Ukategoriseret • 02/11/2023

Ekspert: Vi er midt i en teknologisk eksplosion

Da internettet for alvor blev introduceret for menigmand i midten af 90’erne var det de færreste, der kunne forestille sig den betydning, som teknologien skulle få for samfundet i løbet af de næste årtier.

Men ifølge IT-ekspert Tim Frank Andersen er det intet at regne imod de forandringer, som verden går i møde i de kommende få år, hvor kunstig intelligens, 3D-print teknologi, Quantum Computing, genmanipulationsteknologi, ny energiteknologi, nye transportformer og en lang række andre banebrydende teknologier er klar til at bryde igennem.

“Jeg har været med siden 1995, og jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har været i en situation, hvor så mange teknologier samtidig stod over for et kommercielt gennembrud. Og det er jo det kommercielle, der gør en forskel, for mange af disse gennembrud har været undervejs meget længe.

Men vi har nu nået det tipping point, der gør anvendelsen kommercielt interessant,

og mange af teknologierne kommer til at ramme som jordskælv på specifikke områder og herefter brede sig som bølger på tværs af alle industrier,” spår Tim Frank Andersen, der ved Fynsk Erhvervs Topmøde den 15. november holder oplæg om “Den Digitale eksplosion – fremtidens teknologier”.

Og netop ordet eksplosion kommer med jævne mellemrum på hans læber, når Tim Frank Andersen kommer med sine forudsigelser om, hvad der er på vej til at ske. Det gælder ikke mindst brugen af kunstig intelligens.

“AI kommer til at ramme på tværs, og ingen industrier vil gå fri. Virksomheder skal tage udviklingen meget alvorligt, og det handler både om at opdage truslerne i tide, men lige så meget om at se det potentiale, der skabes for at for at lægge nye forretningsstrategier. Jeg tror ikke, at ret mange virksomheder bliver substitueret af kunstig intelligens. Men nogle vil helt sikkert blive det at konkurrenter, der er bedre til at udnytte mulighederne,” siger Tim Frank Andersen, der har et meget håndgribeligt tip, som stort set kan indføres i alle virksomheder fra den ene dag til den anden:

“Virksomhederne skal udpege en Tech scout, der får ansvar for at holde øje med, hvad der rør sig af relevante teknologier rundt om virksomheden. Det skal helst være en ildsjæl med interesse og passion for ny teknologi, men om det er en elev, en svend eller en fra ledelsen, det betyder ikke så meget. Til gengæld er det en ledelsesopgave at udnytte den nye viden til at skabe de nødvendige dialoger i virksomheden og sætte handling bag ordene. Det kræver, at der bliver sat den nødvendige tid af til at følge op på observationerne.”

Friske øjne og masser af vovemod

Ifølge Tim Frank Andersen, som til daglig arbejder med ny teknologi på tværs af en række virksomheder, vil mange af de mest oplagte gevinster findes i dagligdagen, og derfor anbefaler han, at virksomhederne især satser på interne kræfter, når der skal sættes navne på de udvalgte Tech scouts.

“Mange af de gode ideer vil opstå, når der bliver set med friske, teknologisk mindede øjne på den daglige drift: Hvad tager lang tid at lave? hvad er komplekst og bøvlet? hvad kan digitaliseres og automatiseres med ny teknologi? hvordan kan vi spare tid og penge? skabe mere kundeloyalitet? forbedre vores brand? og så videre,” konstaterer Tim Frank Andersen, der også er overbevist om, at fremtiden tilhører de virksomheder, hvor ledelsen faktisk tør tro på potentialet i de idéer, der opstår, men som samtidig har modet til at fejle:

“Det er supervigtigt at få sat projekter i søen og prøve noget af undervejs. Nogle teknologier skal stadig udvikle sig, før man kan komme i mål.

Et rigtig godt eksempel er ChatGPT, som nåede 100 millioner brugere i løbet af en måned efter lanceringen, fordi værdien var så nem at få øje på og teknologien tilpas nem at gå i gang med. Der er helt klart stadig begrænsninger for teknologiers formåen, men fordi det går så stærkt, kan nuværende begrænsninger være forsvundet om 14 dage, og pludselig er det relevant for jeres virksomhed” lyder det.

Nye muligheder kræver nye kundskaber

Ganske som teknologien ændrer sig med syvmileskridt, gør arbejdsmarkedet det også, for med nye teknologiske muligheder bliver der også behov for nye eksperter til at drive udviklingen. Ifølge en større rapport fra World Economic Forum fra Maj 2023 om udviklingen på jobmarkedet vil op mod 50% lære at arbejde på nye måder og gøre sig klar til nye job i de kommende år.

“Én af de opgaver, lederne står over for, er også at kigge indad i virksomheden og erkende, at halvdelen af de ansatte skal have en ny værktøjskasse,”

siger Tim Frank Andersen, som understreger, at den del af fremtiden ikke er voldsomt forskellig fra tidligere tider. Men tempoet er.

“Da jeg var færdig som civilingeniør, så tænkte jeg, at nu var jeg færdig med at gå i skole. Men det passede jo slet ikke. I virkeligheden var det vigtigste, jeg fik med fra min uddannelse, at lære at lære: Hvordan kan man tilegne sig ny viden hurtigt, så du kan bruge det i praksis med det samme. Det er en evne, man får brug for hele livet, og i højere grad nu end tidligere. Det handler også om at lære nogle metoder, hvor man for eksempel finder frem til, hvem der skriver om det, der er relevant for din virksomhed og din industri. Og så skal man finde ud af, hvordan man får jord under neglene og prøve værktøjerne af. Man kan ikke sidde alene i et rum og tænke sig til den praktiske viden. Man skal have hænderne i gryden og prøve tingene af,” siger Tim Frank Andersen, der garanterer, at netop den tanke vil blive gentaget ved topmødet den 15. november:

“Det er helt sikkert en af de ting, som jeg vil opfordre til. Kom i gang med de her værktøjer, prøv dem af, rod med dem og se, hvad de kan bruges til. De fleste vil højest sandsynligt blive overraskede og tænke ‘Gud, kan man allerede det i dag!’”

Læs rapporten fra WEC lige her: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2023.pdf

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

Netværket styrker Tinas lederevner

Som ejerleder i regnskabshuset Regnskab & Administration med godt 30 ansatte har Tina Berg Svendsen nok at se til i det daglige. I april 2023 blev ledergruppen udvidet, så de nu er tre om opgaven. Ikke desto mindre har hun fast prioriteret at sætte tid af til deltagelse i netværksgrupper. Og ifølge Tina Berg Svendsen […]

20 års optimering kræver et nyt navn

I Stentransporten Vissenbjerg har Heine Pedersen i 20 år arbejdet så intenst på at føre faderens livsværk til nye højder, at et navneskifte helt bogstaveligt talt lurer i nær fremtid.

Gør din affaldshåndtering til en konkurrencefordel

Når Fynsk Erhverv den 26. oktober afholder Fynsk Miljødag i samarbejde med virksomhederne Marius Pedersen, European Recycling Platform og OKNygaard A/S, kan deltagerne tage masser af konkrete forretningsfordele med hjem fra arrangementet. Det lover miljøkonsulent Ole Strøm der er repræsentant for den odenseanske del af virksomheden Marius Pedersen og er blandt landets førende inden for […]

Har du helt styr på producentansvaret for emballage?

Om mindre end to år skal alle danske virksomheder, der anvender emballage i en eller anden form, leve op til en lang række krav om rapportering, indsamling, sortering og genanvendelse. Er du klar? Kom til Fynsk Miljødag 2023 d. 26. oktober og få viden, løsninger og svar.

Montana: Vi skal være dygtige for at blive i Danmark

I den sydfynske familievirksomhed Montana Furnitures har udviklingen  aldrig gået stærkere, end den gør i dag. Driften bliver løbende automatiseret på alle områder, hvor det er muligt, fokus på bedre bæredygtighed er stadig skarpere og digitaliseringen er rykket højt op på bestyrelsens dagsordenen.

40 fynske erhvervsledere besejrede Mont Ventoux

I september besejrede Fynsk Erhvervs netværksgruppe Business Challenge Cykling årets ultimative udfordring i Provence. Blandt de cyklende er adm. direktør Kim Aage Birkerød Nielsen, der fortæller om sin erfaring med netværket og hvilken styrke sparringen på turene og virksomhedsbesøgene giver ham - både personligt og fagligt. 

Offentlig velfærd skal understøtte virksomhederne

De politiske planer for det kommende år er ved at tage form. Med statsministerens åbningstale og åbningsdebatten i folketinget i sidste uge er banen kridtet op for 167 nye lovforslag og -ændringer. Og i de fynske kommuner er serviceniveauet nu lagt fast for 2024 i forbindelse med godkendelsen af de kommunale budgetter. Fem generationer på arbejdsmarkedet samtidig og udsigt til en kraftigt faldende arbejdsstyrke stiller nye krav til virksomhederne. Det skal den offentlige velfærd understøtte.

Digitalisering skal gøre dyr og gæster glade i Zoo

Odense Zoo investerer i digitalisering og automatisering for at hæve dyrevelfærden og give gæsterne får bedre oplevelser.

SBS-Friction ruster sig til fremtiden

Den sydfynske bremseklodsproducent SBS-Friction satser benhårdt på bæredygtighed og teknologi