Nyheder • 05/05/2022

Fynsk eksport til hele verden trods forhindringer

Den internationale handel har i de sidste par år været hårdt presset. En verdensomspændende epidemi med dertil hørende lockdowns, stigende råvarepriser, forsinkede leverancer, afspærringen af Suez-kanalen, og nu krigen i Ukraine.  

Men hvordan står det egentlig til med eksporten i de fynske virksomheder? 

Omkring 13% af de fynske virksomheder eksporterer til udlandet, hvilket er en anelse under landsgennemsnittet. Iflg. de seneste tal fra Danmarks Statistik udgør eksporten i gennemsnittet 27 % af omsætningen i de fynske virksomheder. Det er 10 procentpoint mindre end landsgennemsnittet.  

De fynske virksomheder eksporterer i høj grad til nærmarkederne inden for EU og Skandinavien, men eksporterer også udenfor EUs grænser, hvor det især er markederne i Mellemøsten og Asien, der trækker de fynske produkter. I perioden primo 2019 til ultimo april 2022 fordeler antallet af udstedte oprindelsescertifikater til de to markeder sig således, at 62% blev udstedt til Mellemøsten og 28% til Asien.  

Hvor går eksporten til? 

Ser man på en top-10 liste over lande som fynske virksomheder får lavet oprindelsescertifikater til i overstående periode, ser den således ud: 

  1. Kuwait 
  2. Kina 
  3. Tyrkiet 
  4. Saudi Arabien 
  5. De forenende Arabiske Emirater 
  6. Indien 
  7. Qatar 
  8. Egypten 
  9. Vietnam 
  10. Yemen 

Værd at bemærke er det, at nr. 11 på listen er til Rusland. Iflg. tal fra Eksportbarometeret fra marts 2022 forventer eksportvirksomhederne på landsplan også stor fremgang i eksporten til Kina, Mellemøsten samt resten af Asien.  

Hvilke barrierer opleves der? 

25 % af de fynske virksomheder anser logistiske udfordringer som en barriere for øget internationalisering og eksport. Disse tal kan iflg. flere kilder blive meget højere, da coronarestriktioner i verdens største containerhavn i Shanghai risikerer at blive en massiv flaskehals. Det vil give udfordringer for eksporten på verdensplan, da havnen bruges til mere end en fjerdedel af Kinas im- og eksport.  

Hårde coronarestriktioner fra de kinesiske myndigheder, krav til lokale lastbilchauffører om negativ coronatest og bureaukratisk tunge tilladelser lægger stort pres på infrastrukturen, og på nuværende tidspunkt ligger der allerede omkring 500 containerskibe, som venter på at komme i havn og aflaste.  

Mange danske virksomheder forsøger at omdirigere transporten, men hvis restriktionerne implementeres i andre kinesiske havne, er det sandsynligt at ophobningerne og forsinkelserne på varer og råmateriale bliver større end Ever Givnes blokade af Suez-kanalen i 2021. 

_________________________________ 

Interesseret i at vide mere, hvordan det går med eksporten i de fynske virksomheder? Så læs Det fynske Vækstbarometer 2021 her.  

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.