Nyheder • 06/10/2023

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

Selvom den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har produceret virksomhedens velkendte møbler i mere end 40 år, har udviklingen i Haarby aldrig gået stærkere, end den gør i dag:

Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

“Som en dansk virksomhed er det et vilkår, at vi skal være specialiserede. Og vi skal være dygtige, hvis vi skal holde produktionen her i landet. Det kræver, at vi hele tiden er på forkant med udviklingen,” fortæller Joakim Lassen, der er administrerende direktør, medejer og femte generation i møbelfamilien.

Professionel bestyrelse skaber værdi

”Vi er en familievirksomhed, som min far startede i 1982. Da jeg overtog ledelsen i 2015, besluttede vi, at jeg skulle købe aktier fra den øvrige familie, således jeg fik et flertal og kunne bestemme alene, uden at vi skulle vende alt i plenum. Derudover har vi en virkelig god, professionel bestyrelse, som hjælper os med at træffe de rigtige beslutninger. Jeg er ikke selv en del af bestyrelsen, og det er ikke en ’tantebestyrelse’. Hvis jeg skal give et rigtig godt tip videre til andre fynske virksomheder, så er det at gå dén vej,” fortæller Joakim Lassen, der bruger de eksterne kræfter til at sætte den overordnede kurs.

Helt grundlæggende kan en bestyrelse kun ændre noget, hvis man lytter på, hvad den siger. Derfor er jeg også glad for, at vores eksterne kræfter virkelig har noget at byde ind med.

”Det betyder for eksempel rigtig meget for Montana, at vi kan trække på kapaciteter som Signe Trock Hilstrøm, der har masser af erfaringer med digitalisering, Peter Rathsach har erfaring som salgsdirektør i fashion-industrien og fra Louis Poulsen, og Lars Nørby Johansens imponerende CV taler også for sig selv. De følger ikke med i hverdagen hos Montana Furnitures – det er min opgave – men de kan se de store linjer,” siger Joakim Lassen, der har været glad for sine sparringspartnere i svære tider.

”Jeg kan godt forelske mig i projekter, som jeg gerne investerer i. Der er det rigtig godt for mig, at jeg har nogen at trykprøve mine idéer med, før jeg fører dem ud i livet. Vi lever i en tid, hvor det på den ene side er nødvendigt at have kontinuerlig fokus på vækst i sin virksomhed, men samtidig er det stadig utrolig vigtigt at blive tvunget til at lave en ordentlig business case, før man investerer mange millioner i et projekt. Det kan være pisseirriterende, men de er ekstremt dygtige, så jeg er ikke i tvivl om værdien i den sparring,” konstaterer Montanas direktør med et stort smil.

Teknologi, trivsel og masser af dokumentation

Montana Furnitures, der er en af få tilbageværende møbelproducenter, der har produktion på Fyn, tæller i dag omkring 180 ansatte ligeligt fordelt mellem fastansatte og timelønnede. Joakim Lassen er ikke i tvivl om, at de løbende effektivitetsforbedringer er en væsentlig del af forklaringen på, at det har været muligt at holde produktionen i Danmark.

“Når vi ser på mulighederne for automatisering af forskellige procedurer, ligger der mange hensyn til grund for vores endelige beslutninger.

Selvfølgelig handler det om effektivisering, men det handler også i høj grad om arbejdsmiljø, og det er nok en del af forklaringen på, hvorfor vi altid har kunnet tiltrække den nødvendige arbejdskraft.

Vi er ikke lønførende, men vi har ry for at have et godt arbejdsmiljø. Vi har mange både 10, 20, 30 års jubilarer og lige før sommer havde vi en 40 års jubilar.” siger Joakim Lassen, der også har lagt mærke til, at kompetencerne ændrer sig løbende:

”I takt med at vi bliver mere digitale og automatiserede stiller det øgede krav til vores ansatte både i produktionen og administrationen. Samtidig betyder det, at hvor vi i 2009 havde flere timelønnede end funktionærer, så er det omvendt i dag.

Optimering kræver store investeringer

Selvom Montanas produktion i mere end 40 år har haft til huse på samme adresse, og selvom en del af møblerne, som for eksempel det ikoniske reolsystem, har mange års succes på bagen, er forandringer og forbedringer en fast del af rutinerne i Haarby.

”Vi har en god produktion i dag, der er relativt lean, men vi kan gøre det bedre. Derfor har vi planer liggende i skuffen om at investere i udvidelse og forbedring af vores layout samt samle vores lagre og montager. Alt sammen for at forbedre flowet i fabrikken. Investeringer der, når vi giver grønt lys, er på omkring 40 millioner, som skal sikre et bedre layout. Ved siden af det har vi også masser af planer på digitaliseringsområdet, hvorfor vi for nylig har etableret en særlig enhed for digital forretning” fortæller Joakim Lassen.

Ved siden af de fysiske og digitale forandringerne har Montana Furnitures også øje på opkøbsmuligheder der passer ind i virksomhedens strategi.

Vi lever i en tid, hvor man er nødt til at blive større, og det gælder også os.

“Vi har for ikke så længe siden købt virksomheden Engelbrecht, der blandt andet er kendt for den legendariske stoleserie Kevi, som de fleste nok kender fra deres kontorstol. Det har vi gjort, fordi kvaliteten matcher vores brand, og fordi det giver os flere muligheder på kontraktmarkedet, hvor vi ser et stort udviklingspotentiale,” siger Joakim Lassen.

Pernille gør comeback med kurs mod Pyrenæerne

Efter et års pause melder Pernille Dahl Wagner, indehaver af pandekageforretningen Gopa.club, klar til Business Challenge og årets udfordring på toppen af Col du Tourmalet i Pyrenæerne. Efter et års pause, står det klart for mig, at det er et utroligt stærkt netværk. Der er noget at hente både på motionen og det forretningsmæssige. “Det gør noget ved […]

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier. Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi