Nyheder • 28/04/2022

Nyttig viden til vækst

Det fynske Vækstbarometer 2021 viser en generel optimisme i det fynske erhvervsliv, og en samlet fynsk score på tværs af de fem kategorier på 3,15 i forhold til landsgennemsnittet på 3,0 indikerer et ganske ’godt klima’ i de fynske virksomheder.

Det fynske Vækstbarometer giver en aktuel indsigt i det fynske erhvervsliv på fem centrale vækstindikatorer, der alle har potentiale til at generere øget udvikling og vækst i de fynske virksomheder – og på Fyn. Disse vækstindikatorer er: ’Digitalisering og ny teknologi’, ’Bæredygtighed’, ’Internationalisering’, ’Professionalisering’ samt ’Adgang til kerneressourcer.’

Jeg kan anbefale enhver fynsk virksomhed at kigge dybere ind i de fem kategorier og vurdere, hvor virksomheden placerer sig på en skala fra 1 – 5? Hvor er de lavthængende frugter? Hvor er de største muligheder? Herfra starter rejsen, der skal føre dig og din virksomhed godt ind i fremtiden.

Med Det fynske Vækstbarometer 2021 ved hånden er der nemlig direkte adgang til nyttig viden og inspiration som afsæt for egne overvejelser og en konstruktiv dialog i hver enkelt virksomhed om, hvordan virksomheden med øget fokus og evt. yderligere investeringer kan fremtidssikres og vækstpotentialet realiseres.

Den aktuelle indsigt i det fynske erhvervsliv viser blandt andet, at de fynske virksomheder ligger foran resten af landet, når vi kigger ind i anvendelsen af forskellige robotteknologier som industri-, service- og softwarerobotter. Her har flere brancher set mulighederne for at styrke deres konkurrencekraft ved at anvende forskellige robotteknologier. Der er dog betydelige forskelle mellem de enkelte brancher og enormt potentiale på dette område.

De fynske virksomheder har forskellige bevæggrunde for at investere i digitalisering og nye teknologier. Især i de større virksomheder dækker de fremrykkede investeringer i digitalisering og nye teknologier over et øget fokus på at reducere omkostningerne, øge indtjeningen og at udnytte nye forretningsområder, som er blevet tydelige under corona-pandemien.

Inden for ’Bæredygtighed’ har 2 ud af 3 fynske virksomheder fokus på medarbejdertrivsel og arbejdsvilkår på arbejdspladsen. Men også reduktion af ressourceforbrug, affaldsmængder, energiforbrug og øget anvendelse af vedvarende energi har virksomhedernes opmærksomhed. For en stor del af virksomhederne er den primære grund til at arbejde med bæredygtighed, at de tager ansvar for at beskytte klima og miljø, men også udsigten til at kunne reducere udgifterne og styrke virksomhedens omdømme og ry spiller en stor rolle. Alle virksomheder arbejder med konkrete tiltag. Hvad er næste tiltag i din virksomhed?

Inden for ’Internationalisering’ har 13% af de fynske virksomheder eksport, primært til Skandinavien og EU, men der er faktisk fynske virksomheder til stede i hele verden. Da virksomheder med international handel og eksport har større muligheder for at vækste end virksomheder, der udelukkende fokuserer på hjemmemarkedet, vil det være oplagt for flere fynske virksomheder at tage konkurrencen op på eksportmarkederne rundt omkring i verden.

De fynske virksomheder har fokus på at ruste sig til den nye virkelighed post-corona og styrker virksomheden ved bl.a. at tilknytte kompetencer i form af en professionel bestyrelse eller et Advisory Board. Eller ved at entrere med professionelle rådgivere og sparringspartnere, f.eks. igennem professionelle netværk og klyngesamarbejder. En enestående måde at få adgang til værdifuld viden, erfaringer, kontakter samt indsigt i nye brancher og markeder på. Det er et godt tegn, at de fynske virksomheder professionaliseres til en fremtid, hvor der er brug for at kunne navigere i uvished og ændre kurs over en nat.

Manglen på arbejdskraft har været en af de væsentligste udfordringer for at kunne fastholde væksten det senest år. Bl.a. har byggebranchen haft et meget højt aktivitetsniveau og en massiv efterspørgsel efter ufaglærte og især faglærte medarbejdere. Tæt på hver tredje virksomhed havde i 2021 problemer med at rekruttere nye medarbejdere. Derfor har virksomhederne over en bred kam taget en række initiativer for at kompensere for manglen på arbejdskraft, f.eks. efter-/videreuddannelse, ansat flere lærlinge og elever, outsourcet opgaver til underleverandører og indført nye teknologier.

Travlhed i de fynske virksomheder har været en barriere for yderligere fokusering og investering i de fem vækstområder det seneste år. Manglende tid, ressourcer eller viden er således de gennemgående barrierer, der peges på. Det er dog et grundvilkår og en faldgrube for enhver virksomhed, når driften tager over.

Derfor en oprigtig opfordring til at få prioriteret tiden og ressourcerne til at komme op i helikopteren og få truffet de strategiske beslutninger, der skal sikre dig og din virksomhed en stærk position i fremtiden. Det fynske Vækstbarometer 2021 viser dig vejen inden for fem af de megatrends, som har potentiale til at generere øget udvikling og vækst, også i din virksomhed.

God fornøjelse.

Klumme i Erhverv+ den 28. april 2022 af Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv

Læs og hent inspiration i Det fynske Vækstbarometer her

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.