Nyheder • 09/08/2022

Kriser er gode for kreativiteten

De forgangne år har budt på en række udfordringer for erhvervslivet verden over, og hos de rådgivende ingeniører i INGENIØR’NE er det ingen undtagelse.

Her har skibsstop i Suezkanalen, Corona-pandemien og krigen i Ukraine også skabt betydelige ændringer i dagligdagen, men ifølge afdelingschef, Bjarne Linde Jensen, og markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, i virksomhedens fynske afdeling, er det ikke alt, der er blevet værre i perioden.

“Helt overordnet set kan vi glæde os over, at de fleste virksomheder var sunde i forvejen, og at de stadig er det.

Der har selvfølgelig været projekter, der er bremset lidt op, men vi har fundet løsninger igennem det hele, og vores ordrebøger er rigtig godt fyldt op,” fortæller afdelingschef Bjarne Linde Jensen.

Han suppleres af markedschef, Anders Friis-Wandall Nielsen, der tilføjer, at væksten i det private erhvervsliv stort set har været uberørt, mens bygherrerne i de offentlige projekter har været lidt mere udfordret.

“Ofte arbejdes der med rammebeløb, der er sat flere år ud i fremtiden, og når priserne pludselig stiger voldsomt, kan byggerierne ikke fuldføres som først projekteret, men generelt har der været stor villighed til at kigge på alternative løsninger,” siger Anders Friis-Wandall Nielsen, der fortsætter:

“For eksempel har der været mange materialer, som pludselig har haft meget lange leveringstider, og der har opgaven for os været at løfte projekterne med andre materialer. Hvis man nu ikke kan finde røde mursten, kan man måske bruge gule, og vi har haft byggerier, hvor vi har bygget i træ i stedet for stål.”

Bæredygtighed for virksomhedens trivsel

Ud over prisstigningerne har verdenssituationen også skubbet en anden tendens langt ‘frem i bussen’ på rekordtid. Ifølge INGENIØR’NE har især krigen i Ukraine skruet gevaldigt op for hastigheden i den grønne omstilling.

“I dag er de grønne beslutninger ikke alene for miljøets skyld.

Det handler i høj grad om, at virksomhedernes egen trivsel er på spil, og derfor kan man sige, at de udefrakommende faktorer har haft stor betydning for udviklingen. Lige nu er der stor usikkerhed omkring gasforsyningerne, og samtidig er der kommet en større lyst til at satse på de nære løsninger som jordvarme, solceller, fjernvarme og lignende,” fortæller Anders Friis-Wandall Nielsen, som understreger, at byggeriet på alle måder er blevet mere bæredygtigt.

“Hvis vi ser på de projekter, som vi har projekteret de seneste år, vil jeg skyde på, at mindst 80% er DGNB-certificeret (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) som bæredygtigt byggeri. Det koster måske op til få hundrede tusinde ekstra i det samlede projekt, og langt de fleste ser det som en helt naturlig del af processen,” fastslår INGENIØR’NEs fynske markedschef.

Klar, parat – vent

Optimismen er til at få øje på hos de rådgivende ingeniører, og Bjarne Linde Jensen maner til en form for ro, når han skal komme med sine råd til, hvordan man som kunde skal forholde sig til verdenssituationen lige nu.

“Når det kommer til energioptimeringer med 6-7 års tilbagebetalingstid som for eksempel varmepumper, så er det bare at sætte i gang,

hvis man i øvrigt kan få leveret de komponenter, som man har brug for. Tekniske installationer har typisk 30 års levetid, og med de stigende energipriser er man meget hurtigt i gang med at spare op til kommende installationer,” siger Bjarne Linde Jensen.

“I forhold til nybyggerier er situationen i Ukraine lige nu så uforudseelig, at vi anbefaler vores kunder, at de får alle papirer og tegninger klar til deres projekter,

og så skal vi lige se tiden an i det næste halve års tid for at se, om priserne stiger, stagnerer eller falder. Så ved man, hvor man er, og at man kan stå først i køen, hvis muligheden for en god forretning opstår,” lyder det videre fra Bjarne Linde Jensen, der også har et øje på situationen ved de igangværende byggerier, der var påbegyndt, før det hele ramlede sammen:

“Vi har professionelle kunder, der godt ved, hvad det hele drejer sig om, og vores oplevelse er, at alle er både kreative og løsningsorienterede, når det kommer til stykket.”

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.

10 år efter: Gamle Mursten er stadig en god forretning

For præcis 10 år siden kom Svendborg-virksomheden Gamle Mursten i Fynsk Erhvervs positive søgelys, fordi et patent til afrensning og genbrug af gamle mursten efter ti års liv i ubemærkethed havde fået opmærksomhed fra blandt andre daværende Energi- Klima og Bygningsminister Martin Lidegaard, der var med på åbningsdagen af en ny fabrik. I dag viser […]

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer