om at bevare og udvikle Egeskov som en af Danmarks førende turistattraktioner. I de seneste år har han fået en tillægsudfordring: kravet om øget fokus på virksomhedens bæredygtighed.

For Egeskov-direktøren var det derfor tydeligt, at hvis Egeskov skulle forblive konkurrencedygtigt, måtte der tages hånd om denne udfordring i tide. Derfor slog han til, da han fik mulighed for at deltage i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Jeg manglede et tilbud, hvor jeg kunne få hjælp til at arbejde med bæredygtighed på Egeskov.

“Både gæster og ansatte har en forventning om, at vi forholder os til bæredygtighed og den ESG-agenda, der er på vej. Derfor kom tilbuddet på det helt rette tidspunkt,” fortæller Henrik Neelmeyer, der især har sat pris på den kombination af viden og sparring omkring implementering, han har fået med fra sin deltagelse i netværket.

Rettidig omhu og fokus gør opstart lettere

På grund af virksomhedens størrelse og omsætning skal Egeskov Slot ikke udarbejde et CO₂-regnskab eller rapportere om ESG, men Egeskov-direktøren er ikke i tvivl om, at det er sund fornuft at være klar i god tid, før lovgivningen dikterer det.

Det er ikke lovpligtigt for os, men det bliver et krav i fremtiden, og derfor kan vi lige så godt komme i gang.

“Vi kan også allerede høre, at større virksomheder, der ønsker at afholde arrangementer på Egeskov, begynder at stille spørgsmål til vores bæredygtighedsindsats. Selvom de ikke direkte efterspørger et CO₂-regnskab, vil de gerne vide, hvad Egeskov gør for at være mere bæredygtigt. Så efter min opfattelse handler vores indsats også om at imødekomme kundernes og medarbejdernes forventninger her og nu,” siger Henrik Neelmeyer, der har taget både praktiske råd og værktøjer fra Videnforum med hjem på kontoret.

“Helt konkret er vi blevet inspireret til at søge puljer, og vi fik også støtte fra SMV-Grøn. Så i dag er vi godt i gang med at bygge fundamentet til et grønt regnskab. Desuden har jeg fået en masse anden brugbar viden med hjem. For eksempel fyrer vi med halm fra egne marker, og det bliver registreret som CO₂-neutralt, hvilket jeg ikke var klar over. Vi gør det, fordi det er smart, men det er jo endnu bedre, når det også er CO₂-neutralt,” forklarer Henrik Neelmeyer, der også er blevet klogere på, hvordan han og kollegerne skal kommunikere om indsatsen mod en mere bæredygtig fremtid på Egeskov.

“Det sociale aspekt spiller også en stor rolle i ESG. Vi har jo store mængder af frivillige til vores events, så på den måde har vi allerede arbejdet med en del af punkterne uden at sætte ord på dem før nu,” konstaterer Henrik Neelmeyer.

Forskellighed gør alle stærkere

Mens nogle appelsiner er trillet i turbanen uden store sværdslag, kræver andre dele af projektet en langt større indsats. I den forbindelse glæder Henrik Neelmeyer sig over, at Egeskov Slot ikke har rapporteringspligt i den nære fremtid.

“Helt grundlæggende kan man sige, at det for eksempel ikke er så svært at lave et grønt regnskab på hoteldrift, men sådan nogle ting som skovdrift er meget vanskeligere. Vi har 12 hektar skov, og det er ikke vildt meget, men det betyder noget, og vi afventer nogle beregninger fra staten, før vi kan rykke på det. Vi har indset, at nogle af tingene er ret komplekse, og derfor har vi i stedet fokuseret på de områder, hvor vi kan gøre en forskel her og nu. Det er friheden ved at være en SMV-virksomhed,” konstaterer Neelmeyer.

Deltagerne i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling repræsenterer virksomheder fra forskellige brancher og størrelser, og ifølge Henrik Neelmeyer har den alsidighed været et stort aktiv:

Vi har udført nogle relativt simple ting uden de helt store forberedelser, fordi vi kan handle hurtigt.

“Her har de større virksomheder måske lært, at setuppet i små og smidige virksomheder kan gøre en forskel. På den anden side har vi til gengæld lært en masse af de store virksomheder, der har haft godt styr på, hvor langt man skal gå på andre områder,” siger direktøren, der glæder sig over, at der i dag sættes ord på værdier, der i mange år har været vigtige i driften af Egeskov Slot.

“Bæredygtighed har altid været en integreret del af udviklingen for Egeskov Slot. Det har altid været en del af vores formål at værne om naturen, landbrugets udledning og stedets historie og kulturarv. De løsninger, som der igennem tiden er arbejdet med, har været baseret på fremtidens generationers krav til stedet,” siger Henrik Neelmeyer, som glæder sig over, at tidens fokus underbygger den tankegang.

Samfundsmæssigt er bæredygtighed blevet omdrejningspunkt for næsten alt udvikling.

“På Egeskov Slot ønsker vi at påtage os et samfundsmæssigt ansvar for de 300.000 gæster som årligt besøger Egeskov Slot. Det er vigtigt for os, gæsterne oplever vores sted som tidssvarende og ansvarlig. Derfor er vores fokus at reducere vores klimaaftryk og være ansvarlig overfor mennesker, miljø og naturen omkring os,” slutter han.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.