Nyheder • 05/02/2024

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner.

Odense Havn har en ambition om, at arealerne hvor det gamle Lindøværft i sin tid lå, også i fremtiden skal være arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa. Det var temaet i forbindelse med havnen nytårsreception, hvor mere end 70 deltagere på tværs af erhvervsliv, kommuner og medlemmer af folketinget, markerede det nye år på Odense Havn.

Annoncering af nye udviklingsplaner

Både Torben Lortentzen, CEO fra Lindø Offshore Renewables Center (LORC) og havnedirektør, Carsten Aa fra Odense Havn, brugte lejligheden til at annoncere nye planer for udviklingen på Odense Havn.

Fra LORC blev tilhørerne præsenteret for nyheden om et helt nyt testcenter på Odense Havn til en værdi af 300 mio. kr. Det nye testcenter skal sikre, at virksomheden i fremtiden kan tilbyde testfaciliteter til vindmøllebranchen og kunderne på Odense Havn, som dækker behovet de næste 10 år frem. Med Erhvervsminister Morten Bødskov ved sin side, understregede Torben Lorentzen, at udviklingen mod større vindmøller langt fra er toppet, og at faciliteter til at teste og udvikle større møller bliver afgørende for, at udviklingen kommer til at ske i Danmark.

Herefter præsenterede Carsten Aa havnens udviklingsplaner, der kan gøre Odense Havn til Nordeuropas største knudepunkt for produktion af komponenter til havvindmøller. Hvis havnen også i fremtiden skal være attraktiv for de mange danske og internationale virksomheder, der hver dag producerer dele til havvindmøller, så er en udvidelse af havnens areal og sejlrende i Odense Fjord nødvendig. Havnedirektøren pegede utvetydigt på behovet for mere plads som den vigtigste forudsætning for havnens videre udvikling:

”En vigtig forudsætning for den positive udvikling, vi har set på Odense Havn over de seneste år er, at vi kan tilbyde de rette rammer og faciliteter til små og store virksomheder. Det sikrer Danmark en styrkeposition inden for havvind. Den position er udfordret. For inden længe mangler vi plads. Vindmøllerne bliver større og større, der skal produceres flere, og det skal gå hurtigere. Hvis vi skal indfri ambitionerne for den grønne omstilling, skal produktionsfaciliteterne følge med, og der er behov for større kapacitet og bedre infrastruktur i de danske produktionshavne. Derfor har vi fremlagt en plan, som er vores bud på, hvordan vi her på Odense Havn kan bidrage til at løse problemet.”

Odense kan blive Nordeuropas knudepunkt for havvind

Planerne for en balanceret havneudvidelse er et vigtigt skridt på vejen mod indfrielsen af Danmarks klimaambitioner, Europas forsyningssikkerhed og jobskabelsen på Fyn og i resten af Danmark. Over de kommende år skal der opstilles mere end 20.000 havvindmøller i Nord- og Østersøen. Det stiller helt enormt store krav til de havne, hvor møllerne skal produceres og udskibes, fordi de er blevet for store til at blive transporteret på land.

Her kan udviklingen at Odense Havn bidrage til at forløse meget store potentialer – ikke bare for den grønne omstilling. Hvis udviklingsplanerne for Odense Havn føres ud i livet, kan Odense Havn i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. 6.000 medarbejdere vil hver dag gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

Klart signal om politisk opbakning

Efter besøget kaldte Erhvervsminister, Morten Bødskov, udviklingen på Odense Havn for imponerende, og fremhævede Odense Havn som et omdrejningspunkt for dansk grøn industriproduktion. Med testcenter i verdensklasse og produktion af gigantiske møller. Samt ikke mindst en kilde til masser af arbejdspladser.

Forud for nytårskuren fik en delegation af fynske erhvervsledere fra Fynsk Erhverv en rundvisning på havnearealerne, hvor vi udover ovenstående udvidelsesplaner også fik en præsentation af LSP Centret, der udspringer fra Mærsk McKinney Instituttet ved SDU og med en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på 90 millioner kroner forventes at stå klar i de nye bygninger i 2025 på Odense Havn.

Large Structure Production Centret (LSP) skaber nye robotløsninger i en skala, der aldrig er set før. Disse teknologier er lavet til industrier, der tidligere har kæmpet for at implementere robotteknologi, så som søfarts- bygge- og energisektoren

Formandens nytårshilsen

Formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer, ønsker partnervirksomheder og det fynske erhvervsliv godt nytår og sender en klar appel til de fynske virksomheder.

Brug dit partnerskab til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Vi har igennem de senere år haft stor succes med at matche ledige akademikere med fynske virksomheder.  I mange tilfælde virksomheder, der ikke tidligere har haft ansat akademikere.

Geopartner rykker på digitaliseringen i nyt videnforum

Den stigende efterspørgsel efter nye digitale løsninger har blandt andet betydet, at Geopartner tilbyder en bred vifte af ydelser, der kan optimere arbejdsprocesser og levere mere præcise resultater for kunderne. Det mærker IT-driftschef Kenneth Søndergaard, der blandt andet af den grund har meldt sig under fanerne på Fynsk Erhvervs Videnforum for Digital Transformation.

Bliv bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv og gør en forskel!

Vil du være med til at udvikle det fynske erhvervsliv? Vil du være med til at indfri Fynsk Erhvervs vision om at realisere potentialerne – personlige som forretningsmæssige i de fynske virksomheder? Så har du nu en unik mulighed for at blive bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv!

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Byggros fik nyt blod, friske øjne og en ny kollega gennem Next Talent-programmet

Byggros fik i efteråret en af vores Next Talent kandidater ud i forløb, der var så stor en succes, at virksomheden nu har ansat kandidaten.

Netværkets friske øjne fjerner de blinde pletter

For virksomhedsejer Betina Skipper er det helt centralt, at udvikle sine kompetencer kontinuerligt, få udvidet netværket samt have forskellige sparringsmuligheder til rådighed. Det får hun bl.a. igennem vores netværksgruppe SoloConnect.

Robotklynge: Innovation kræver samarbejde

Ifølge Søren Adamsen Mouritsen, der er Head of Innovation i robotklyngen Odense Robotics, skal de fynske virksomheder stå sammen for at udnytte mulighederne i de teknologiske fremskridt

Logistikkompagniet: Vi skal forholde os til teknologien

Som ejer af virksomheden Logistikkompagniet er Jan Dewald Hansen nødt til at holde sig opdateret, når det kommer til de muligheder, som de teknologiske fremskridt bringer.