Nyheder • 06/09/2024

Guldtfeldt: Investering i medarbejderne og fællesskaber er en god forretning

Interview med Kim Birkerød, administrerende direktør i Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn

Da Kim Birkerød tiltrådte som direktør for otte år siden, var det en målsætning, at Guldfeldt ikke længere udelukkende skulle være et tømrer- og snedkerfirma men derimod Central Danmarks bedste entreprenørfirma.

”For at påbegynde den proces måtte jeg vide, hvordan forretningen fungerede. Derfor startede jeg med at tegne et organisationsdiagram og at stille en række værdier op. Siden er vi vokset år for år. I det seneste regnskabsår omsatte vi for 560 millioner kroner.”

Guldfeldt har siden stiftelsen i 1938 stået for kvalitet og ordholdenhed, men fra 2016 har fokus i stigende grad været på fællesskab, både intern som eksternt.

Det gælder både fællesskabet med kunder og samarbejdspartnere – men også fællesskabet blandt det stigende antal timelønnede og funktionærer internt i organisationen. Hos Guldfeldt anser man nemlig de ansatte som en af de allervigtigste ressourcer, dog skal der samtidigt være nogle gode og tilfredse kunder.

Medarbejderne skal have trygheden og kompetencerne til at samarbejde

Kim Birkerøds ledelsesstil udspringer i høj grad af hans tid i forsvaret og som selvstændig erhvervsdrivende med et firma, der tilbød ledelsesudvikling og teambuilding.

Jeg bruger hele tiden det, jeg har med i rygsækken.

“Da jeg gik rundt med rygsæk på, var alle i patruljen afhængige af hinanden, og alle havde en spidskompetence. På samme måde er det vigtigt i forretningen, at man får dem, der er gode til at regne, og dem, der er gode til at slå søm i, til at arbejde sammen. Dét har gjort, at vi har skabt mere omsætning.”

Derfor inddrog Kim Birkerød både lærlinge og funktionærer, da forretningens værdier skulle bestemmes. Han arbejder desuden med en åben dør-kultur, hvor alle ansatte kan komme til ham med både personlige og professionelle problematikker.

For at skabe sammenhængskraft og en følelse af fællesskab får alle nyansatte tildelt en mentor.

”Mentoren er ikke nødvendigvis en person med en højere stilling. Det går ud på, at den nystartede – hvad end han er 20 år eller 50 år – får en, som han kan henvende sig til og få hjælp af. Der bliver dannet par, som ikke nødvendigvis er hierarkiske. Og det har faktisk vist sig, at mange af parrene holder ved.”

Man skal effektuere, når behovet er der

Som led i ejerskiftet i slutningen af 2023 i både Guldfeldt og Hans Jørgensen & Søn er Kim Birkerød blevet direktør i begge selskaber, der nu reelt fungerer som en koncern, kaldet Guldfeldt-gruppen. Han forklarer, at det var rettidig omhu at konsolidere forretningen.

Man skal effektuere, når behovet er der.

“Går man med tanker om at lægge tingene sammen i en større enhed, er det med at få det gjort rettidigt, for derved sikrer man både medarbejdere, omsætning, opgaver og kunder. Hvis man trækker det ud for længe, kan man risikere at miste lidt af forretningen.”

Desuden er Kåre Friis Møller Hansen tiltrådt som CFO, og han er direktør i holdingselskabet og koncernens ejendomsselskab, mens også bestyrelsen er blevet styrket.

”I dag har vi en meget professionel bestyrelse, der er strategisk stærk,” slår Kim Birkerød fast.

Investerer i de ansatte

Koncernen har især formået at markere sig som en arbejdsplads, der tager ansvar for og investerer i sine medarbejdere.

Guldfeldt blev for få år siden kåret som Danmarks bedste arbejdsplads. Bedømmelseskomitéen bestod af interessenter fra flere brancher og fra såvel arbejdstagere som arbejdsgivere. ”Denne udmærkelse er vi meget stolte af,” siger Kim Birkerød.

Det seneste regnskabsår har Guldfeldt haft 38 lærlinge og elever samt 56 praktikanter. Vi har sikret, at der tages udgangspunkt i den enkelte ved at have udnævnt to ”Lærlinge-ansvarlige”. Dette tiltag har hurtigt givet gevinst blandt andet på mødefrekvensen, mindre sygefravær osv.

Og i løbet af de seneste fem år har 14 tømrersvende taget en akademiuddannelse, sideløbende med deres arbejde hos Guldfeldt, hvoraf seks efterfølgende er blevet ansat i funktionærstillinger.

Der tages også højde for, at ancienniteten blandt medarbejderne bliver kortere, og at den yngre generation af ansatte har en anderledes tilgang til balancen mellem arbejde og fritid.

Kim Birkerød mener, at det er vigtigt at imødekomme medarbejdernes ønsker for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft.

Direktøren oplever, at det især er funktionærerne, der har fokus på fleksible arbejdstider, udviklingsmuligheder og seniorordninger. Samtidig er han forberedt på, at de timelønnede også vil ønske sig mere fleksibilitet i fremtiden.

Alene i 2023 brugte man 2,5 millioner kroner på at efteruddanne de nu 52 funktionærer i strategisk ledelse. Samtidig har man en forventning om, at alle timelønnede minimum en gang om året deltager i efteruddannelse.

Fællesskab skaber vækst

Den nu samlede koncern er for alvor klar til at kunne varetage de mange opgaver, de kommende år byder på.

Selvom Kim Birkerød er lykkedes med den mission, han satte sig for i 2016, tror han på, at Guldfeldt-gruppen kan stå endnu stærkere i fremtiden. Derfor arbejder han fortsat på at sikre, at de ledelsesmæssige lag er i stand til at motivere, engagere og aktivere medarbejderne i sådan en grad, at de i fællesskab kan løfte hele forretningen.

Vi oplever vækst, fordi vi har holdt fast i værdierne. Vi bliver nødt til at være fælles om det.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]