Nyheder • 05/02/2024

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner.

Odense Havn har en ambition om, at arealerne hvor det gamle Lindøværft i sin tid lå, også i fremtiden skal være arbejdsplads for tusindvis af medarbejdere og spille en central rolle i den grønne omstilling i Danmark og Europa. Det var temaet i forbindelse med havnen nytårsreception, hvor mere end 70 deltagere på tværs af erhvervsliv, kommuner og medlemmer af folketinget, markerede det nye år på Odense Havn.

Annoncering af nye udviklingsplaner

Både Torben Lortentzen, CEO fra Lindø Offshore Renewables Center (LORC) og havnedirektør, Carsten Aa fra Odense Havn, brugte lejligheden til at annoncere nye planer for udviklingen på Odense Havn.

Fra LORC blev tilhørerne præsenteret for nyheden om et helt nyt testcenter på Odense Havn til en værdi af 300 mio. kr. Det nye testcenter skal sikre, at virksomheden i fremtiden kan tilbyde testfaciliteter til vindmøllebranchen og kunderne på Odense Havn, som dækker behovet de næste 10 år frem. Med Erhvervsminister Morten Bødskov ved sin side, understregede Torben Lorentzen, at udviklingen mod større vindmøller langt fra er toppet, og at faciliteter til at teste og udvikle større møller bliver afgørende for, at udviklingen kommer til at ske i Danmark.

Herefter præsenterede Carsten Aa havnens udviklingsplaner, der kan gøre Odense Havn til Nordeuropas største knudepunkt for produktion af komponenter til havvindmøller. Hvis havnen også i fremtiden skal være attraktiv for de mange danske og internationale virksomheder, der hver dag producerer dele til havvindmøller, så er en udvidelse af havnens areal og sejlrende i Odense Fjord nødvendig. Havnedirektøren pegede utvetydigt på behovet for mere plads som den vigtigste forudsætning for havnens videre udvikling:

”En vigtig forudsætning for den positive udvikling, vi har set på Odense Havn over de seneste år er, at vi kan tilbyde de rette rammer og faciliteter til små og store virksomheder. Det sikrer Danmark en styrkeposition inden for havvind. Den position er udfordret. For inden længe mangler vi plads. Vindmøllerne bliver større og større, der skal produceres flere, og det skal gå hurtigere. Hvis vi skal indfri ambitionerne for den grønne omstilling, skal produktionsfaciliteterne følge med, og der er behov for større kapacitet og bedre infrastruktur i de danske produktionshavne. Derfor har vi fremlagt en plan, som er vores bud på, hvordan vi her på Odense Havn kan bidrage til at løse problemet.”

Odense kan blive Nordeuropas knudepunkt for havvind

Planerne for en balanceret havneudvidelse er et vigtigt skridt på vejen mod indfrielsen af Danmarks klimaambitioner, Europas forsyningssikkerhed og jobskabelsen på Fyn og i resten af Danmark. Over de kommende år skal der opstilles mere end 20.000 havvindmøller i Nord- og Østersøen. Det stiller helt enormt store krav til de havne, hvor møllerne skal produceres og udskibes, fordi de er blevet for store til at blive transporteret på land.

Her kan udviklingen at Odense Havn bidrage til at forløse meget store potentialer – ikke bare for den grønne omstilling. Hvis udviklingsplanerne for Odense Havn føres ud i livet, kan Odense Havn i fremtiden potentielt bidrage med cirka 10.000 arbejdspladser i alt. 6.000 medarbejdere vil hver dag gå gennem porten på det gamle Lindøværft, mens der vil være yderligere 4.000 afledte arbejdspladser.

Klart signal om politisk opbakning

Efter besøget kaldte Erhvervsminister, Morten Bødskov, udviklingen på Odense Havn for imponerende, og fremhævede Odense Havn som et omdrejningspunkt for dansk grøn industriproduktion. Med testcenter i verdensklasse og produktion af gigantiske møller. Samt ikke mindst en kilde til masser af arbejdspladser.

Forud for nytårskuren fik en delegation af fynske erhvervsledere fra Fynsk Erhverv en rundvisning på havnearealerne, hvor vi udover ovenstående udvidelsesplaner også fik en præsentation af LSP Centret, der udspringer fra Mærsk McKinney Instituttet ved SDU og med en donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond på 90 millioner kroner forventes at stå klar i de nye bygninger i 2025 på Odense Havn.

Large Structure Production Centret (LSP) skaber nye robotløsninger i en skala, der aldrig er set før. Disse teknologier er lavet til industrier, der tidligere har kæmpet for at implementere robotteknologi, så som søfarts- bygge- og energisektoren

Gislev Rejser: Fra familievirksomhed til del af stor koncern

Den fynske rejsevirksomhed Gislev Rejser har gennem de senere år været gennem en betydelig transformation. Ifølge administrerende direktør Niels Ravn Eriksen har både det nye ejerskab og flytningen været med til at styrke virksomhedens profil og synlighed, og samtidig har samarbejdet med Aller-koncernen hurtigt vist sig at skabe værdi.

Familievirksomhed forbereder sig på miljøkrav i god tid

Mens byggevirksomheden Poul Rasmussen endnu ikke er undlagt lovkravet om bæredygtighedsrapporteringen, så er virksomheden godt i gang med at klæde sig på til den bæredygtige dagsorden. Derfor har familievirksomheden tilmeldt sig vores ESG-Netværk for at være klar til fremtidige krav fra både stat, kunder og institutioner. 

Brain Boost: Ikke alle indtægter skaber samme værdi

Da softwarehuset Ecreo og Fynsk Erhverv i fællesskab afholdte seminaret "Styrk din digitale B2B-strategi og skab resiliens i en uforudsigelig tid" var Odense-virksomheden Flexbuy Technologies repræsenteret blandt deltagerne i form af Jacob Brage. Og han forlod Alfred og Kamilla, hvor arrangementet blev afholdt, i opløftet tilstand.

Brug din stemme på et stærkt EU

Når der søndag, den 9. juni er valg til Europa-Parlamentet i Danmark, er det vigtigt, at vi alle gør brug af vores demokratiske ret og sætter vores kryds på stemmesedlen. Det skaber en grønnere fremtid og styrker den enkelte virksomhed, det enkelte land - og den europæiske union. Tak fordi du bruger din stemme.

Fynsk logistikgigant krydser fingre for bedre forbindelser til motorvejsnettet

Den familieejede logistikvirksomhed Alex Andersen Ølund A/S forventer efter en årrække med særdeles solide regnskaber, at de kommende år byder på flere udfordringer og mere usikkerhed i markedet. Men ikke desto mindre er stemningen på direktionsgangen på Logistikvej i Odense fortsat høj, og listen over nye initiativer bliver ikke kortere. “2024 bliver et overgangsår, hvor […]

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Optimisme at spore i det fynske erhvervsliv

De fynske virksomheder er sunde og robuste, og de fleste er ved at indfinde sig i den nye virkelighed med stigende tempo og kompleksitet. Det viser vores nyeste temperaturmåling i det fynske erhvervsliv, der giver en stærk tro på fremtiden.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.