Nyheder • 20/10/2023

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet.

Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for viden om affalds- og ressourceindustrien.

Der er masser af nye krav på vej på miljøområdet, og det ligger helt fast, at alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til de nye regler.

“Alternativet er administrativt eller fysisk tilsyn, påbud og i sidste ende bøder, hvis der ikke er styr på affaldsstrømmen,” siger Ole Strøm, der samtidig understreger, at den nye lovgivning også giver muligheder for de vågne og fremsynede virksomheder.

“Vi har rigtig god dialog med mange producenter, som har valgt at vende affaldshåndteringen til noget positivt. Vi har haft et fynsk gartneri, hvor vi håndterer de vækstmåtter, som de bruger til tomatdyrkning. Dem er der et ret stort volumen på, og når vi får skilt plastik, stenuld og rodfraktionen i forskellige fraktioner for at genanvende så meget som muligt, ender de med en betydeligt mindre regning, end de ellers havde fået. Hvis deres konkurrenter ikke tænker på samme måde, så får de en oplagt konkurrencefordel ud af anstrengelserne,” fortæller Ole Strøm, som sammen med sine kollegaer meget gerne går i dialog med virksomhederne allerede på idéplan.

Opmærksomheden omkring genanvendelse og bæredygtighed har aldrig været større, og det er ubetinget godt.

“Det er dog ikke altid, at de gode initiativer giver mening, når de bliver ført ud i livet, men det kan vi være med til at ændre på,” siger Ole Strøm og fremviser en tilsyneladende miljørigtig isoleringsmåtte som et eksempel.

“Man kan se, at indholdet er halmstrå, og det ved vi alle sammen er komposterbart, men omkring er der et andet materiale. Det betyder, at sådan en måtte ryger i forbrændingen i stedet for genanvendelse. Det er ærgerligt for miljøet, og det bliver ærgerligt for virksomhederne med de nye regler, fordi det bliver dyrere for dem,” forklarer Ole Strøm.

De mere end 30 års rådgivererfaring på området har ikke undgået at sætte spor hos Ole Strøm, og når han viser rundt på Marius Pedersens anlæg på Odense Havn, er der ikke mange skridt mellem de observationer, som fynske virksomhedsledere med fordel kunne lade sig inspirere af:

“I den her bunke med metal kan vi se, at der også ligger en del spraydåser, og det er helt klassisk. Problemet for virksomhederne er, at det er farligt affald,  og det skal håndteres sådan. Hvis der er for meget af den slags fejlsortering, så bliver det dyrere at aflevere. Det kan undgås med mere uddannelse af de ansatte, men måske også ved en anden organisering, hvor der bliver opsat beholdere specifikt til den slags,” foreslår Ole Strøm, før han peger på en række snehvide paller af papir.

“De her filtre kommer fra en stor sydfynsk producent, hvor vi har lavet en aftale, som betyder, at de kan gå lige ind i som genanvendelse i stedet for at blive til småt brændbart, og det er ubetinget en fordel både for miljøet og for virksomhedens økonomi,” lyder det videre.

 

 

 

 

Egeskov-direktør er blevet klogere på bæredygtig forretningsudvikling

Egeskov Slot har skærpet fokus på dokumentation af bæredygtighedsindsatsen for at leve op til kravene fra kunder og gæster. Og for at være klar til fremtiden har direktøren trådt ind i Fynsk Erhvervs Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling.

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Nordic Greens vil knække koden til flere pressende problematikker, som f.eks. stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider. Nu har ejer og administrerende direktør, Mads Petersen, med sit fokus på nye, digitale systemer og bæredygtighed transformeret hele Nordic Greens produktion og revolutioneret hele branchen.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Kultursociolog Emilia van Hauen: Ledelsen skal få det bedste frem i alle generationerne

Med et arbejdsmarked, hvor gabet mellem ledige hænder og behovet for arbejdskraft er støt stigende, har det aldrig været vigtigere at tiltrække, fastholde og lede medarbejdere. Og ifølge kultursociolog og forfatter, Emilia van Hauen, betyder det også, at der er særdeles god grund til at fokusere på – og forstå – forskellighederne ved de mange generationer, der er på arbejdsmarkedet i dag.

Vækstdrivere i de fynske virksomheder

Det går godt i det danske erhvervsliv, selvom nye udfordringer har ramt os. Særlig rekruttering og fastholdelse, digitalisering og automatisering samt den grønne omstilling er tre udfordringer, der vil optage erhvervsledere de kommende år. I dette Whitepaper kan du møde seks fynske erhvervsledere, der har knækket koden til succes og fremtidssikret deres virksomheder

Nordic Greens: Revolutionerer branchen med ny teknologi, AI og bæredygtig produktion

Nordic Greens vil knække koden til flere pressende problematikker, som f.eks. stort ressourceforbrug, ustabile forsyningskæder og stigmatisering om forbruget af pesticider. Nu har ejer og administrerende direktør, Mads Petersen, med sit fokus på nye, digitale systemer og bæredygtighed transformeret hele Nordic Greens produktion og revolutioneret hele branchen.

Velfungerende teams er nøglen til succes hos Mag Larsen Service

Når de ansatte i den fynske transportvirksomhed Mag Larsen Service er på vejene, er der ofte brug for både de helt store målestokke og de helt små skydelærer. Virksomheden løser alle former for specialtransporter, men står især stærkt inden for eskort til transport af vindmøller til det svenske marked, og den opgave kræver masser af […]

Samarbejde og læring er UR’s sikkerhed for den fornødne arbejdskraft

Universal Robots er på mindre end 20 år gået fra at være en start-up-virksomhed, stiftet af tre studerende på Syddansk Universitet, til at være verdenskendt for avanceret robotteknologi, og i dag beskæftiger virksomheden over 1.000 ansatte på verdensplan. Et centralt element i Universal Robots’ strategi er at have fokus på et sundt og inspirerende miljø […]

Vidt forskellige brancher lærer af hinanden i cykelnetværk

Selvom man er helt grøn på en racercykel og ikke har nogen erfaringer med at ligge i læ bag andre cykelryttere i et felt, kan man sagtens få fuldt udbytte – både fagligt og fysisk – af Fynsk Erhvervs Business Challenge cykelnetværk. Det kan Line Svindt, der er karriererådgiver i Magistrenes A-kasse i Odense, bevidne, […]

Vi skal gøre os fortjent til fremtidens arbejdskraft

Dagsordenerne er mange i virksomhederne - fra grøn omstilling og rapporteringskrav til digitalisering, usikkerhed i leverandørkæderne, manglende efterspørgsel osv. Der er dog ingen tvivl om, at øverst på listen over udfordringer både på kort og længere sigt står manglen på kvalificerede medarbejdere.

Formandens sommerhilsen

Sommerferien nærmer sig, og Fynsk Erhvervs bestyrelsesformand, Henrik Neelmeyer, sender her sin sommerhilsen med ønsket om en rigtig god sommer til det fynske erhvervsliv og anbefalinger til en sommerferie uden for mange afbrydelser.

VELUX strategiske fokus på psykologisk tryghed handler om af høste værdien af øget diversitet og forbedret kreativitet

Med omkring 2.500 ansatte i Danmark, 11.500 medarbejdere globalt samt solide regnskaber med positive resultater år efter år, er vinduesproducenten VELUX en af landets helt store virksomheder. Men selvom tingene har gået godt i lang tid, er der altid plads til forbedring, hvilket bliver understreget af Senior Director HR, Jon Holst-Christensen, der i 2024 har […]