Debat • 15/02/2022

Realisér dit vækstpotentiale med en værdiskabende bestyrelse

cocreation

Jeg har den største respekt for ejerledere – ingen tvivl om det. Både jer, som er startet op som iværksættere og jer, der som 2. eller 3. generation driver familie-virksomheden videre.  Det er jer, der er rygraden i dansk økonomi, og det er derfor af stor samfundsmæssig betydning, at I kan skabe vækst.

Det er min erfaring, at I er villige til at lægge rigtig mange timer i bestræbelserne på at forsvare jeres markedsposition og selvstændighed. Men spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt i en tid, hvor ethvert marked er udfordret på flere fronter, bl.a. af nye teknologier, der øger såvel kompleksitet som hastighed, af ændret forbrugeradfærd, manglende arbejdskraft osv.?

For mange ejerledere er virksomheden deres ’barn’ eller rettere ’sande identitet’, som de går igennem ild og vand for. Oven i det er hverdagen ofte travl og fyldt med mange forskellige opgaver – primært relateret til daglig drift og nogle endda i kategorien ’brandslukning’. Her har mange ejerledere svært ved at slippe kontrollen, uddelegere og som konsekvens heraf også at eksekvere. I den situation risikerer vigtige strategiske beslutninger ikke at blive truffet i tide, og ejerlederen at stå i vejen for virksomhedens succes uden at vide det. Og så udebliver de gode resultater.

Gode resultater kommer af gode beslutninger, som hviler på et godt beslutningsgrundlag.

Den direkte vej i den retning kan være at etablere en professionel bestyrelse eller et Advisory Board, hvor hvert medlem aktivt bidrager til værdiskabelsen med relevant viden, kompetencer, erfaringer og gode kontakter. Dette hjælper ejerlederen med at få skabt overblik og struktur, kigget dybere ind i forretningsmodellen og i værdistrømmene samt få sat en strategisk retning, der kan sikre virksomheden succes i en turbulent tid.

Som ejerleder har du alt at vinde og intet at tabe. En bestyrelse kan ikke tvinge dig til at gennemføre beslutninger, du ikke kan forlige dig med. Men en værdiskabende bestyrelse kan derimod udfylde rollen som din vigtigste inspirator og sparringspartner og sikre, at du trods hverdagens travlhed får truffet de rigtige beslutninger, uanset om du ønsker at fokusere på kerneforretningen (konsolidere), gribe nye muligheder (vækste) eller gennemføre et ejerskifte (salg).  Med en værdiskabende bestyrelse skal ikke bare virksomhedens vækstpotentiale realiseres – også ejerlederens.  Og du har altid fat i ’den lange ende’.

Så hvis du som ejerleder enten kan genkende dig selv og din hverdag i min beskrivelse ovenfor eller overvejer at etablere en professionel bestyrelse eller et Advisory Board, så vil jeg opfordre dig til at tage ’tyren ved hornene’ nu.

Grib muligheden for at få et dedikeret team omkring dig, der kan lidt af det, du er god til, og meget af det, du ikke er så god til.

Søg dygtige personer med stort engagement i dig og din virksomhed, der stiller sine kompetencer, tid og netværk til rådighed. Og som støtter dig i de strategiske valg og fravalg, der sikrer en god forretning – og dig et godt liv som ejerleder.   Et liv, hvor også du kan realisere dit vækstpotentiale og få tid til at dyrke andre interesser, forfølge dine drømme og nyde samværet med dem, du holder af.

Så er du godt rustet til en spændende fremtid.

Vi hjælper dig igang:

Vi har i Fynsk Erhverv en række tilbud til dig, der gerne vil vide mere, og til dig, der er klar eller allerede har etableret en professionel bestyrelse eller Advisory Board.

Kontakt direktør Jytte Reinholdt for yderligere information.

Læs om Fynsk Erhvervs Bestyrelsesnetværk

Læs om Fynsk Erhvervs Board Work Fyn 

Læs om bestyrelsesuddannelse med fokus på SMV’er

 

Gør-det-selv med effektive software-robotter

Hvis din virksomhed martres af gentagne, kedelige og tidsrøvende arbejdsprocesser, der tager tid fra medarbejderne, er der rigtigt godt nyt. Den moderne teknologi gør det nemlig muligt at automatisere rigtig meget, og faktisk er værktøjerne nu blevet så nemme at arbejde med, at de ansatte selv kan sætte systemerne op. Det fortæller Jesper Hansen, der […]

Klimapilot klædte virksomhed bedre på til grøn omstilling

Mathias Høck har bekræftet vognmandsvirksomheden Peder Olsen & Søn i, at nytænkning kan være lønsomt

Det fynske Vækstbarometer 2023

Det fynske Vækstbarometer 2023 er klar. Her er viden og inspiration fra de fynske virksomheder til at realisere yderligere potentiale og skabe en positiv udvikling og vækst i virksomhederne i fremtiden.

Trængte budgetter flytter aben videre til virksomhederne

De kommunale budgetter for 2024 er på agendaen i de fynske kommuner lige nu og traditionen tro er der besparelser og omprioriteringer i sigte. Det giver god mening i mange tilfælde, men det går sjældent stille af sig.

Tempur-direktør anbefaler øget fokus på sikkerhed

Selv om man er ret sikker på, at man har sine sikkerhedsforanstaltninger godt på plads, kan det ikke skade at blive klogere

Mindeord om Preben Nielsen

Æresmedlem i Fynsk Erhverv, Preben Nielsen, er gået bort. Empatisk, nærværende, lyttende og vidende – et skattet medlem i foreningen gennem rigtig mange år.

Gratis værktøjer og ressourcer til at sikre normal drift under kommende kriser

35 fynske virksomheder fik kort før sommerferien fyldt deres værktøjskasse, da de deltog i seminaret “Beyond the Crisis”. Bag overskriften “Beyond the Crisis” gemmer sig et omfattende projekt, som  Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (GTS-Institut) netop har afsluttet.  Projektet har det formål at blive klogere på, hvordan man sikrer fortsat drift under kriser. Vi har […]

Vigtigt at kunne trykprøve ideer i sit netværk

Muligheden for faglig sparring og idéudvikling står øverst på listen når Martin Murrekilde skal fortælle om værdierne i et HR-netværk

Klimaregnskaber sikrer virksomheder et forspring

Den 29. august indleder Udvikling Assens, Totalbankens og Fynsk Erhverv i fællesskab forløbet “GO GREEN – Lav dit første klimaregnskab”