Nyheder • 18/08/2021

Virksomheder puljer kræfterne i fynsk energiprojekt

Både nationalt og regionalt er politikerne enige om en lang række tiltag, der skal sikre en grønnere fremtid. Senest har et task force under Odense Kommune sat ord på ti tiltag, der skal gøre Odense til en klimaneutral by i 2030.

Men også i erhvervslivet bliver der arbejdet på at optimere energivenlige tiltag, og et af dem er Fynsk Erhvervs MiO New Energi-koncept, som med udstrakt brug af samarbejde og vidensdeling skal sikre, at både leverandører og entreprenører i byggebranchen rykker helt frem i den internationale elite på området.

Projektet har været i gang i mere end et år, og parterne har netop haft første møde efter sommerferien, hvor Olav de Linde var vært for arrangementet i de nyrenoverede ejendomme på Odense Havn.

“Vi er netop ved at lægge sidste hånd på renoveringen af de gamle siloer, og det er et spændende eksempel på, hvordan man kan optimere processerne, når man genbruger og forbedrer eksisterende byggerier, så de får et nyt liv på en måde, der inkluderer al den nyeste teknologi inden for byggeriet,” siger Lars Friis Christensen, som er afdelingschef for Ejendomsselskabet Olav de Linde.

“Renovering er en væsentlig del af DNA’et hos Olav de Linde, og vi tænker meget på energiforbruget generelt. I renoveringen af Postcentralen i Aarhus, hvor vi har sat 10.000 m2 i stand, er 98 procent af materialerne genbrug. For at sådan noget skal kunne lade sig gøre, skal vi have en god dialog med samarbejdspartnere og leverandører, og derfor syntes vi helt fra begyndelsen, at projektet var helt i vores ånd,” lyder det videre.

Producenter spiller hinanden bedre

En af spillerne i MiO New Energi er virksomheden Micro-Technic, som ifølge CEO Frank Laursen selv producerer “stort set al den type teknik, der ikke egner sig til at komme under juletræet”.

Det betyder blandt andet, at virksomheden har mange års erfaringer med at opsamle og behandle data generelt, men samtidig slår Frank Laursen fast, at netop samspillet i gruppen er meget vigtigt for udviklingspotentialet.

“Vi er med fordi vi har arbejdet med IoT (Internet of Things) på en bred platform og i en lang række installationer. Men vi har for eksempel få erfaringer med vandhaner og ventiler, og derfor er det både spændende og nødvendigt, at vi taler sammen med eksperterne på de områder. Hvis vi i fællesskab udvikler en platform på tværs af producenterne, kan vi samle og udvikle data, så systemerne bliver mere effektive og mere intelligente,” siger Frank Laursen.

Ekspertisen omkring vandhanerne kommer i dette tilfælde fra Odense-virksomheden Damixa, der i mødet var repræsenteret af Anna Trojel, og hun er helt på linje med Frank Laursen.

Vi er dygtige til vandhaner og brusesystemer. De seneste år har vi udviklet elektroniske armaturer med indbygget teknik, som sparer på vandet, højner hygiejnen og øger komforten, men vi er for eksempel ikke eksperter i at opbygge IoT-dashboards. Det, som er styrken i projektet er, at alle gør det, de er bedst til, for på den måde kan vi med åbenhed og tillid sammen udvikle os til at blive endnu bedre inden for vores respektive områder,” siger Anna Trojel, som i den forbindelse understreger vigtigheden af at kunne mødes:

“Netværksdelen og videndelingen er både nemmere og mere effektiv, når man kan gøre det sammen med en en nær partner. Desuden er vi er stolte af at være danske, fynske og odenseanske, og vi er meget interesserede i at knytte bånd og få nære relationer til andre lokale virksomheder.”

Små ændringer kan gøre stor forskel

Virksomheden Frese leverer messingventiler til hele verden, og på den måde er salgschef Niels Løhde så at sige direkte forbundet med både Anna Trojels Damixa-armaturer og med Frank Laursens IoT-platform.

“Vi er fageksperter på hver vores områder, og for os er det meget interessant, at vi mødes med ligestillede, så vi hver især kan bidrage med den nyeste viden på vores respektive områder. Med vores IoT-løsninger kan man monitorere tryk, temperatur og flow i systemet, og det giver mulighed for at Micro-Technic kan udvikle intelligente løsninger, hvor ventilerne for eksempel tilpasses i forhold til temperaturerne udenfor, så flowet og vandmængderne i radiatorerne altid er optimeret automatisk. Vi ved, at for hver grad vi kan sænke temperaturen, sparer vi 6-10 procent af energiforbruget.” siger Niels Løhde.

Niels Løhde udtalelser suppleres af Lars Christian Jensen, administrerende direktør i ARO Energy Solutions, der har mere end 70 års erfaring og kompetence inden for fjernvarmeområdet.

De sidste 40 år har ARO primært beskæftiget sig med udvikling, rådgivning og salg af varmtvandsbeholdere og vekslerløsninger.

“Det er vigtigt, at alle tingene skal snakke sammen, for at vi kan få det optimale energiforbrug, og for vores vedkommende handler det om, at vi kan styre forbrugsvand og fjernvarme på en intelligent måde gennem andre enheder,” siger Lars Christian Jensen.

“For at vi kan nå målet, så er virksomhederne indbyrdes afhængige. Vi skal levere det varme vand til til Damixas vandhaner, Frese skal sikre, at flowet er optimalt, og endelig sørger Micro-Technics løsninger for at binde det hele intelligent sammen,” forklarer Lars Christian Jensen, som er sikker på, at MiO New Energi-projektet har gode odds for at få vidtrækkende konsekvenser.

Dels har Olav de Linde og de andre bygherrer interesse i at investere i energieffektive løsninger, men Lars Christian Jensen ser også et potentielt eksporteventyr for de involverede virksomheder:

“Det er et utrolig spændende samarbejde, hvor man kan sige, at et lokalt samarbejde kan bringe os sammen til at udvikle verdens bedste samlede løsninger,” lyder det.

Om MIO New Energy:

Samarbejdet er initieret af Fynsk Erhverv i 2020, og hensigten er at skabe et netværk, der kan videreudvikle Fyns bæredygtige udvikling for energiforsyningen i det nære miljø. New Energy-begrebet er baseret på genbrug og absorbering af energi, som konverteres til ny anvendelse via eksisterende anlæg og produkter.

Der er tale om bæredygtige energiløsninger med fokus på langsigtede, helhedsorienterede og implementérbare løsninger.

Den bedste og mest effektive måde at udnytte energipotentialet på samt udvikle nye teknologier er ved at samarbejde på tværs af værdikæden inden for energi.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]