Nyheder • 16/06/2023

Storebæltsforbindelsen fejrer 25 år – forgældet og forgyldt

(Kilde: Sund&Bælt)

Det lå i forliget bag Storebæltsforbindelsen, at når investeringen i det store broprojekt var betalt tilbage, så skulle det blive gratis at passere Storebælt. Men i dag kan vi konstatere, at sådan blev det ikke.

Den 14. juni 2023 var det præcis 25 år siden, at ‘Krone 1’ kørte over Storebæltsforbindelsen og markerede dette enorme fremskridt for samfundet, som denne bro er, set i forhold til de gamle DSB-færger.

Igennem årene er der i forskellige trafikforlig hentet udbytter ud til staten, med det formål at finansiere andre projekter rundt i DK. Senest har et stort flertal på Christiansborg besluttet at hente kr. 7,9 mia. ud til finansiering af andre infrastrukturprojekter, jfr. Infrastrukturplan 2035.

I Fynsk Erhverv er vi mere end begejstret for Storebæltsforbindelsen, som har skabt øget samhandel, mobilitet og vækst i samfundet. Men kritiske overfor, at den har udviklet sig til en ren pengemaskine.

Siden ultimo 2017 har vi i Fynsk Erhverv arbejdet tæt sammen med Den nationale Storebæltskomité, idet vi har samme mål om at få reduceret broafgifterne og stoppet malkningen.

Det er tidligere lykkedes at få reduceret broafgifterne med 25%, fordelt over to omgange.  Men gevinsten herved skulle vise sig at være ædt op af inflation m.v., så i praksis blev broafgifterne alene reduceret pr. 1. januar 2023 med kr. 2!

Der er derfor fortsat brug for en massiv påvirkning af vores folketingspolitikere på Christiansborg, idet det er dem, der reelt beslutter taksterne på Storebæltsforbindelsen – og udbyttet til Staten.   Igennem de seneste måneder har vi derfor været i dialog med transportordførerne fra hhv. Socialdemokratiet og Venstre – Moderaternes transportordfører udestår – samt med landets transportminister om mulighederne for at indføre rabatter til fordel for dem, der f.eks. er 3-4 i bilen, kører fossilfrit eller kører uden for spidsbelastningstidsrummene samt en form for sommerferierabat a la den gratis færgetransport til vores smukke øer.  Sidstnævnte vil især vores mange turist- og kulturattraktioner kunne få gavn af.  Derudover har Den nationale Storebæltskomité haft møde med Borgmesterforum Fyn for at få hele Fyns opbakning.

I forhold til mobiliteten er det værd at glæde sig over, at den hidtidige pendlerrabat er blevet opdateret således, at den her post corona også tilgodeser de medarbejdere, som har flere arbejdsdage på hjemmekontoret om ugen.  Også godstrafikken er blevet tilgodeset.

Status er dog, at Storeforbæltsforbindelsen her 25 år efter åbningen fortsat fremstår forgældet – og forgyldt i kraft af de mange trafikanter, der årligt passerer.

Det skal vi have ændret på!

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.