Nyheder • 17/02/2021

HJHansen fremtidsklar med opkøb og udvikling

HJHansen Genindvinding

I forvejen var den 191 år gamle fynske virksomhed HJHansen en af de største genindvindingsvirksomheder i Danmark, og den position blev yderligere konsolideret, da konkurrenten Uniscrap blev opkøbt med en aftale i januar.

Mogens Bach Christensen
Mogens Bach Christensen, Adm. dir, HJHansen

Aftalen betyder, at HJHansens årlige omsætning forventes at runde 2 milliarder kroner, og at virksomheden vil beskæftige mere end 200 medarbejdere på over 20 lokationer i Danmark, Sverige, Tyrkiet og Kina.

Ifølge administrerende direktør Mogens Bach Christensen er opkøbet blot en del af en større strategi, der sammen med nye teknologier og innovation skal styrke virksomhedens fremtid. Den fynske virksomhed producerer allerede noget af det bedste stålskrot i verden, og direktøren glæder sig over, at samfundets øgede fokus på at skåne miljøet kun vil forbedre virksomhedens muligheder.

“Vi har en god tro på fremtiden her hos os. Vi har lavet cirkulær økonomi i 140 år, så vi har god viden på området, og udviklingen har betydet, at det er blevet lettere at få ørenlyd i debatten om den grønne dagsorden,” siger Mogens Bach Christensen, som har nogle meget konkrete punkter, hvor virksomhedens viden kan komme i spil:

Shredder, HJHansen
Shredderen hos HJHansen fungerer som en gigantisk kværn, der skærer skrottet i småstykker

“For at sikre de bedste mulige forhold for genanvendelse, skal produkterne fra starten designes, så det er let at adskille de enkelte bestanddele, når produktet skal kasseres. Det har udviklet sig meget i de senere år, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det kun bliver bedre i fremtiden,” konstaterer Mogens Bach Christensen.

Han håber på, at danske virksomheder generelt tager teten på udvikling af teknologier inden for genindvindingsområdet, og helt konkret er HJHansen allerede del i et stort projekt ved navn DecomBlades.

Her deltager HJHansen i samarbejde med blandt andre Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Ørsted, Vestas, Siemens Gamesa, LM Wind Power i et projekt under Innovationsfonden, hvor der arbejdes på udvikle løsninger til at genanvende vindmøllevinger.

”Det er et godt eksempel på, hvordan vi i Danmark kan tage en plads i den grønne dagsorden,” forklarer Mogens Bach Christensen, der også har sine øjne rettet mod andre processer i fremtiden:

“Vi har generelt fokus på investeringer i ny teknologi og nye maskiner, og ved siden af det er det klart, at jo større en spiller, man er, jo mere relevant bliver det også at kigge på digitalisering og lignende. Vi har hele tiden haft fokus på digitalisering, men det er kommet højere på vores dagsorden, fordi vi nu snart driver pladser på mere end 20 forskellige lokationer i Danmark og Sverige,” fortæller Mogens Bach Christensen.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.