Nyheder • 13/09/2021
Det skal være lettere at tænke grønt
Af Pernille Weiss, K, medlem af Europa-Parlamentet.
Når jeg siger hockeystav, tænker du måske mest på en gymnastiksal fyldt med børn, der i svedlugtende overtrækstrøjer render rundt og slår til en lille, hvid kugle.
Men på det seneste er hockeystaven blevet et billede på, hvordan vi kommer i mål med den grønne omstilling. Vi starter med små besparelser på CO2-udledningen, mens de store reduktioner skal findes senere, når der er blevet investeret i nye teknologier.
Dén tanke vil jeg gerne udfordre. For skal vi gå og vente på teknologier, der er på vej, når vi kan bruge dem, der allerede eksisterer?
Når jeg besøger virksomheder på Fyn, ser jeg eksemplerne i hobetal. Uanset om vi snakker gartnerier, robotter eller alt derimellem, arbejdes der hver dag på at gøre kloden grønnere. Men hvad er det værd, hvis lovgivningen ikke er klar til at tage imod løsningerne?
Jeg vil derfor hellere arbejde med den regulatoriske hockeystav. Den har ikke fokus på nye teknologier men på, hvordan vi på den mest effektive måde får ændret reglerne, så vi rent faktisk kan komme til at bruge de grønneste teknologier, efterhånden som de bliver udviklet ud fra princippet om, at det grønneste valg altid er det mest oplagte.
I EU bliver alle sejl sat ind på at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Det gøres blandt andet med ’Fit for 55’-programmet, hvor alle EU’s relevante regulativer bliver strømlinet, så de kan hjælpe omstillingen på vej.
Her skal den regulatoriske hockeystav sikre, at markedet åbner sig for løsningerne – ikke omvendt.
Vi skal sørge for at gøre lovgivningen er fremtidssikker, så markedet kan omstille sig. Vi skal gøre det attraktivt at digitalisere de traditionelle sektorer, så vi kan få udbredt allerede eksisterende teknologier og effektivisere energiforbruget i landbruget, produktionsvirksomhederne, byggebranchen, transportsektorerne og andre traditionelle erhverv.
Samtidig skal vi skabe rammerne for eksport af gode løsninger. Vi skal sørge for, at den rette infrastruktur og de rigtige incitamenter til at dele løsninger med hinanden i Europa. Med de rette rammer, får vi de bedste betingelser for at kunne gå forrest og være rollemodeller og skabe eksportsucceser til en grønnere verden. Netop den del skal åbne op for, at vi kan inspirere og sælge løsningerne til udlandet.
For at lykkes kræver det, at vi ser bort fra partifarver og samarbejder på tværs af lande- og kommunegrænser.
Med den regulatoriske hockeystav skal vi slå hul på markedsmekanismerne, så de grønne løsninger kan brede sig meget hurtigere, end tilfældet er i dag.