Nyheder • 16/06/2023

Moderne teknologi udvikler sig hurtigere end lovgivningen

I det seneste år er antallet af historier om mulighederne – og farerne – i brugen af kunstig intelligens eksploderet. Det skyldes ikke mindst, at værktøjet ChatGPT er kommet på banen med løsninger, der kan betjenes af gymnasieelever såvel som marketingafdelinger og teknologientusiaster fra alle typer af virksomheder.

Og spørger man advokat Jesper Løffler Nielsen, der er leder af Focus Advokaters Tech Team, og en af landets fremmeste eksperter på området, er der rigtig god grund til at tage stilling til både muligheder og udfordringer allerede nu. For teknologien vil kun udvikle sig i én retning, og det kommer til at gå stærkt.

“For ikke ret længe siden blev AI og machine learning-værktøjer primært anvendt til at udvælge indhold på eksempelvis søgemaskiner, sociale medier, streamingtjenester og så videre”

Men pludselig er der tale om systemer, der kan skabe ting, der ikke fandtes før, og det giver rigtig mange udfordringer både etisk og lovgivningsmæssigt.

“Ikke mindst fordi sprogmodellerne bag løsningerne trænes på enorme mængder data,” siger Jesper Løffler Nielsen, som anbefaler, at danske virksomheder allerede nu gør brug af de retningslinjer, som bliver udstukket fra centralt hold, for at holde sig på dydens smalle sti.

“Kunstig intelligens har været anvendt i mange år, hvor det er gået relativt langsomt, og der har retssystemet nogenlunde fulgt med, men nu er mulighederne pludselig blevet meget synlige for næsten alle faggrupper i et eller andet omfang. Det har også betydet, at selv i EU, hvor man allerede tog de indledende skridt til at lave lovregulering af AI i 2017, har man været nødt til at sande, at teknologien har overhalet deres udkast til ”lov om AI” indenom. Derfor annoncerede Margrethe Westager for nyligt, at man har iværksat et haste-samarbejde med USA og en række udvalgte tech-giganter med henblik på at lave et fælles “Code of Conduct”, som skal gælde, indtil lovgivningen er på plads,” forklarer Jesper Løffler Nielsen, som også henviser til, at der allerede nu findes en række nyttige anbefalinger og vejledninger fra bl.a. Dansk Industri og Dansk Standard.

Kom endelig i gang – med måde

Jesper Løffler Nielsen, leder af Focus Advokaters Tech-team

Ifølge Jesper Løffler Nielsen så skal de danske virksomheder imidlertid ikke holde sig tilbage fra at udnytte teknologien af frygt for at falde i uforudsete huller. Potentialet i kunstig intelligens er på godt og ondt ubegribeligt stort, og derfor kan det også være forretningskritisk ikke at springe på toget.

Til gengæld opfordrer han til, at de fynske virksomheder kaster sig ind i udfordringerne med vidt åbne øjne.

Der er masser af cases, hvor juraen ikke giver særlige udfordringer. Man skal dog være opmærksom på, at lige så snart man tænker på at fodre systemerne med personoplysninger, så er der en del ”GDPR-lamper”, der blinker rødt.

 

“Det kan være meget, meget svært at overskue, hvad der sker med data, og hvor de ender henne. Efter en årrække, hvor vi alle sammen har arbejdet med GDPR-reglerne, giver det sig selv, at det er problematisk, hvis der ikke er styr på persondata,” siger Jesper Løffler, før han endnu en gang understreger, at de fleste virksomheder bliver nødt til at tage stilling til teknologien.

“Det er forretningskritisk, hvis man ikke udnytter de muligheder, som opstår, og kunstig intelligens kan være virkelig god støtte til mange beslutninger, men samtidig skal virksomhederne nok vænne sig til at navigere i et univers, hvor lovgivningen først kommer på bagkant. Så det bliver en slags forretningsrisiko, hvor man skal leve med, at en løsning, der er ok i dag, kan være i strid med lovgivningen om to år,” konstaterer Jesper Løffler videre.

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer