Nyheder • 30/03/2022

Det fynske Vækstbarometer 2021 viser positive tendenser i fynsk erhvervsliv

Trods en langvarig coronapandemi er der generel optimisme at spore i det fynske erhvervsliv. Det viser den seneste udgave af Det Fynske Vækstbarometer, som Fynsk Erhverv netop har offentliggjort. Barometeret for 2021 viser samlet set 3,15 mod 3,05 for et år siden, og i forhold til landsgennemsnittet på 3,0 antyder målingen således ekstra godt vejr i de fynske virksomheder.

Spørgeskemaundersøgelsen måler den aktuelle tilstand på fem vækstindikatorer: Digitalisering og teknologi, bæredygtighed, internationalisering, professionalisering samt adgangen til kerneressourcer, og resultaterne røber, at der er nogen forskel på, hvor stort fremskridtet har været på de forskellige områder i det forløbne år.

”Det fynske Vækstbarometer 2021 viser en positiv udvikling og optimisme i de fynske virksomheder, og med et samlet barometertal på 3,15 på Fyn, hvor 3,0 er landsgennemsnittet, så er der grund til at glæde sig.

F.eks. ligger Fyn foran resten af landet, når vi kigger ind i anvendelsen af forskellige robotteknologier som industri-, service- og softwarerobotter. Der er betydelige forskelle mellem de enkelte brancher, men flere brancher har set mulighederne for at styrke deres konkurrencekraft ved at anvende robotteknologierne.

Det er en meget positiv udvikling, som er med til at fremtidssikre virksomhederne,” siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Pandemien har gjort hverdagen mere kompleks

Fremrykkede investeringer i digitalisering især i de større virksomheder fortæller historien om, at erhvervslivet har haft øget fokus på at udnytte teknologien til dels at reducere omkostningerne, dels at udnytte de nye forretningsområder, som ikke mindst coronapandemien har løftet sløret for. På den måde har en række virksomheder grebet de nye forretningsområder, som er opstået.

Ifølge Jytte Reinholdt vil den nye verdensorden, som nu også påvirkes af konflikten i Ukraine, stille større krav til virksomhederne, og derfor er hun glad for at se, at året også har budt på øget professionalisering i de fynske virksomheder.

”Flere og flere virksomheder etablerer en professionel bestyrelse eller et advisory board og får derved adgang til værdifuld viden, erfaringer, netværk og indsigt i nye brancher og markeder. På den måde ruster de deres virksomhed til et marked, hvor der er brug for at kunne navigere i uvished og ændre kurs over en nat,” siger Jytte Reinholdt

Store udfordringer med mangel på arbejdskraft

Det fynske Vækstbarometer 2021 viser også, at manglen på arbejdskraft har været udtalt på Fyn, ligesom tid er en af de barrierer, som nævnes oftest for at øge fokus på de fem megatrends.

Ikke mindre end 39 procent af respondenterne anfører således netop mangel på tid og medarbejdere for en barriere i forhold til øgede satsninger på digitalisering og ny teknologi i øvrigt.

”Den høje aktivitet i bl.a. byggebranchen har betydet en massiv efterspørgsel efter ufaglærte og især faglærte medarbejdere, hvor tæt på hver tredje virksomhed i 2021 havde problemer med at rekruttere nye medarbejdere. Der er taget en række initiativer i virksomhederne for at kompensere for manglen på arbejdskraft, f.eks. efter-/videreuddannelse, ansat flere lærlinge og elever, outsourcet opgaver til underleverandører eller indført ny teknologi. Og det er bl.a. et af formålene med Det fynske Vækstbarometer, at hver enkelt virksomhed kan hente inspiration fra andre virksomheder og herigennem finde motivation til selv at foretage nogle investeringer eller iværksætte konkrete tiltag, der kan ruste virksomheden til fremtiden,” forklarer Jytte Reinholdt, der også slår fast, at vækstbarometeret sætter retningen for Fynsk Erhverv:

”Vores vision er helt overordnet, at Fyn skal være det foretrukne sted i Danmark at drive virksomhed, og derfor er Det Fynske Vækstbarometer også omdrejningspunkt for vores aktiviteter. Eksempelvis har årets Topmøde fokus på digitalisering og ny teknologi og adgangen til kerneressourcer, eksemplificeret med stærke fynske virksomhedscases.”

169 virksomheder repræsentativt fordelt i de forskellige brancher har i perioden 13. januar til 14. februar svaret på spørgeskemaet, hvorfor situationen i konflikten mellem Ukraine og Rusland ikke afspejles.

Du kan læse og få inspiration i Det fynske Vækstbarometer 2021 her 

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]