Ukategoriseret • 02/11/2023

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier.

Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de kommende få år, hvor kunstig intelligens, 3D-print teknologi, Quantum Computing, genmanipulationsteknologi, ny energiteknologi, nye transportformer og en lang række andre banebrydende teknologier er klar til at bryde igennem.

“Jeg har været med siden 1995, og jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har været i en situation, hvor så mange teknologier samtidig stod over for et kommercielt gennembrud. Og det er jo det kommercielle, der gør en forskel, for mange af disse gennembrud har været undervejs meget længe.

Men vi har nu nået det tipping point, der gør anvendelsen kommercielt interessant,

og mange af teknologierne kommer til at ramme som jordskælv på specifikke områder og herefter brede sig som bølger på tværs af alle industrier,” spår Tim Frank Andersen, der ved Fynsk Erhvervs Topmøde den 15. november holder oplæg om “Den Digitale eksplosion – fremtidens teknologier”.

Og netop ordet eksplosion kommer med jævne mellemrum på hans læber, når Tim Frank Andersen kommer med sine forudsigelser om, hvad der er på vej til at ske. Det gælder ikke mindst brugen af kunstig intelligens.

“AI kommer til at ramme på tværs, og ingen industrier vil gå fri. Virksomheder skal tage udviklingen meget alvorligt, og det handler både om at opdage truslerne i tide, men lige så meget om at se det potentiale, der skabes for at for at lægge nye forretningsstrategier. Jeg tror ikke, at ret mange virksomheder bliver substitueret af kunstig intelligens. Men nogle vil helt sikkert blive det at konkurrenter, der er bedre til at udnytte mulighederne,” siger Tim Frank Andersen, der har et meget håndgribeligt tip, som stort set kan indføres i alle virksomheder fra den ene dag til den anden:

“Virksomhederne skal udpege en Tech scout, der får ansvar for at holde øje med, hvad der rør sig af relevante teknologier rundt om virksomheden. Det skal helst være en ildsjæl med interesse og passion for ny teknologi, men om det er en elev, en svend eller en fra ledelsen, det betyder ikke så meget. Til gengæld er det en ledelsesopgave at udnytte den nye viden til at skabe de nødvendige dialoger i virksomheden og sætte handling bag ordene. Det kræver, at der bliver sat den nødvendige tid af til at følge op på observationerne.”

Friske øjne og masser af vovemod

Ifølge Tim Frank Andersen, som til daglig arbejder med ny teknologi på tværs af en række virksomheder, vil mange af de mest oplagte gevinster findes i dagligdagen, og derfor anbefaler han, at virksomhederne især satser på interne kræfter, når der skal sættes navne på de udvalgte Tech scouts.

“Mange af de gode ideer vil opstå, når der bliver set med friske, teknologisk mindede øjne på den daglige drift: Hvad tager lang tid at lave? hvad er komplekst og bøvlet? hvad kan digitaliseres og automatiseres med ny teknologi? hvordan kan vi spare tid og penge? skabe mere kundeloyalitet? forbedre vores brand? og så videre,” konstaterer Tim Frank Andersen, der også er overbevist om, at fremtiden tilhører de virksomheder, hvor ledelsen faktisk tør tro på potentialet i de idéer, der opstår, men som samtidig har modet til at fejle:

“Det er supervigtigt at få sat projekter i søen og prøve noget af undervejs. Nogle teknologier skal stadig udvikle sig, før man kan komme i mål.

Et rigtig godt eksempel er ChatGPT, som nåede 100 millioner brugere i løbet af en måned efter lanceringen, fordi værdien var så nem at få øje på og teknologien tilpas nem at gå i gang med. Der er helt klart stadig begrænsninger for teknologiers formåen, men fordi det går så stærkt, kan nuværende begrænsninger være forsvundet om 14 dage, og pludselig er det relevant for jeres virksomhed” lyder det.

Nye muligheder kræver nye kundskaber

Ganske som teknologien ændrer sig med syvmileskridt, gør arbejdsmarkedet det også, for med nye teknologiske muligheder bliver der også behov for nye eksperter til at drive udviklingen. Ifølge en større rapport fra World Economic Forum fra Maj 2023 om udviklingen på jobmarkedet vil op mod 50% lære at arbejde på nye måder og gøre sig klar til nye job i de kommende år.

“Én af de opgaver, lederne står over for, er også at kigge indad i virksomheden og erkende, at halvdelen af de ansatte skal have en ny værktøjskasse,”

siger Tim Frank Andersen, som understreger, at den del af fremtiden ikke er voldsomt forskellig fra tidligere tider. Men tempoet er.

“Da jeg var færdig som civilingeniør, så tænkte jeg, at nu var jeg færdig med at gå i skole. Men det passede jo slet ikke. I virkeligheden var det vigtigste, jeg fik med fra min uddannelse, at lære at lære: Hvordan kan man tilegne sig ny viden hurtigt, så du kan bruge det i praksis med det samme. Det er en evne, man får brug for hele livet, og i højere grad nu end tidligere. Det handler også om at lære nogle metoder, hvor man for eksempel finder frem til, hvem der skriver om det, der er relevant for din virksomhed og din industri. Og så skal man finde ud af, hvordan man får jord under neglene og prøve værktøjerne af. Man kan ikke sidde alene i et rum og tænke sig til den praktiske viden. Man skal have hænderne i gryden og prøve tingene af,” siger Tim Frank Andersen, der garanterer, at netop den tanke vil blive gentaget ved topmødet den 15. november:

“Det er helt sikkert en af de ting, som jeg vil opfordre til. Kom i gang med de her værktøjer, prøv dem af, rod med dem og se, hvad de kan bruges til. De fleste vil højest sandsynligt blive overraskede og tænke ‘Gud, kan man allerede det i dag!’”

Læs rapporten fra WEC lige her: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2023.pdf

Damixa skruer op for den digitale tilstedeværelse

På Den Fynske E-handelskonference den 21. maj sætter Damixas Brand og Marketing Manager, Anna Trojel, ord på den digitale rejse, der skal føre Damixa helt up to date.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer