Debat • 22/01/2014

En helt naturlig omstilling

LEDER:  Lukningen af Danish Crown og Tulip i Fåborg har affødt mange reaktioner og frustrationer i lokalområdet.   Det er endnu en brik i den omstilling fra løntung produktion til videns- og servicejobs, som vi har set igennem de seneste mange år på det fynske arbejdsmarked – og med sikkerhed ikke den sidste.

Situationen er naturligvis dramatisk for den enkelte familie, som bliver berørt, ligesom det vil påvirke  fynske kommunekasser, hvis ikke  det skulle lykkes at få de opsagte medarbejdere i beskæftigelse igen.

Men der er ingen grund til fortvivlelse.  Vi har adskillige eksempler på, at det ved en målrettet indsats og i et tæt samarbejde mellem virksomhed og en kreds af relevante aktører kan lykkes at få opkvalificeret og matchet de opsagte medarbejdere med andre fynske virksomheder/brancher.  Vi har set det ved lukningen af Odense Stålskibsværft, Wittenborg, Dalum Papirfabrik m.fl.,   og det vil ske igen.

Der er grund til at rose Danish Crown for at fremlægge deres nye strategi og dermed offentliggøre lukningen af de to virksomhede r i Faaborg allerede nu.  Det giver alle tid til at gennemtænke situationen og indstille sig på den nye virkelighed, som nu også har ramt Fåborg.

Det vil kræve, at den enkelte slagteriarbejder er forandringsparat og motiveret for at tilegne sig ny viden og færdigheder, herunder naturligvis også det danske sprog.

Det vil også kræve, at den enkelte er indstillet på at være mobil – såvel geografisk som fagligt.   Så vil der åbne sig nye muligheder i det fynske arbejdsmarked.

Fortiden viser også, at der næppe vil mangle midler til den særlige indsats, der nu skal sættes i system. Stærke kræfter arbejder på at skaffe midler fra EU´s globaliseringspulje, den regionale varslingspulje vil komme i spil, Danish Crown står klar med forskellig form for støtte – ud over de muligheder, der allerede ligger i det ordinære beskæftigelsessystem.   Måske får vi også hjælp fra Koch-udvalget, der er på vej med en række anbefalinger til, hvordan beskæftigelsesindsatsen i højere grad kan målrettes varig beskæftigelse!

Det må stå klart, at endnu engang skal indsatsen målrettes de fynske virksomheders behov. Og med  stigende optimisme i det fynske erhvervsliv og  udsigt til en række store offentlige anlægsprojekter  på Fyn i de næste mange år, så er der lyse udsigter for dem, der kan og vil omstille sig til den nye virkelighed.

Jytte Reinholdt
Direktør

Netværk er win-win for travl advokat

Ifølge Jeanette Illum-Johansen, der er partner og bestyrelsesmedlem i Mazanti-Andersen, er det muligheden for at sparre med og udvikle sig sammen med profiler fra helt andre grene af erhvervslivet, som hun ser frem til at dyrke yderligere i fremtiden. Derfor er hun trådt ind i vores direktørnetværksgruppe.

Formandens nytårshilsen

Formanden for Fynsk Erhverv, Henrik Neelmeyer, ønsker partnervirksomheder og det fynske erhvervsliv godt nytår og sender en klar appel til de fynske virksomheder.

Brug dit partnerskab til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Vi har igennem de senere år haft stor succes med at matche ledige akademikere med fynske virksomheder.  I mange tilfælde virksomheder, der ikke tidligere har haft ansat akademikere.

Geopartner rykker på digitaliseringen i nyt videnforum

Den stigende efterspørgsel efter nye digitale løsninger har blandt andet betydet, at Geopartner tilbyder en bred vifte af ydelser, der kan optimere arbejdsprocesser og levere mere præcise resultater for kunderne. Det mærker IT-driftschef Kenneth Søndergaard, der blandt andet af den grund har meldt sig under fanerne på Fynsk Erhvervs Videnforum for Digital Transformation.

Bliv bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv og gør en forskel!

Vil du være med til at udvikle det fynske erhvervsliv? Vil du være med til at indfri Fynsk Erhvervs vision om at realisere potentialerne – personlige som forretningsmæssige i de fynske virksomheder? Så har du nu en unik mulighed for at blive bestyrelsesmedlem i Fynsk Erhverv!

‘Årets Ejerledere’ er et stærkt makkerpar

Makkerparret Allan Hansen og Rune Lund Bendixen fra Broby-virksomheden Ventherm A/S kåret som Årets Ejerledere 2023 på Fyn i et meget stærkt felt.

Byggros fik nyt blod, friske øjne og en ny kollega gennem Next Talent-programmet

Byggros fik i efteråret en af vores Next Talent kandidater ud i forløb, der var så stor en succes, at virksomheden nu har ansat kandidaten.

Netværkets friske øjne fjerner de blinde pletter

For virksomhedsejer Betina Skipper er det helt centralt, at udvikle sine kompetencer kontinuerligt, få udvidet netværket samt have forskellige sparringsmuligheder til rådighed. Det får hun bl.a. igennem vores netværksgruppe SoloConnect.

Robotklynge: Innovation kræver samarbejde

Ifølge Søren Adamsen Mouritsen, der er Head of Innovation i robotklyngen Odense Robotics, skal de fynske virksomheder stå sammen for at udnytte mulighederne i de teknologiske fremskridt