Nyheder • 07/05/2025

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 3. juni, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige, selvom kunstig intelligens er inde i en rivende udvikling.

Vejlø har med bogen ”Argumenter for mennesker ” taget afsæt i, hvordan vi som art kan bevare vores relevans i en fremtid domineret af teknologi og kunstig intelligens. Med udgangspunkt i både filosofi, forskning og science fiction fremhæver hun, at mennesket fortsat har afgørende kvaliteter, som maskinerne ikke kan kopiere, og den pose åbner hun yderligere for ved arrangementet i Cortex Park.

“Jeg håber, deltagerne får nogle aha-øjeblikke – at de ser muligheder i kunstig intelligens, som de måske ikke havde tænkt på før, og samtidig bliver bevidste om det ansvar, der følger med,” siger Christiane Vejlø.

Tilmeld dig arrangementet her

Hun understreger, at AI kan overskue store datamængder, finde mønstre og lave udregninger på en måde, vi aldrig selv ville kunne, men at det er i detaljerne og de menneskelige nuancer, forskellen – og meget af værdien – opstår.

“Situationsfornemmelse, mavefornemmelse, timing og empati er områder, hvor maskinerne er fuldstændig uduelige

– og samtidig områder, der kan være knald eller fald for, om man leverer et godt produkt,” siger Christiane Vejlø, der understreger, at maskiner kan være langt overlegne, når det kommer til at analysere og regne, men de forstår til gengæld ikke verden, som mennesker gør.

“Vores intelligens handler ikke kun om at regne hurtigt. Den er kropslig; vi mærker tyngdekraften, vi fornemmer, når noget er vådt, og vi tager højde for, at regn både kan være godt og skidt. Det er en anden form for beregning, som maskiner slet ikke kan håndtere,” siger Christiane Vejlø, der gang på gang støder på begrænsninger, der afslører, hvor fundamentalt anderledes maskiner er.

“Jeg har for eksempel endnu ikke fundet nogen, der kan generere et billede med ægte øjenkontakt. Mennesker kan fornemme det med det samme, og selvom lige præcis den udfordring sjældent vil være kritisk, er det et billede på udfordringen,” siger Christiane Vejlø, der også advarer mod at lade kunstig intelligens føre til en bølge af middelmådighed.

“Hvis du bare går med det første resultat, får du det samme som alle andre. Verden er allerede oversvømmet med middelmådighed, men det særlige kræver, at du tweaker, tilpasser og arbejder videre med resultatet, indtil du rammer det, du vil have, og det er der, menneskerne kommer ind i billedet,” siger Christiane Vejlø.

Samtidig peger hun på, at adgangen til og forståelsen for kunstig intelligens er skævt fordelt, hvilket vil få konsekvenser for fremtidens konkurrenceevne.

“Fremtiden er her allerede – den er bare ulige fordelt.

AI er lettere at bruge end nogensinde før, men dem, der ikke tager det til sig, risikerer meget hurtigt at sakke bagud,” siger Christiane Vejlø, der spår om en fremtid, hvor specialisering, erfaring og evnen til kritisk at bruge teknologien bliver en klar konkurrencefordel.

“Tid er den hårdeste valuta, vi har, så vi skal forvalte den ordentligt, og her er AI en meget værdifuld sparringspartner og et godt redskab. Men det bliver aldrig en ligeværdig afløser for menneskers dømmekraft og intuition. De kan opføre sig som os, men de er ikke os,” siger Christiane Vejlø.

Tilmeld dig arrangementet her

 

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.