Nyheder • 23/06/2022
Fynske virksomheder holder øje med udviklingen i Kina
Mens de fleste danskere ikke længere skænker Covid19 mange tanker i deres hverdag, så er situationen uændret og kaotisk i forhold til de virksomheder, som på den ene eller anden måde er afhængige af kinesiske samarbejdspartnere.
Derfor var spørgelysten også stor, og der blev lyttet koncentreret blandt de fremmødte, da direktør og indehaver i China Experience ApS, Peter Lisbygd, delte ud af sin førstehåndsviden om Kina ved China Business Update, som blev arrangeret af EY i samarbejde med Fynsk Erhverv.
Og ifølge hovedpersonen er der rigtigt mange gode grunde til at holde øje med, hvad der sker i Kina.
Det vigtigste virksomhederne kan gøre i øjeblikket i den nuværende geopolitiske situation, er at holde sig rigtig godt orienteret og sørge for at have flere muligheder.
Jeg kender mange danske virksomheder, som producerer i Kina, og mange af dem er begyndt at se på andre muligheder i andre lande så som Vietnam. Ikke fordi de nødvendigvis er på vej væk, men fordi det i dag er åbenlyst, at man skal have en plan B og en plan C,” rådede Peter Lisbygd, der har fulgt Kina fra tætteste hold i mere end 15 år og indtil for nyligt har boet i landet.
“Det er et land, som vi alle sammen skal forholde os til på godt og ondt, og i øjeblikket er der mange udfordringer. Der har været flere corona-nedlukninger, der er udfordringer med at få varer ind og ud af landet på grund af høje fragtrater og pres på forsyningskæderne generelt,” fortalte Peter Lisbygd, der også pointerede, at alverdens virksomheder over de seneste årtier har lagt flere og flere æg i den kinesiske kurv.
Når de her kriser kommer, så bliver vi pludselig opmærksomme på, hvor afhængige og hvor forbundne vi er i verden.
Kina er jo gået hen og blevet verdens fabrikshal, og selvom der er ting, der er ved at rykke ud af Kina, så er vi alle sammen ekstremt påvirket af, hvad der foregår i Kina,” lød det videre fra oplægsholderen, der ikke havde svært ved at komme i tanke om et meget konkret kinesisk baseret problem, som har ramt hele verden.
“Et eksempel er de her mikrochips, semiconductors, som er i alle elektroniske apparater. Lige fra mobiltelefoner og spilkonsoller til havemaskiner og meget andet, som vi ikke kan få, fordi lagerne er tømte. Så på alle mulige leder og kanter spiller Kina en central rolle i vores hverdag og især i erhvervslivet,” konstaterede Peter Lisbygd videre.
Revisionshuset EY lagde lokaler til arrangementet i det helt nye Odense-hovedkvarter i Cortex Park, og associate director, Michael B. Damsgaard, var godt tilfreds med, at de fremmødte repræsentanter for de fynske virksomheder fik puttet masser af håndgribelig viden i rygsækken:
“Som sparringspartner og revisionsselskab for en lang række fynske virksomheder, store som små, er det oplagt for os at lægge hus til arrangementer, hvor beslutningstagerne bliver bedre rustet til de udfordringer, som de møder i deres hverdag. I dag var udgangspunktet Kina og de muligheder og risici, der kommer i samhandlen med Kina, men vi kan jo også se de mange afledte effekter, der kommer af forskellige kriser, og derfor er det vigtigt for os at være med til at stille skarpt på de ting, der rører sig rundt om i verden,” sagde Michael B. Damsgaard.
__________________________
Vil du vide mere om, hvordan det går med eksporten i de fynske virksomheder? Så læs Det fynske Vækstbarometer 2021 her