Nyheder • 20/10/2023
Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel
Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet.
Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for viden om affalds- og ressourceindustrien.
Der er masser af nye krav på vej på miljøområdet, og det ligger helt fast, at alle virksomheder bliver nødt til at forholde sig til de nye regler.
“Alternativet er administrativt eller fysisk tilsyn, påbud og i sidste ende bøder, hvis der ikke er styr på affaldsstrømmen,” siger Ole Strøm, der samtidig understreger, at den nye lovgivning også giver muligheder for de vågne og fremsynede virksomheder.
“Vi har rigtig god dialog med mange producenter, som har valgt at vende affaldshåndteringen til noget positivt. Vi har haft et fynsk gartneri, hvor vi håndterer de vækstmåtter, som de bruger til tomatdyrkning. Dem er der et ret stort volumen på, og når vi får skilt plastik, stenuld og rodfraktionen i forskellige fraktioner for at genanvende så meget som muligt, ender de med en betydeligt mindre regning, end de ellers havde fået. Hvis deres konkurrenter ikke tænker på samme måde, så får de en oplagt konkurrencefordel ud af anstrengelserne,” fortæller Ole Strøm, som sammen med sine kollegaer meget gerne går i dialog med virksomhederne allerede på idéplan.
Opmærksomheden omkring genanvendelse og bæredygtighed har aldrig været større, og det er ubetinget godt.
“Det er dog ikke altid, at de gode initiativer giver mening, når de bliver ført ud i livet, men det kan vi være med til at ændre på,” siger Ole Strøm og fremviser en tilsyneladende miljørigtig isoleringsmåtte som et eksempel.
“Man kan se, at indholdet er halmstrå, og det ved vi alle sammen er komposterbart, men omkring er der et andet materiale. Det betyder, at sådan en måtte ryger i forbrændingen i stedet for genanvendelse. Det er ærgerligt for miljøet, og det bliver ærgerligt for virksomhederne med de nye regler, fordi det bliver dyrere for dem,” forklarer Ole Strøm.
De mere end 30 års rådgivererfaring på området har ikke undgået at sætte spor hos Ole Strøm, og når han viser rundt på Marius Pedersens anlæg på Odense Havn, er der ikke mange skridt mellem de observationer, som fynske virksomhedsledere med fordel kunne lade sig inspirere af:
“I den her bunke med metal kan vi se, at der også ligger en del spraydåser, og det er helt klassisk. Problemet for virksomhederne er, at det er farligt affald, og det skal håndteres sådan. Hvis der er for meget af den slags fejlsortering, så bliver det dyrere at aflevere. Det kan undgås med mere uddannelse af de ansatte, men måske også ved en anden organisering, hvor der bliver opsat beholdere specifikt til den slags,” foreslår Ole Strøm, før han peger på en række snehvide paller af papir.
“De her filtre kommer fra en stor sydfynsk producent, hvor vi har lavet en aftale, som betyder, at de kan gå lige ind i som genanvendelse i stedet for at blive til småt brændbart, og det er ubetinget en fordel både for miljøet og for virksomhedens økonomi,” lyder det videre.