Nyheder • 06/09/2024

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Foto: Ard Jongsma

Henrik Neelmeyer, der gennem sine mere end 13 år som direktør for det historiske Egeskov Slot på Fyn, har haft en klar vision om at bevare og udvikle Egeskov som en af Danmarks førende turistattraktioner. I de seneste år har han fået en tillægsudfordring: kravet om øget fokus på virksomhedens bæredygtighed.

For Egeskov-direktøren var det derfor tydeligt, at hvis Egeskov skulle forblive konkurrencedygtigt, måtte der tages hånd om denne udfordring i tide. Derfor slog han til, da han fik mulighed for at deltage i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Jeg manglede et tilbud, hvor jeg kunne få hjælp til at arbejde med bæredygtighed på Egeskov.

“Både gæster og ansatte har en forventning om, at vi forholder os til bæredygtighed og den ESG-agenda, der er på vej. Derfor kom tilbuddet på det helt rette tidspunkt,” fortæller Henrik Neelmeyer, der især har sat pris på den kombination af viden og sparring omkring implementering, han har fået med fra sin deltagelse i netværket.

Rettidig omhu og fokus gør opstart lettere

På grund af virksomhedens størrelse og omsætning skal Egeskov Slot ikke udarbejde et CO₂-regnskab eller rapportere om ESG, men Egeskov-direktøren er ikke i tvivl om, at det er sund fornuft at være klar i god tid, før lovgivningen dikterer det.

Det er ikke lovpligtigt for os, men det bliver et krav i fremtiden, og derfor kan vi lige så godt komme i gang.

“Vi kan også allerede høre, at større virksomheder, der ønsker at afholde arrangementer på Egeskov, begynder at stille spørgsmål til vores bæredygtighedsindsats. Selvom de ikke direkte efterspørger et CO₂-regnskab, vil de gerne vide, hvad Egeskov gør for at være mere bæredygtigt. Så efter min opfattelse handler vores indsats også om at imødekomme kundernes og medarbejdernes forventninger her og nu,” siger Henrik Neelmeyer, der har taget både praktiske råd og værktøjer fra Videnforum med hjem på kontoret.

“Helt konkret er vi blevet inspireret til at søge puljer, og vi fik også støtte fra SMV-Grøn. Så i dag er vi godt i gang med at bygge fundamentet til et grønt regnskab. Desuden har jeg fået en masse anden brugbar viden med hjem. For eksempel fyrer vi med halm fra egne marker, og det bliver registreret som CO₂-neutralt, hvilket jeg ikke var klar over. Vi gør det, fordi det er smart, men det er jo endnu bedre, når det også er CO₂-neutralt,” forklarer Henrik Neelmeyer, der også er blevet klogere på, hvordan han og kollegerne skal kommunikere om indsatsen mod en mere bæredygtig fremtid på Egeskov.

“Det sociale aspekt spiller også en stor rolle i ESG. Vi har jo store mængder af frivillige til vores events, så på den måde har vi allerede arbejdet med en del af punkterne uden at sætte ord på dem før nu,” konstaterer Henrik Neelmeyer.

Forskellighed gør alle stærkere

Mens nogle appelsiner er trillet i turbanen uden store sværdslag, kræver andre dele af projektet en langt større indsats. I den forbindelse glæder Henrik Neelmeyer sig over, at Egeskov Slot ikke har rapporteringspligt i den nære fremtid.

“Helt grundlæggende kan man sige, at det for eksempel ikke er så svært at lave et grønt regnskab på hoteldrift, men sådan nogle ting som skovdrift er meget vanskeligere. Vi har 12 hektar skov, og det er ikke vildt meget, men det betyder noget, og vi afventer nogle beregninger fra staten, før vi kan rykke på det. Vi har indset, at nogle af tingene er ret komplekse, og derfor har vi i stedet fokuseret på de områder, hvor vi kan gøre en forskel her og nu. Det er friheden ved at være en SMV-virksomhed,” konstaterer Neelmeyer.

Deltagerne i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling repræsenterer virksomheder fra forskellige brancher og størrelser, og ifølge Henrik Neelmeyer har den alsidighed været et stort aktiv:

Vi har udført nogle relativt simple ting uden de helt store forberedelser, fordi vi kan handle hurtigt.

“Her har de større virksomheder måske lært, at setuppet i små og smidige virksomheder kan gøre en forskel. På den anden side har vi til gengæld lært en masse af de store virksomheder, der har haft godt styr på, hvor langt man skal gå på andre områder,” siger direktøren, der glæder sig over, at der i dag sættes ord på værdier, der i mange år har været vigtige i driften af Egeskov Slot.

“Bæredygtighed har altid været en integreret del af udviklingen for Egeskov Slot. Det har altid været en del af vores formål at værne om naturen, landbrugets udledning og stedets historie og kulturarv. De løsninger, som der igennem tiden er arbejdet med, har været baseret på fremtidens generationers krav til stedet,” siger Henrik Neelmeyer, som glæder sig over, at tidens fokus underbygger den tankegang.

Samfundsmæssigt er bæredygtighed blevet omdrejningspunkt for næsten alt udvikling.

“På Egeskov Slot ønsker vi at påtage os et samfundsmæssigt ansvar for de 300.000 gæster som årligt besøger Egeskov Slot. Det er vigtigt for os, gæsterne oplever vores sted som tidssvarende og ansvarlig. Derfor er vores fokus at reducere vores klimaaftryk og være ansvarlig overfor mennesker, miljø og naturen omkring os,” slutter han.

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.