Debat • 15/02/2022

Realisér dit vækstpotentiale med en værdiskabende bestyrelse

cocreation

Jeg har den største respekt for ejerledere – ingen tvivl om det. Både jer, som er startet op som iværksættere og jer, der som 2. eller 3. generation driver familie-virksomheden videre.  Det er jer, der er rygraden i dansk økonomi, og det er derfor af stor samfundsmæssig betydning, at I kan skabe vækst.

Det er min erfaring, at I er villige til at lægge rigtig mange timer i bestræbelserne på at forsvare jeres markedsposition og selvstændighed. Men spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt i en tid, hvor ethvert marked er udfordret på flere fronter, bl.a. af nye teknologier, der øger såvel kompleksitet som hastighed, af ændret forbrugeradfærd, manglende arbejdskraft osv.?

For mange ejerledere er virksomheden deres ’barn’ eller rettere ’sande identitet’, som de går igennem ild og vand for. Oven i det er hverdagen ofte travl og fyldt med mange forskellige opgaver – primært relateret til daglig drift og nogle endda i kategorien ’brandslukning’. Her har mange ejerledere svært ved at slippe kontrollen, uddelegere og som konsekvens heraf også at eksekvere. I den situation risikerer vigtige strategiske beslutninger ikke at blive truffet i tide, og ejerlederen at stå i vejen for virksomhedens succes uden at vide det. Og så udebliver de gode resultater.

Gode resultater kommer af gode beslutninger, som hviler på et godt beslutningsgrundlag.

Den direkte vej i den retning kan være at etablere en professionel bestyrelse eller et Advisory Board, hvor hvert medlem aktivt bidrager til værdiskabelsen med relevant viden, kompetencer, erfaringer og gode kontakter. Dette hjælper ejerlederen med at få skabt overblik og struktur, kigget dybere ind i forretningsmodellen og i værdistrømmene samt få sat en strategisk retning, der kan sikre virksomheden succes i en turbulent tid.

Som ejerleder har du alt at vinde og intet at tabe. En bestyrelse kan ikke tvinge dig til at gennemføre beslutninger, du ikke kan forlige dig med. Men en værdiskabende bestyrelse kan derimod udfylde rollen som din vigtigste inspirator og sparringspartner og sikre, at du trods hverdagens travlhed får truffet de rigtige beslutninger, uanset om du ønsker at fokusere på kerneforretningen (konsolidere), gribe nye muligheder (vækste) eller gennemføre et ejerskifte (salg).  Med en værdiskabende bestyrelse skal ikke bare virksomhedens vækstpotentiale realiseres – også ejerlederens.  Og du har altid fat i ’den lange ende’.

Så hvis du som ejerleder enten kan genkende dig selv og din hverdag i min beskrivelse ovenfor eller overvejer at etablere en professionel bestyrelse eller et Advisory Board, så vil jeg opfordre dig til at tage ’tyren ved hornene’ nu.

Grib muligheden for at få et dedikeret team omkring dig, der kan lidt af det, du er god til, og meget af det, du ikke er så god til.

Søg dygtige personer med stort engagement i dig og din virksomhed, der stiller sine kompetencer, tid og netværk til rådighed. Og som støtter dig i de strategiske valg og fravalg, der sikrer en god forretning – og dig et godt liv som ejerleder.   Et liv, hvor også du kan realisere dit vækstpotentiale og få tid til at dyrke andre interesser, forfølge dine drømme og nyde samværet med dem, du holder af.

Så er du godt rustet til en spændende fremtid.

Vi hjælper dig igang:

Vi har i Fynsk Erhverv en række tilbud til dig, der gerne vil vide mere, og til dig, der er klar eller allerede har etableret en professionel bestyrelse eller Advisory Board.

Kontakt direktør Jytte Reinholdt for yderligere information.

Læs om Fynsk Erhvervs Bestyrelsesnetværk

Læs om Fynsk Erhvervs Board Work Fyn 

Læs om bestyrelsesuddannelse med fokus på SMV’er

 

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!