Ukategoriseret • 02/11/2023

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier.

Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de kommende få år, hvor kunstig intelligens, 3D-print teknologi, Quantum Computing, genmanipulationsteknologi, ny energiteknologi, nye transportformer og en lang række andre banebrydende teknologier er klar til at bryde igennem.

“Jeg har været med siden 1995, og jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har været i en situation, hvor så mange teknologier samtidig stod over for et kommercielt gennembrud. Og det er jo det kommercielle, der gør en forskel, for mange af disse gennembrud har været undervejs meget længe.

Men vi har nu nået det tipping point, der gør anvendelsen kommercielt interessant,

og mange af teknologierne kommer til at ramme som jordskælv på specifikke områder og herefter brede sig som bølger på tværs af alle industrier,” spår Tim Frank Andersen, der ved Fynsk Erhvervs Topmøde den 15. november holder oplæg om “Den Digitale eksplosion – fremtidens teknologier”.

Og netop ordet eksplosion kommer med jævne mellemrum på hans læber, når Tim Frank Andersen kommer med sine forudsigelser om, hvad der er på vej til at ske. Det gælder ikke mindst brugen af kunstig intelligens.

“AI kommer til at ramme på tværs, og ingen industrier vil gå fri. Virksomheder skal tage udviklingen meget alvorligt, og det handler både om at opdage truslerne i tide, men lige så meget om at se det potentiale, der skabes for at for at lægge nye forretningsstrategier. Jeg tror ikke, at ret mange virksomheder bliver substitueret af kunstig intelligens. Men nogle vil helt sikkert blive det at konkurrenter, der er bedre til at udnytte mulighederne,” siger Tim Frank Andersen, der har et meget håndgribeligt tip, som stort set kan indføres i alle virksomheder fra den ene dag til den anden:

“Virksomhederne skal udpege en Tech scout, der får ansvar for at holde øje med, hvad der rør sig af relevante teknologier rundt om virksomheden. Det skal helst være en ildsjæl med interesse og passion for ny teknologi, men om det er en elev, en svend eller en fra ledelsen, det betyder ikke så meget. Til gengæld er det en ledelsesopgave at udnytte den nye viden til at skabe de nødvendige dialoger i virksomheden og sætte handling bag ordene. Det kræver, at der bliver sat den nødvendige tid af til at følge op på observationerne.”

Friske øjne og masser af vovemod

Ifølge Tim Frank Andersen, som til daglig arbejder med ny teknologi på tværs af en række virksomheder, vil mange af de mest oplagte gevinster findes i dagligdagen, og derfor anbefaler han, at virksomhederne især satser på interne kræfter, når der skal sættes navne på de udvalgte Tech scouts.

“Mange af de gode ideer vil opstå, når der bliver set med friske, teknologisk mindede øjne på den daglige drift: Hvad tager lang tid at lave? hvad er komplekst og bøvlet? hvad kan digitaliseres og automatiseres med ny teknologi? hvordan kan vi spare tid og penge? skabe mere kundeloyalitet? forbedre vores brand? og så videre,” konstaterer Tim Frank Andersen, der også er overbevist om, at fremtiden tilhører de virksomheder, hvor ledelsen faktisk tør tro på potentialet i de idéer, der opstår, men som samtidig har modet til at fejle:

“Det er supervigtigt at få sat projekter i søen og prøve noget af undervejs. Nogle teknologier skal stadig udvikle sig, før man kan komme i mål.

Et rigtig godt eksempel er ChatGPT, som nåede 100 millioner brugere i løbet af en måned efter lanceringen, fordi værdien var så nem at få øje på og teknologien tilpas nem at gå i gang med. Der er helt klart stadig begrænsninger for teknologiers formåen, men fordi det går så stærkt, kan nuværende begrænsninger være forsvundet om 14 dage, og pludselig er det relevant for jeres virksomhed” lyder det.

Nye muligheder kræver nye kundskaber

Ganske som teknologien ændrer sig med syvmileskridt, gør arbejdsmarkedet det også, for med nye teknologiske muligheder bliver der også behov for nye eksperter til at drive udviklingen. Ifølge en større rapport fra World Economic Forum fra Maj 2023 om udviklingen på jobmarkedet vil op mod 50% lære at arbejde på nye måder og gøre sig klar til nye job i de kommende år.

“Én af de opgaver, lederne står over for, er også at kigge indad i virksomheden og erkende, at halvdelen af de ansatte skal have en ny værktøjskasse,”

siger Tim Frank Andersen, som understreger, at den del af fremtiden ikke er voldsomt forskellig fra tidligere tider. Men tempoet er.

“Da jeg var færdig som civilingeniør, så tænkte jeg, at nu var jeg færdig med at gå i skole. Men det passede jo slet ikke. I virkeligheden var det vigtigste, jeg fik med fra min uddannelse, at lære at lære: Hvordan kan man tilegne sig ny viden hurtigt, så du kan bruge det i praksis med det samme. Det er en evne, man får brug for hele livet, og i højere grad nu end tidligere. Det handler også om at lære nogle metoder, hvor man for eksempel finder frem til, hvem der skriver om det, der er relevant for din virksomhed og din industri. Og så skal man finde ud af, hvordan man får jord under neglene og prøve værktøjerne af. Man kan ikke sidde alene i et rum og tænke sig til den praktiske viden. Man skal have hænderne i gryden og prøve tingene af,” siger Tim Frank Andersen, der garanterer, at netop den tanke vil blive gentaget ved topmødet den 15. november:

“Det er helt sikkert en af de ting, som jeg vil opfordre til. Kom i gang med de her værktøjer, prøv dem af, rod med dem og se, hvad de kan bruges til. De fleste vil højest sandsynligt blive overraskede og tænke ‘Gud, kan man allerede det i dag!’”

Læs rapporten fra WEC lige her: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2023.pdf

Interview: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

Når Fynsk Erhverv inviterer til topmøde 18. april, skal de fynske virksomhedsledere med fordel smøge ærmerne op, spidse ørerne og tage hul på en ny æra med innovativt samarbejde og videndeling. Det mener innovationsekspert Mads Thimmer.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

2024 bliver endnu et år med fokus på Odense Havns udviklingsplaner

Fredag d. 26. januar var det fynske erhvervsliv samlet til nytårsreception på Odense Havn. Med oplæg fra Erhvervsminister, Morten Bødskov og Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen, blev der sat fokus på Odense Havns betydning for den grønne omstilling i Danmark og globalt, og der blev sendt et klart politisk signal om opbakning til havnens udviklingsplaner. […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.